Kehitysyhteistyöhankkeet

Käynnissä olevien kehitysyhteistyöhankkeiden tavoitteet ja tulokset

Klikkaa Taksvärkin ohjelmamaan nimeä ja lue kooste kehitysyhteistyöhankkeen tavoitteista ja tuloksista.

Nuorisoryhmät aktiivista kansalaisuutta rakentamassa

10 nuorta pöydän ja kannettavan tietokoneen ääressä.
Guatemalassa luodaan nuorille vaikuttamiskanavia.

Hankkeen toteutuksesta vastaa guatemalalainen yhteistyökumppani Programa de Atención, Movilización e Incidencia por la Niñez y Adolescencia, PAMI (espanjankielinen sivusto), jolla on laajat verkostot paikallisella lapsi- ja nuorisotyön kentällä.

Tavoitteena on saada nuoret ja aikuiset toimimaan yhdessä lasten ja nuorten oikeuksien puolesta. Hanke lisää nuorten ihmisoikeuksiin ja kansalaisvaikuttamiseen liittyviä tietoja, taitoja ja osallisuutta yhteisöjen päätöksenteossa.

Nuortenryhmät tarjoavat nuorille vertaistukea ja kanavan vertaiskoulutus- ja vaikuttamistyöhön. Vuoden mittaisilla ihmisoikeus- ja kansalaistaitokursseilla lisätään nuorten valmiuksia aktiiviseen kansalaisuuteen ja vaikuttamistyöhön. Taksvärkin hanke luo kaikille avointa ja syrjimätöntä yhteiskuntaa.

Guatemala lukeutuu keskitulon maihin, mutta eriarvoisuus ja sosiaaliset ongelmat ovat alueen jyrkimmästä päästä. Lasten ja nuorten hyvinvointiin kohdennettava osuus julkisista varoista on huomattavan pieni, vaikka alle 29-vuotiaat lapset ja nuoret ovat muodostavat enemmistön maan väestöstä.

Guatemala kuuluu Latinalaisen Amerikan väkivaltaisimpiin maihin. 53 % väkivaltarikoksista kohdistuu tyttöihin ja nuoriin naisiin. Yli puolet Guatemalan köyhyydessä elävästä väestöstä kuuluu alkuperäiskansoihin, jotka kohtaavat laajaa rakenteellista syrjintää. Aikuiskeskeinen toimintakulttuuri ja lastenoikeusrikkomusten vähättely vaikeuttavat oikeusperustaisen nuorisotyön edistämistä.

Läpinäkyvyyden puute on vuosikymmenten ajan murentanut kansalaisten luottamusta instituutioihin. Yhteiskunnallisesti aktiivisten henkilöiden vainoaminen on rajoittanut kansalaisyhteiskunnan vapautta ja yhteiskunnallisen toiminnan houkuttelevuutta, rajoittaen myös nuorten osallisuutta päätöksenteossa. Instituutiot läpäisevä korruptio, poliittinen polarisaatio ja laajasti vaikuttava järjestäytynyt rikollisuus asettavat vakavia haasteita kestävälle kehitykselle. Rikoksista rankaisemattomuuden taso on korkea, ja suuri osa oikeusjärjestelmää on korruptoituneen taloudellisen ja sotilaallisen eliitin hallinnassa.

Hankkeella lisätään nuorten ihmisoikeuksiin ja kansalaisvaikuttamiseen liittyviä tietoja ja taitoja sekä nuorten osallistumista kuntien päätöksentekoon. Hankepaikkakunnilla lisätään nuorten vaikuttamiskanavia kouluissa ja yhteisöissä. Tavoitteena on saada nuoret ja aikuiset toimimaan yhdessä lasten ja nuorten oikeuksien puolesta. Kun nuoret ovat aktiivisia kestävän tulevaisuuden tavoittelussa, heidän potentiaalinsa ja uudet näkökulmat voidaan huomioida yhteisöjen kehityssuuntia määritettäessä.

Hanke tukee kahdelle hankepaikkakunnalle perustettujen nuortenryhmien jatkuvuutta, omaehtoista nuorisotoimintaa ja edustusta paikallisissa työryhmissä. Ryhmät tarjoavat nuorille vertaistukea ja kanavan tehdä omaehtoista tiedotus-, vertaiskoulutus- ja vaikuttamistyötä.

Vuoden mittaisilla ihmisoikeus- ja kansalaistaitokursseilla lisätään nuorten valmiuksia ympäristönsä kriittiseen tarkasteluun, aktiiviseen kansalaisuuteen ja vaikuttamistyöhön. Vertaiskoulutuksena toteutetut kurssit ovat myös nuortenryhmille keino saada uusia aktiiveja toimintaansa.

Opettajien kanssa vahvistetaan yhteistyökoulujen nuorisoystävällisiä käytäntöjä, demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta osana koulutyötä sekä kriittistä ajattelua ja nuorten toimijuutta vahvistavia dialogisia opetusmenetelmiä. Opettajien taitoja tukea nuorten mielenterveyttä on myös vahvistettu. Yhteisöjohtajien ja -kehityskomiteoiden yhteistyötä nuortenryhmien kanssa vahvistetaan ja parannetaan paikallisten vastuunkantajien edellytyksiä toteuttaa nuorisoystävällisiä palveluita ja nuorten kuulemisen käytäntöjä. 

Työtä Guatemalassa toteuttaa Taksvärkki ry:n pitkäaikainen yhteistyökumppani PAMI, jonka kanssa yhteistyö on alkanut jo vuonna 2006. Nykyinen työ Chimaltenangon ja San Martín Jilotepequen kunnissa alkoi vuonna 2019.

Hankkeesta hyötyvät vuositasolla noin 200 varhaisnuorta ja nuorta, jotka suorittavat hankkeen puitteissa järjestetyn ihmisoikeus- ja kansalaistaitokurssin tai osallistuvat aktiivisesti hankkeen tukemien kahden nuortenryhmän toimintaan. Lisäksi noin 3000 lapsen ja nuorten kansalaistaidot, ihmisoikeustietämys ja kriittisen ajattelun taidot vahvistuvat nuortenryhmien aktiivien järjestämien vertaiskoulutusten, yleisötapahtumien ja dialogisten opetusmenetelmien myötä.

Onnistuneen vaikuttamistyön tuloksista hyötyvät epäsuorasti lapset ja nuoret Chimaltenangon ja San Martín Jilotepequen kuntien alueella.

Menetelmäkoulutuksiin ja vertaisoppimiseen osallistuvat yhteistyökoulujen opettajat saavat vahvistusta nuorten osallisuutta ja kriittistä ajattelua tukevien opetusmenetelmien käyttöön. Noin 90 vastuunkantajaa vuosittain saa välineitä tukea nuorten osallisuutta, mielen hyvinvointia ja lapsen oikeuksia. 

”Meillä nuorilla on oikeutemme, kunnioittakaa niitä” – kadulla asuvien ja työskentelevien nuorten yhdistysten vaikuttamistyön edistäminen tasa-arvon, nuorten ja vammaisten oikeuksien puolesta

Nuoret ja ohjaajat istumassa ulkona.
Nuorten yhdistyksen jäsenet tapaamisessa.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Undugu Society of Kenya (USK), jolla on pitkäaikainen kokemus, ammattitaito, tunnustettu rooli sekä laajat verkostot toimia kadulla asuvien lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseksi.

Keniassa on kasvava talous, mutta suuret varallisuuserot. Väestöstä noin 35 % elää alle 2,15 dollarilla päivässä. Kenian väestöstä 75 % on alle 35-vuotiaita. Kenian 15–34-vuotiaiden nuorten työttömyysaste on 67 %. Vuosittain miljoona nuorta hakeutuu työmarkkinoille ilman vaadittavaa perus- tai jatkokoulutusta ja työllistymistaitoja. Palkkatyöhön pääsevistä 30 % työskentelee epäsäännöllisissä tai epävirallisissa työsuhteissa. Asunnottomaksi tai kadulle päätymisen, syrjäytymisen, päihteisiin ja rikollisuuteen ajautumisen tai radikalisoitumisen riskit ovat merkittäviä.

Taksvärkki ry:n rahoittama hanke toteutetaan yhdessä Undugu Society of Kenya (USK) -järjestön kanssa Nairobin ja Kisumun kunta-alueilla, joilla USK on toiminut jo pitkään. Hankkeessa pyritään parantamaan kadulla elävien lasten ja nuorten asemaa sekä lisäämään heidän mahdollisuuksiaan parempaan elämään ja hyvinvointiin.

Hanke tukee kadulla asuvien ja työskentelevien nuorten mahdollisuuksia toimia muutoksentekijöinä yhteisöissään ja puolustaa oikeuksiaan. Nuorten johtajuutta ja vaikuttamistyötä tuetaan, jotta nuoret pääsevät osaksi heitä koskevaa päätöksentekoa, saavat heille kuuluvia palveluita sekä muutoksia lainsäädäntöön, linjauksiin ja ohjelmiin, jotka priorisoivat kadulla asuvien ja työskentelevien nuorten voimaantumista sekä suojelua syrjinnältä, köyhyydeltä, väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Vuosina 2022–2025 keskitytään sukupuolten välisen tasa-arvon vahvistamiseen, syrjimättömyyteen ja vammaisinkluusioon kadulla asuvien ja työskentelevien nuorten yhdistysten toiminnassa ja johtorakenteissa, nuorten kykyihin vaatia oikeutta ja tasavertaisia palveluja sekä nuorten toimeentulomahdollisuuksien edistämiseen ilmastokestävästi. Yhdistysten verkostoitumista eri viranomaistahojen kanssa edistetään heidän oikeuksiensa toteutumisen ja suojelun varmistamiseksi. Vaikuttamistyötä tehdään laajasti yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan verkostojen, sidosryhmien ja viranomaisten kanssa. 

Hankkeesta hyötyvät vuositasolla noin 1000 kadulla asuvaa ja työskentelevää nuorta Nairobissa ja Kisumussa. Hankkeen aikana perustettujen yhdistysten jäsenyydestä nuoret ovat saaneet vertaistukea ja rakennetta elämäänsä. Nuorten omistajuus hankkeessa on vahva. Yhdistysten edustajista muodostuvan johtoryhmän kautta nuoret osallistuvat kaikkeen suunnitteluun, päätöksentekoon, toteutukseen, seurantaan ja arviointiin. Yhteisöjen asennemuutoksen ja viranomaisyhteistyön kautta mahdollistetaan yhdistysten nuorille paremmat puitteet toimeentulolle ja mahdollisuudet rakentaa turvallisempaa tulevaisuutta. 

Lisätietoja saat Taksvärkin kehitysyhteistyöohjelman arviointiraportista (pdf).

Ääni tytöille – Tyttöjen voimaantuminen, osallistuminen päätöksentekoon ja koulutuksen edistäminen

Nuoria istumassa piirissä puun alla.
Nuorten kerhot tarjoavat tietoa ja vertaistukea.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Malawilainen kumppani Centre for Youth Empowerment and Civic Education, CYECE (englanninkielinen sivusto), joka on hyvin verkostoitunut paikallinen nuorisojärjestö, joka profiloituu erityisesti nuorten osallisuuden, seksuaalioikeuksien, inkluusion ja yhteisölähtöisen kehityksen asiantuntijana.

Hanke toteutetaan Saliman alueella Malawissa ja sen erityisenä kohderyhmänä ovat 10–24-vuotiaat tytöt ja nuoret naiset.

Ilmaisesta peruskoulusta huolimatta vain reilu 60 % yli 15-vuotiaista malawilaisista on lukutaitoisia. Koulutuksen laatua heikentävät mm. epäpätevät opettajat, suuret oppilasmäärät, puutteellinen kouluverkosto erityisesti inklusiivisen opetuksen osalta, mikä rajoittaa erityisesti vammaisten lasten ja nuorten kouluun pääsyä etenkin maaseudulla. Kauempaa kouluun tulevat nuoret majoittuvat usein epävirallisissa asuntoloissa, joissa altistuvat monenlaisille riskeille.

Tyttöjen koulupudokkuuden juurisyitä ja yhteiskunnallisen osallistumisen haasteita ovat mm. teiniraskaudet, lapsiavioliitot, sukupuolistunut väkivalta ja syrjintä. Tyttöjen koulunkäyntiä ei nähdä arvokkaana sijoituksena tulevaisuuden kannalta ja köyhissä kotitalouksissa lasten ja nuorten työvoiman merkitys korostuu. Valtaosa tytöistä keskeyttää koulunsa viimeistään yläkouluikäisenä, jolloin tytöt jäävät vaille tärkeitä tietoja ja taitoja, jotka edesauttaisivat heidän työllistymistään ja asemaansa yhteisössä. 

Hanke parantaa maaseutuyhteisöjen nuorten, erityisesti tyttöjen ja vammaisten nuorten mahdollisuuksia koulutukseen, tulonhankintaan ja aktiivisuuteen yhteisöissä. Tieto seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista, itsevarmuuden vahvistaminen ja haitallisten perinteiden muuttaminen ovat keskeisiä toimia koulupudokkuuden ennaltaehkäisyssä ja osallisuuden parantamisessa. Hankkeella myös edistetään vammaisten nuorten osallisuutta ja mahdollisuutta inklusiiviseen opetukseen.

Hankkeen tukemien nuortenryhmien kapasiteetti ja edustus paikallisilla foorumeilla vahvistuu. Koulupudokkuuden juurisyihin puututaan mm. SRHR-koulutuksilla (Sexual and Reproductive Health and Rights) ja vertaisryhmiä tukemalla, kun nuorten edellytykset tehdä tietoon perustuvia valintoja paranevat.

Asenteet tyttöjen koulutusta ja vammaisten oikeuksia kohtaan muuttuvat yhteisöissä tehtävän tiedotus- ja vaikuttamistyön myötä. Viranomaisten suuntaan tehtävän vaikuttamistyön myötä parannetaan syrjäseutujen nuorten pääsyä koulutus- ja terveyspalveluihin esimerkiksi koulujen parannushankkeilla ja lisäämällä kiertävien klinikoiden kattavuutta.

Yhteisöjen lastensuojelunormit ja -käytännöt vahvistuvat yhteisösääntöjen ja lapsen oikeuksien toteutumista valvovien komiteoiden perustamisen myötä. Vammaisten lasten ja nuorten asema yhteisöissä paranee hankkeen tukemien vammaisfoorumien ja alueellisen vaikuttamistyöryhmän ansiosta.

Hankkeesta hyötyy vuositasolla yli 600 nuortenryhmien osallistujaa, jotka saavat vertaistukea, SRHR- ja ihmisoikeustietoa sekä mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisöjensä kehitykseen. Lisäksi hankkeesta hyötyvät vuosittain noin 9000 yhteisöjen jäsentä saaden tietoa nuorten järjestämien vertaiskoulutus- ja yleisötilaisuuksien myötä.

Noin 450 vastuunkantajaa ja kansalaisyhteiskunnan edustajaa vuosittain saa tietoa ja työkaluja nuorten osallisuuden ja vammaisinkluusion edistämiseen. Lisäksi epäsuorasti hankeyhteisöjen kouluympäristön, lastensuojelurakenteiden ja terveyspalvelujen saatavuuden parantumisesta hyötyvät hankeyhteisöissä asuvat yli 50 000 lasta ja nuorta. 

Lisätietoja saat Taksvärkin kehitysyhteistyöohjelman arviointiraportista (pdf).

Nuorten merkityksellinen osallisuus kestävässä kehityksessä

Kuvassa nuoria ja hankkeen sidosryhmiä suunnittelutyöpajassa.
Nuoria ideoimassa yhdessä hankkeen suunnittelupajassa.

Mosambikissa Taksvärkki ry:n yhteistyökumppanina toimii Associação Comunitária para o Desenvolvimento Humano ASSCODECHA. Hanke käynnistyi kesällä 2023.

Taksvärkki on tehnyt yhteistyötä ASSCODECHA:n kanssa vuodesta 2012.

Vuosina 2023–2025 ”Nuorten merkityksellinen osallisuus kestävässä kehityksessä” -hankkeessa tuetaan nuorten aktiivista osallistumista yhteisöjensä kehittämiseen ja päätöksentekoon. Lisäksi nuorten pääsyä terveyspalveluihin vahvistetaan, etenkin seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluihin ja HIV-hoitoihin. Hankkeessa vaikutetaan myös inklusiivisen opetuksen huomioimiseen ja syrjinnästä ja häirinnästä vapaan oppimisympäristön luomiseen kouluissa Maputossa Nhlamankulun alueella.

Mosambik on Taksvärkki ry:n ohjelmamaista haurain, korruptoitunein ja monella mittarilla vähiten kehittynyt. Vuonna 2019 Mosambikin väestöstä 63 % eli köyhyydessä, mutta Covid-19 pandemia, Ukrainan sodasta, ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä maan pohjoisosan aseellisesta konfliktista aiheutunut elinkustannusten nousu ja maansisäinen pakolaisuus lisäsivät miljoona ihmistä köyhyysrajan alle. Vuoteen 2022 mennessä köyhyydessä elävien määrä oli arviolta 71 % maan väestöstä. Etenkin nuorten kokema vähäosaisuus ja näköalattomuus ovat keskeinen rakenteellinen ongelma. Tyttöjen ja nuorten naisten kohtaama seksuaalinen väkivalta ja häirintä on yleistä. Vaikka vuonna 2019 lapsiavioliitot kiellettiin lailla, puolet nuorista naisista avioituu ennen 18 ikävuotta. Koulujärjestelmän ja nuorisoystävällisten terveyspalveluiden inklusiivisuudessa ja saavutettavuudessa on käytännön puutteita.

Hanke vahvistaa nuorten, mukaan lukien haavoittuvaisessa asemassa elävien ja vammaisten nuorten aktiivista toimijuutta ja osallisuutta yhteisöissään kestävän sosiaalisen muutoksen edistämiseksi Maputossa Nhlamankulun alueella. Hankkeessa tuetaan nuorten pääsyä terveyspalveluihin, etenkin seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja HIV-hoitoihin, vaikutetaan inklusiivisen opetuksen huomioimiseen sekä syrjinnästä ja häirinnästä vapaan oppimisympäristön luomiseen kouluissa. 

ASSCODECHA tekee yhteistyötä mm. alueellisen opetus- ja terveyshallinnon, paikallisten yhteisörakenteiden sekä koulujen ja terveyskeskusten henkilöstön kanssa.

Koulutetut nuoret, myös vammaiset nuoret, toimivat yhteisönsä mentoreina, jotka luovat turvallisia ja vuorovaikutteisia tiloja häirinnän ehkäisemiseksi ja hoitoa koskevien viestien levittämiseksi kouluissa ja rohkaisevat oppilaita ilmoittamaan häirinnästä. Hanke toimii yhteistyössä koulujen johdon kanssa neuvontapisteiden perustamiseksi ja piirikunnan opetushallinnon kanssa opettajien kouluttamiseksi erityisopetuksen tarpeisiin. Hankkeessa edistetään myös nuorten aktiivista kansalaisuutta aktivistien, nuorisojärjestöjen ja vammaisten keskuudessa yhteisön ongelmien ratkaisemiseen osallistumalla.

Kohderyhmänä ovat tytöt ja nuoret naiset, tukiopetusta tarvitsevat lapset ja nuoret, koulupudokkaat tai kouluja käymättömät nuoret, vammaiset nuoret ja hiv-tartunnan saaneet hoitoa tarvitsevat nuoret. Vuositasolla noin 200 oppimisvaikeuksia kohtaavalle lapselle ja kouluja käymättömälle nuorelle tarjotaan luku- ja kirjoitustaito- sekä tukiopetusta. Noin 5000 nuorta saa pääsyn seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin sekä tietoa niihin liittyvistä oikeuksistaan. Nuortenryhmien noin 300 jäsenen kansalaisaktiivisuutta ja yhteiskunnallisen osallistumisen valmiuksia vahvistetaan. Onnistuneen vaikuttamistyön tuloksista hyötyvät epäsuorasti hankealueen ja yhteistyökoulujen muut lapset ja nuoret.

Lisätietoja saat Taksvärkin kehitysyhteistyöohjelman arviointiraportista (pdf).

Nepalilaiset nuoret lapsi- ja ympäristöystävällisten kyläkoulujen kehittäjinä

Oppilaskunnan jäseniä pöydän ääressä Nepalissa.
Oppilaskuntien aktiivien tapaaminen.

Hankkeen toteutuksesta vastaa nepalilainen ympäristökasvatuksen asiantuntijajärjestö Environmental Camps for Conservation Awareness, ECCA (englanninkielinen sivusto).

Tavoitteena on lisätä nuorten osallistumismahdollisuuksia oman kouluympäristönsä ja yhteisöjensä kehittämiseen. Nuoret oppivat oppilaskuntatoiminnassa ja vaikuttamistyössä tärkeitä taitoja ja levittävät hankkeen myötä oppimaansa ympäristöasioihin, terveyteen ja ihmisoikeuksiin liittyvää tietoa ja hyviä käytäntöjä laajemmin yhteisöissään.

Nepal on erityisen haavoittuvainen ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Maaseudulla heikko vesihygienia, hyttystaudit ja jätehuollon puutteet aiheuttavat epidemioita ja ympäristöriskejä. Kunnollisten ja tytöille erillisten vessojen puuttuminen on lapsiavioliittojen ohella keskeinen syy tyttöjen koulupudokkuuteen. Myös sukupuoleen ja sosiaaliseen statukseen liittyvä syrjintä on ongelma. Syrjäisten koulujen todellisuutta ei huomioida opetussektorin päätöksenteossa. 

Hanke edistää paikallisten yhteistyökoulujen oppimisympäristöjen inklusiivisuutta, lapsiystävällisyyttä ja ilmastokestävyyttä. Oppilaskuntatoimintaa kehittämällä lisätään nuorten osallisuutta ja heidän äänensä kuulumista koulujen ja yhteisöjen kehittämisessä.

Paikallisten sidosryhmien yhteistyön vahvistaminen koulujen kehittämistyössä parantaa kyläkoulujen laatua ja siten houkuttelevuutta ehkäisten koulupudokkuutta. Tiedotuskampanjoiden ja dialogin myötä hanke vaikuttaa myös laajemmin yhteisöihin parantaen yhdenvertaisuutta, ilmastokestävyyttä ja terveysturvallisia käytäntöjä. 

Hanke tukee yhteistyökoulujen oppilaskuntatoimintaa sekä vahvistaa oppilaskuntien ja muiden koulutoimijoiden (vanhempain – ja opettajainyhdistykset, opetusviranomaiset, paikallispäättäjät) välistä yhteistyötä oppimisympäristöjen parantamiseksi.

Kehittämistyön keskiössä ovat koulujen sidosryhmät ja oppilaskunnat, joiden rakenteiden kestävyyttä ja yhteisöihin suuntautuvaa vaikuttamistoimintaa tuetaan. Oppilaskuntien tukena ja kansalaisyhteiskuntatyön koordinoijana toimii alueellinen nuorten aikuisten vertaiskouluttajaryhmä, jonka kapasiteettia hankkeessa vahvistetaan. Oppilaskuntatoiminnassa nuoret oppivat vaikuttamistyön taitoja sekä tietoa mm. puhtaan veden, hygienian ja ympäristön merkityksestä hyvinvoinnille. Samalla he levittävät hyviä käytäntöjä laajemmin yhteisöissään.

Lapsi- ja ympäristöystävälliseen oppimisympäristöön kuuluu kunnolliset tilat opiskelulle, turvallisen juomaveden, siistin vihreän ympäristö ja asianmukaiset, yksityisyyden takaavat vessat. Oppilaskuntatoiminta vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta kouluissa sekä luo edellytyksiä toimivalle yhteistyölle eri toimijoiden välillä.

Tyttöjen oikeutta koulutukseen edistetään kunnollisten käymälöiden lisäksi lisäämällä tyttöjen tietoutta ja valmiuksia huolehtia kuukautisterveydestä. Vähävaraisten lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen, kastittomien ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien oppilaiden koulunkäyntiä tuetaan ja siten edistetään yhdenvertaisuuden periaatetta hankekouluissa.

Toiminnasta hyötyy vuosittain noin 300 nuorta, jotka toimivat aktiivisesti oppilaskunnissa tai niitä tukevassa nuortenryhmässä. Nuorten järjestämän vertaiskoulutuksen ja yleisötilaisuuksien ansiosta noin 3000 lasta ja nuorta hankekouluissa ja yhteisöissä oppii mm. lapsen oikeuksista, kuukautisterveydestä, vesihygieniasta ja hyttystautien ehkäisystä.

Noin 500 vanhempaa, opettajaa, viranomaista ja yhteisökomiteoiden edustajaa saa tietoa ja työkaluja nuorten osallisuuden ja vammaisinkluusion edistämiseen. Epäsuorasti toiminnasta hyötyy noin 20 000 hankeyhteisöjen asukasta.

Yksi rumpu, monta rytmiä – Nuorten neuvostot asialla vammaisten nuorten ja seksuaalioikeuksien puolesta

Tyttö seuraa tanssiryhmän harjoituksia ulkona.
Nuorisoneuvosto harjoittelee katuteatteriesitystään.

Sambiassa Taksvärkki ry tukee syrjäytymisvaarassa eläviä lapsia ja nuoria ottamaan oman elämänsä ohjat käsiinsä. Taksvärkin kumppani Barefeet Theatre on paikallinen järjestö, jonka työ perustuu sosiaaliseen teatteriinTaksvärkki on tehnyt yhteistyötä Barefeet Theatre -järjestön kanssa vuodesta 2014.

Sambian väestö on nuorta: 65 % maan väestöstä on alle 24-vuotiaita. Sambian nuorilla (18–35-vuotiaat) on tulevaisuudessa tärkeä rooli niin maan taloudellisessa kuin yhteiskunnallisessakin kehityksessä, sillä lähes puolet maan nuorista asuu kaupunkialueilla. 

Sambian väestöstä 60 % elää köyhyydessä ja 42 % äärimmäisessä köyhyydessä. Perheet, joissa on vammainen lapsi, ovat usein köyhimpiä, sillä vanhempien tai etenkin yksinhuoltajaäitien työntekomahdollisuudet ovat rajallisemmat lapsen jatkuvan hoivan ja huolenpidon tarpeen johdosta.

Vammaisia lapsia pidetään usein kotona häpeän ja heihin kohdistuvan syrjinnän johdosta. Vammaisille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen on rohkaisevaa saada vertaistukea ja ymmärtää vammaisille kuuluvat oikeudet. Sambiassa on vammaislaki vuodelta 2012, mutta sen käytännön toteutumisessa on vielä tehtävää. Esimerkiksi monia palveluja ja etuja takaava vammaiskortti ei ole vielä laajassa käytössä eikä siitä olla tietoisia. 

Hankkeessa lisätään tietoisuutta vammaisten oikeuksista ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä puretaan syrjiviä asenteita. Vammaiset nuoret ovat aktiivisessa roolissa vaikuttamassa yhteisöissään katuteatterin keinoin.

Barefeetin perustamat lasten ja nuorten neuvostot tarjoavat nuorille tukiverkoston, jonka kautta he pystyvät vaikuttamaan Sambian lasten ja nuorten haasteisiin laajasti. Nuorisoneuvostot ja heidän valmentamat vertaiskouluttajat toimivat Lusakassa, Kaomassa ja Livingstonessa.

Työssä keskeistä on kiinnittää huomiota kaikista haavoittuvammassa asemassa oleviin, kuten tyttöihin, vammaisiin ja kadulla eläviin lapsiin ja nuoriin. Hanke pyrkii vaikuttamaan päättäjien ja samalla koko Sambian väestön tietoihin ja asenteisiin, jotta vammaisten lasten ja nuorten oikeudet toteutuvat, heidät huomioidaan ja heitä kunnioitetaan sekä arvostetaan yhdenvertaisesti yhteisöjensä jäseninä.

Nuorille tarjotaan tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista sekä pääsyä palveluihin. Lasten ja nuorten oppiessa ottamaan vastuuta omasta elämästään, he pystyvät toimimaan roolimallina toisille lapsille ja nuorille sekä samalla auttamaan heitä. Hanke päättyi joulukuussa 2023. Exit-vaihe jatkui syyskuuhun 2024 kestävyyden vahvistamiseksi.

Nuoret lisäsivät yhteisöissään tietoisuutta lasten ja nuorten sekä vammaisten oikeuksista ja muista heitä koskevista asioista katuteatterin keinoin. Vaikuttamistyötä tehtiin päättäjien suuntaan mm. innovaatiokonferenssien kautta. Hankkeisiin osallistuneet noin 630 nuorta vertaiskouluttajaa, sisältäen noin 165 neuvostoaktiivia, kokivat laajamittaisesti itsetuntonsa ja ilmaisutaitojensa kasvaneen. Nykyään nuoret nähdään roolimalleina ja he ovat päässeet toimimaan johtoasemissa yhteisöissään. Vanhemmat, opettajat sekä nuorisolaitosten henkilöstö ovat huomanneet selvät muutokset nuorissa ja heidän kehityksessään vastuuntuntoisiksi kansalaisiksi. Monet ovat löytäneet vahvuutensa sekä paikkansa yhteiskunnassa.

Nuorten roolin vahvistaminen yhteisöjen ja alueellisten päätöksentekoprosessien vastuuasemissa

Fatu & Mabinty hymyilemässä puhelimen äärellä

Taksvärkin kumppanina Sierra Leonessa toimii vuonna 1998 perustettu Center for Coordination of Youth Activities, CCYA (englanninkielinen sivusto). Taksvärkki on tehnyt yhteistyötä CCYA:n kanssa vuodesta 2014.

CCYA:n tavoitteena on edistää nuorten ihmisoikeuksien toteutumista Sierra Leonessa. Järjestö pyrkii toiminnallaan edistämään nuorten osallisuutta, seksuaaliterveyttä ja toimeentuloa, ja tätä kautta lisäämään nuorten kapasiteettia oman ja yhteisöjensä elämän kehittämiseksi.

Sierra Leonessa 60 % väestöstä elää köyhyydessä. Maaseudulla köyhien osuus on 74 %. Sierra Leonessa alle 25-vuotiaiden nuorten osuus väestöstä on jopa 60 %. Nuorista 70 % on työttömiä ja 50 % lukutaidottomia ja vailla työllistymiseen tarvittavaa osaamista. Sierra Leonessa lapsiavioliitot ovat perinteisesti olleet yleisiä. Vuonna 2024 Sierra Leonessa astui voimaan lapsiavioliitot kieltävä laki, jonka paikallista toimeenpanoa tuetaan. Tyttöjen sukuelinten silpominen on ollut kulttuurisesti yleistä. Silpomisen kieltävä ja kriminalisoiva laki on edelleen hyväksymättä, mutta tämän haitallisen perinteen kitkemiseksi on saavutettu merkittäviä edistysaskelia hankealueilla Bossa ja Port Lokossa. Seksuaalista väkivaltaa ja häirintää on esiintynyt hankealueilla usein ilman laillisia seuraamuksia.

Vuosien 2022–2025 ”Nuorten ja nuorten ryhmien roolin vahvistaminen yhteisöjen ja alueellisten päätöksentekoprosessien vastuuasemissa” -hankkeessa nuoret ja nuorten ryhmät osallistuvat heitä koskeviin päätöksentekoprosesseihin, sekä yhteisöjensä ja alueidensa kehittämiseen.  

Hanke vahvistaa nuorten osallisuutta ja johtajuutta paikallisesti ja kansallisesti. Nuortenryhmät toimivat yhteisöissään monitoimijayhteistyössä vähentääkseen seksuaalista väkivaltaa ja häirintää, teiniraskauksia, lapsiavioliittoja ja silpomista. Vastaavasti hankkeessa lisätään tietoisuutta vammaisten henkilöiden oikeuksista ja palveluista, joita kansalliset kehityshankkeet tarjoavat. Vammaisten nuortenryhmien taloudellista voimaantumista, osallisuutta ja vaikuttamistyötä vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseksi edistetään hankkeen tuella.

Hankkeesta hyötyvät vuositasolla noin 300 aktiivia nuorta sekä heidän tietoisuuden lisäämistoiminnoilla tavoittamansa noin 5000 lasta ja nuorta. Onnistuneen vaikuttamistyön tuloksista hyötyvät epäsuorasti kaikki hankealueiden lapset ja nuoret, pyrittäessä myös kansallisiin kehitysvaikutuksiin.

Lisätietoja saat Taksvärkin kehitysyhteistyöohjelman arviointiraportista (pdf).