Challengers-ryhmässä haastetaan epäreilua maailmaa

Taksvärkin Challengers-ryhmä on 13–18-vuotiaiden nuorten matalan kynnyksen vaikuttamisryhmä. Harrastusryhmässä tehdään vaikuttamistyötä nuorten oikeuksien edistämiseksi rennossa ilmapiirissä ja kivassa porukassa.

Challengers-ryhmässä tutustutaan yhteiskunnallisiin teemoihin, tavataan eri alojen asiantuntijoita ja vaikuttajia sekä opitaan yhdessä erilaisia vaikuttamisen taitoja. Tänä vuonna ryhmä rohkaisee nuoria puhumaan ja vaikuttamaan nuorten mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi Mun valinta vaikuttaa -hankkeen puitteissa. Lue lisää hankkeesta ja sen teemoista alta.

Ryhmän jäsenenä olet mukana vaikuttamassa sinulle tärkeän aiheen puolesta. Ryhmässä muutat maailmaa rennolla otteella kivassa porukassa – hauskanpitoa unohtamatta. Tapaamiset järjestetään netissä tai hybridinä, joten mukaan voi tulla mistä päin Suomea tahansa!

Piirros, jossa kolme nuorta istuvat sohvalla edessään tietokone.
Piirros: Hulda

Kysy lisää Challengers-ryhmästä:

Milka Autio
järjestökoordinaattori 
milka.autio@taksvarkki.fi
+358 (0)50 341 5507

Mun valinta vaikuttaa – mielenterveys ja yhdenvertaisuus nuorten elämässä -hanke

Onko nuorten mielenterveys ja yhdenvertaisuus sulle tärkeitä asioita? Haluaisitko, että niistä puhuttaisiin enemmän? Haluaisitko vaikuttaa niihin ja edistää kaikille reilumpaa maailmaa? Tuu mukaan Challengers-ryhmän Mun valinta vaikuttaa – mielenterveys ja yhdenvertaisuus nuorten elämässä -hankkeeseen!

Syksyllä 2023 alkaneessa hankkeessa rohkaistaan nuoria puhumaan ja vaikuttamaan nuorten mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Hanke on Taksvärkin Challengers-ryhmän nuorten suunnittelema ja toteuttama ja siihen on saatu EU:n Erasmus+ -ohjelman tukea. 

Hankkeen aikana Challengers-ryhmässä tutustutaan mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden teemoihin ja tehdään monipuolisesti aiheita käsitteleviä vaikuttamisprojekteja. Hankkeessa kuullaan nuoria teemoista ja tuodaan heidän ajatukset myös aikuisten ja päättäjien tietoon mm. tapahtumien, somen ja taiteen avulla. Samalla tutustutaan myös mielenterveyden kysymyksiin Taksvärkin kehitysyhteistyön hankemaiden nuorten elämässä. 

Syksyllä 2023 Challengers-ryhmä suunnitteli ja toteutti nuorille suunnatun kyselyn sekä työpajan, jossa osallistujat saivat kertoa mietteitään mielenterveyteen ja yhdenvertaisuuteen liittyen. Voit lukea lisää syksyn toiminnasta uutisesta.

Kevään 2024 aikana tutustaan hankkeen teemoihin syvemmin ja tehdään somevideoita yhdessä mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden asiantuntijoiden kanssa. Videoissa hyödynnetään syksyn aikana kerättyjä nuorten mietteitä teemoihin liittyen ja edistetään nuorten oman äänen kuulumista.

Challengers-ryhmän tapaamiset pidetään verkossa Zoom-alustalla ja kerran kaudessa (syksy/kevät) järjestämme leirin, jolle osallistuminen on ilmaista.

Keväällä 2024 ryhmä tapaa Zoom-alustalla kaksi kertaa kuukaudessa tiistaisin, keskiviikkoisin tai torstaisin kello 17.00-18.30.

Kevään alustavat tapaamispäivät ovat ke 24.1., to 8.2., ti 20.2., ke 6.3., to 21.3., ti 23.4. ja ke 8.5.

Lisäksi järjestämme viikonloppuleirin 12.-14.4. ja osallistumme Maailma kylässä -festivaaleille lauantaina 25.5.

Ilmoittautumisohjeet Challengers-ryhmään

Voit osallistua Challengers-ryhmän toimintaan, jos olet 13–18-vuotias ja kiinnostunut vaikuttamisesta. Tapaamiset järjestetään netissä tai hybridinä, joten voit tulla mukaan mistä päin Suomea tahansa. Osallistumiseen et tarvitse aikaisempaa kokemusta tai tietoa tapaamisten aiheista tai vaikuttamisesta. Kiinnostus reilumman maailman edistämiseen riittää!  

Voit ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen tai lähettämällä WhatsApp-viestin Taksvärkin järjestökoordinaattori Milkalle numeroon +358 (0)50 341 5507  tai sähköpostia osoitteeseen milka.autio@taksvarkki.fiKerro viestissä nimesi, syntymävuotesi ja millä paikkakunnalla asut. 

Tervetuloa mukaan haastamaan epäreilua maailmaa!

Euroopan unionin osarahoittama

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. 

Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus

Teksti Taksvärkki Challengers Mun valinta vaikuttaa. Mielenterveys ja yhdenvertaisuus nuorten elämässä.

Challengers-ryhmän aiemmat teemat

Challengers-ryhmän toiminta käynnistyi keväällä 2021, jolloin ryhmä suunnitteli ja loi syrjinnän vastaisen Erilainen ja ylpeä siitä -kampanjan. Syksyllä 2021 ryhmässä syvennyttiin median luomiin mielikuviin maailmasta ja työstettiin aiheesta video

Keväällä 2022 teemana oli muuttoliike ja taiteella vaikuttaminen. Taideleiriviikonlopun tuotoksena teimme Muuttajat-pienlehden. Kevään 2022 taidevaikuttamisprojektiin voi tutustua myös Taide muuttaa maailmaa-videon kautta.

Syksyllä 2022 ryhmä suunnitteli ja toteutti vaikuttamistapahtuman, jossa lisättiin tietoa ja edistettiin eläinten oikeuksia. 

Keväällä 2023 Challengers-ryhmä oli mukana Taksvärkin, Eettisen kaupan puolesta ry:n sekä Nuorten Akatemian yhteisessä Vainua viherpesu -hankkeessa. Ryhmä osallistui hankkeessa toteutettavan viherpesuteemainen pakopelin ideointiin.

Lue alta tarkemmin, millaisia vaikuttamisprojekteja olemme aikaisemmin ryhmässä tehneet!

Keväällä 2023 Taksvärkin Challengers-ryhmä osallistui Taksvärkin, Eettisen kaupan puolesta ry:n sekä Nuorten Akatemian yhteisessä Vainua viherpesu -hankkeeseen. Hankkeessa tuotetaan viherpesuteemainen pakopeli yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksiin pelattavaksi. Hanke on rahoitettu Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella mediakasvatuksen ja medialukutaidon edistämiseen sekä Wihurin säätiön tuella.

Challengers-ryhmän nuorten rooli hankkeessa oli tärkeä: kevään alussa pidetyllä vaikuttamisleirillä nuoret aloittivat pakopelin ideoinnin Nuorten Akatemian ohjaamassa pelilabrassa. Ennen leiriä ryhmä tutustui viherpesun ja vastuullisen kuluttamisen teemoihin Eetti ry:n työpajassa. Myöhemmin keväällä  ryhmä palasi uudestaan pakopelin pariin ideoimalla ja kommentoimalla pelin tehtäväpolkuja.

Lue lisää kevään 2023 toiminnasta ja osallistujien kokemuksista uutisesta

Viisi henkilöä istuu pöydän ympärillä ja keskustelee.
Pakopelin ideointia Nuorten Akatemian ohjaamassa pelilabrassa helmikuussa 2023.

Syksyllä 2022 Challengers-ryhmä suunnitteli ja toteutti vaikuttamistapahtuman, johon haettiin ja saatiin Opetushallituksen jakamaa Euroopan nuorison teemavuoden Nuoret, arvot ja EU-tapahtumatukea.

Ryhmä valitsi kauden ja vaikuttamistapahtuman teemaksi eläinten oikeudet. Teemasta kuultiin tarkemmin mm. Animalian eläinpoliittisen asiantuntijan Elina Rodriguezin vieraillessa ryhmän tapaamisessa. Teemaan tutustumisen lisäksi tapaamisissa suunniteltiin vaikuttamistapahtuman aktiviteetteja sekä etsittiin tälle sopiva tapahtumapaikka. 

“Joulurauha eläimille! Challengers järjestää: eläinystävällinen joulu ja tulevaisuus” -tapahtuma järjestettiin Tampereella lauantaina 3.12.2022 Kulttuuritalo Laikun kahvilatilassa. Tapahtumassa edistettiin tietoisuutta eläinten oikeuksista Challengers-ryhmän nuorten ohjaamien toiminnallisten tehtävien kautta. Tapahtumassa sai testata tietonsa eläinten oikeuksista Quizizz-sovelluksella tehdyssä tietovisassa sekä pohtia millainen voisi olla eläimille ystävällisempi joulu tulevaisuudessa ottamalla osaa yhteisen taideteoksen luomiseen. Lisäksi tapahtumassa tehtiin eläin- ja jouluaiheisia kasvomaalauksia ja tarjoiltiin glögiä ja vegaanisia makeisia.

”Olen oppinut tapahtuman järjestämisestä. Keskustellut erilaisten ihmisten kanssa. — Olen saanut itseluottamusta siihen, että pystyn oikeasti vaikuttamaan.”

– Challengers-ryhmän jäsen, syksy 2022

Katso tapahtumapäivän fiiliksiä Challengers-ryhmän Instagram-tililtä.

Kevään 2022 aikana Challengers-nuortenryhmä oli osa Euroopan Unionin rahoittamaa I am European -hanketta. Hankkeen tavoitteena oli monipuolistaa ymmärrystä maahanmuutosta, globaalista muuttoliikkeestä ja moninaisista eurooppalaisista identiteeteistä. Aihetta lähestyttiin taidevaikuttamisen keinoin. Kevään tapaamiset koostuivat kahdeksasta Zoomin kautta pidetystä etätapaamisesta sekä viikonlopun mittaisesta taidevaikuttamisen leiristä Helsingissä. Teemoja käsiteltiin pitkin kevättä asiantuntijavieraiden ja tehtävien avulla.

 

Muuttoliikettä käsiteltiin kokemusasiantuntija Ahmed Mesaedyn, sekä Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Saara Pellanderin vierailuiden johdolla. Muuttoliikettä käsiteltiin kevään tapaamisilla monipuolisesti myös tehtävien ja pienryhmäkeskusteluiden avulla. Leirillä nuoret pääsivät osallistumaan myös Helinä Rautavaaran museon toteuttamaan turvapaikkaprosessia käsittelevään pakopeliin. Taidevaikuttamiseen nuoret tutustuivat ennen kaikkea sarjakuvataiteilija Warda Ahmedin vierailun sekä taidevaikuttamisen leirin yhteydessä, jolloin työpajoja oli ohjaamassa runoilija Raisa Marjamäki.

 

Taiteella vaikuttaminen kulki toisaalta mukana myös kevään muissa tapaamisissa erilaisten tehtävien muodossa. Kevään lopputyönä syntyi Muuttajat-pienlehti (linkki), johon koottiin nuorten kollaasi- ja sanataideteoksia toukokuun taideleiriltä. Kaikkeen toimintaan osallistuminen oli nuorille ilmaista.

 

Osana I am European -hanketta kevään toiminnasta koostettiin Taide muuttaa maailmaa -minidokumentti. Dokumentissa Challengers-ryhmän osallistujat Ella ja Kaisla pohtivat kevään teemoja ja taiteella vaikuttamisen merkitystä. 

Ohjaaja Raisa ja osallistujat Kaisla ja Lumina ulkona runotyöpajassa. Kuva: Tanja Seppänen
Kevään taideleirillä tehtiin vaikuttavaa sanataidetta runoilija Raisa Marjamäen ohjauksessa.

Taksvärkin Challengers-ryhmä jatkoi toimintaansa syksyllä 2021 etäyhteyksien välityksellä, ja mukana oli nuoria eri puolilta Suomea. Syvennyimme yhdessä kriittiseen medialukutaitoon, normien ja ennakkoluulojen purkamiseen sekä videolla vaikuttamiseen. 

Nuoret tuottivat syksyn videoprojektin yhteistyössä ulkopuolisen mediatahon, Niina Oisalon, kanssa. Niina jakoi asiantuntijuuttaan videolla vaikuttamisesta, niiden tekemisestä sekä materiaalien koostamisesta.

Ensimmäisillä tapaamiskerroilla kävimme yhdessä läpi Maailman äänet -menetelmäoppaan tematiikkaa ja tarkastelimme, miten mielikuvamme maailmasta muodostuvat etenkin medialähteiden kautta. Lopulta videoprojektin kantavaksi ideaksi muodostui se, että ryhmäläiset halusivat haastaa suomalaisten nuorten suppeaa käsitystä Euroopan ulkopuolisesta maailmasta ja näyttää oman mediaympäristön vaikutuksen siihen, millaisena näkee maailman. Videon sisällölliseksi keskiöksi valikoitui Afrikan maanosa, ja nuoret halusivat tuoda esiin, kuinka mediassa usein luodaan hyvin suppea kuva Afrikan valtioista.

Nuoret pohtivat, mistä Suomen medioista otamme uutisotsikoita ja millaisia uutisia näemme. Ryhmässä etsimme eri medialähteistä faktoja ja kuvitusta purkaaksemme Afrikan maanosaa koskevia stereotypioita.

Valmiilla videollaan nuoret haluavat kannustaa muitakin nuoria käyttämään ja arvioimaan vastuullisesti erilaisia mediasisältöjä, tarkastelemaan kriittisesti median luomaa maailmankuvaa ja vahvistaa nuorten aktiivista toimintaa stereotypioiden ja ennakkoluulojen purkamiseksi.

Katso Challengers-ryhmän tuottama video YouTube-kanavaltamme:
Nuoret pohtivat uutisointia Afrikan maista (Taksvärkin YouTube-kanava)

Taksvärkin Challengers-ryhmä aloitti toimintansa tammikuussa 2021. Siitä lähtien ryhmä on tavannut etäyhteyksillä 1–2 kertaa kuukaudessa. Kevään tapaamisten aikana Challengers-ryhmä tutustui erilaisiin vaikuttamisen tapoihin sekä toteutti oman vaikuttamisprojektin.

Ryhmässä keskusteltiin eri aiheista ja tutustuttiin lapsen oikeuksiin, kestävään kehitykseen ja nuorten mahdollisuuksiin vaikuttaa. Yhdessä pohdittiin niitä aiheita, joihin ryhmän osallistujat itse haluavat muutosta. Yhteisen projektin teemaksi valittiin syrjiminen ja epätasa-arvoinen kohtelu erilaisuuden vuoksi.

Ryhmän jäsenet tutustuivat projektin teemaan syvemmin etsimällä tietoa luotettavista lähteistä. Ryhmä sai myös asiantuntijavieraaksi Taksvärkin vammaisinkluusion projektityöntekijä Julianna Brandtin. Julianna kertoi ryhmälle ableismista eli syrjinnästä, jota vammaiset henkilöt kohtaavat.

Tuloksena kampanja nuorilta nuorille

Luodakseen vaikuttavan projektin ryhmän osallistujat pohtivat, millä keinoin nuorille voisi parhaiten kertoa syrjinnästä sekä kannustaa heitä toimimaan sitä vastaan. Päätettiin luoda kampanja, joka sisältää kouluille tarjottavia materiaaleja, kuten julisteita, sarjakuvia ja tietovisan. Tärkeä osa kampanjaa ovat myös sosiaalisessa mediassa julkaistavat nuoria puhuttelevat videot.

Kampanjan teeman ja keinojen selvittyä oli aika ryhtyä rakentamaan itse kampanjaa ja tekemään materiaaleja. Viimeisten viikkojen tapaamiset olivatkin työntäyteisiä. Pohdittiin esimerkiksi kampanjaan sopivia värejä sekä slogania, joka kiteyttää kampanjan sanoman. Projektin loppuvaiheessa jokainen osallistuja sai työstää materiaaleja itselleen mielekkäällä tavalla.

Erilainen ja ylpeä siitä -kampanja

Erilainen ja ylpeä siitä -kampanjalla Taksvärkin Challengers -ryhmä ottaa kantaa erilaisuuden puolesta ja syrjintää vastaan. Kampanjalla ryhmän jäsenet muistuttavat nuoria jokaisen oikeudesta olla oma itsensä ja kannustavat kaikkia olemaan sellaisia kuin ovat. Samalla ryhmä haastaa nuoria lopettamaan erilaisuuden vuoksi syrjimisen ja toimimaan syrjintää vastaan.

Sarjakuvia, tietovisoja ja somevaikuttamista

Erilainen ja ylpeä siitä -kampanja koostuu videoista, sarjakuvista, julisteista sekä tietovisasta. Materiaalit sopivat esimerkiksi yläkoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen käyttöön sekä kaikkien jaettavaksi sosiaalisen median kanavilla. Julisteet ja sarjakuvat soveltuvat myös alakouluille.

Sarjakuvat ja julisteet on mahdollista tulostaa ripustettaviksi esimerkiksi koulun käytäville muistuttamaan tärkeästä aiheesta.

Tietovisa on mielenkiintoinen tapa testata omat tiedot syrjintään liittyen. Tietovisaan voi haastaa vaikkapa oman luokan ja koko koulun.

Videot julkaistaan Taksvärkin ja Challengers-ryhmän sosiaalisen median kanavilla. Videot tarjoavat tietoa syrjinnästä ja keinoista, joilla toimia sen ehkäisemiseksi.

Jaa kampanjan materiaaleja koulussasi, lähipiirissäsi tai some-tililläsi. Voit myös tulla mukaan Challengers-ryhmään. Haastetaan yhdessä epäreilua maailmaa!

Katso ja lataa Erilainen ja ylpeä siitä -kampanjan materiaalit

Erilainen bataatti -sarjakuva (pdf).
Erilainen bataatti -sarjakuva englanniksi (pdf)

Olemme tukenasi, kärpänen -sarjakuva (pdf)
Olemme tukenasi, kärpänen -sarjakuva englanniksi (pdf)

Hei sinä! -julisteet, 2 kpl (pdf)

Katso tietovisa suomeksi (pdf)

Katso tietovisa ruotsiksi (pdf)

Katso tietovisa englanniksi (pdf)

Katso videot Instagramista (linkki vie toiselle sivustolle)
Katso videot TikTokista (linkki vie toiselle sivustolle)

Sarjakuva Olemme tukenasi, kärpänen. Kuvaruutu 1: Kuvassa kärpänen, joka sanoo: Tunnen oloni lyödyksi ja arvottomaksi. Kuvaruutu 2: Kuvassa perhonen, joka sanoo: olen pahoillani, kärpänen. Kuvaruutu 3: Kuvassa sama perhonen, joka sanoo Jokaisella on oikeus tuntea itsensä arvokkaaksi omana itsenään. Kuvaruutu neljä: Kuvassa kärpänen, perhonen ja paikalle tuleva mehiläinen. mehiläinen sanoo: Nyt stop tykkänään kärpänen! En kuuntele tuollaista puhetta! Kuvaruutu 5: Mehiläisen silmät tuikkivat kuin tähdet ja se sanoo Sinusta on vaikka mihin! Kuvaruutu 6: Kuvassa kärpänen, perhonen ja mehiläinen sanovat yhteen ääneen Jokainen on arvokas omana itsenään. Maailmassa on tilaa kaikenlaisille pörriäisille. Sarjakuva, jonka otsikko on Erilainen Bataatti. Kuvaruutu 1: Kuvassa vihreä bataatti ja tekstinä Tässä on Sisu. Aivan oikein. Hän on bataatti. Kuvaruutu 2: Kuvassa surullinen Sisu-bataatti ja kolme nauravaa ruskeaa bataattia. Kuvassa tekstinä Sisu luuli pitkään, että hän oli ihan erilainen, ettei hän ollut tarpeeksi bataatti. Kuvaruutu 3: Kuvassa tekstinä Että hän oli vain maanantaikappale bataattievoluution tuotantolinjalla. Kuvaruutu 4: Kuvassa tuotantolinja, josta putoaa bataatteja laatikkoon. Linjalla kaikki muuta bataatit ovat ruskeita ja nauravia. Vain Sisu-bataatti on vihreä ja surullinen. Kuvaruutu 5: Kuvassa keskellä Sisu-bataatti ja hänen ympärillään 5 muuta nauravaa bataattia, jotka ovat eri värisiä ja muotoisia. Kuvassa tekstinä Mutta enää Sisu ei luule. Sisu tietää: Hän ei ole ihan erilainen. Vaan ihan yhtä erilainen. Kuvaruutu 6: Kuvassa hymyilevä Sisu-bataatti ja tekstinä Erilainen ja ylpeä siitä.

”Minä olen erilainen. Sinä olet erilainen. Jokainen on erilainen. Ylpeänä erilainen.” 

Osallistujien kokemuksia

”Ensimmäisestä tapaamisesta lähtien minulle oli selvää, että olen turvallisessa ympäristössä samanhenkisten ihmisten kanssa.”

− Iida, Challengers-ryhmän jäsen

”Ryhmään osallistuminen oli erittäin hyvä päätös, sillä ryhmässä on tullut opittua uutta, tutustuttua uusiin ihmisiin sekä kulutettua aikaa johonkin erittäin tärkeään.”

− Challengers-ryhmän jäsen

Challengers sosiaalisessa mediassa

Tutustu Challengers-ryhmän toimintaan ja kampanjoihin Instagram ja Tiktok -tileillä.