Challengers-ryhmän ”Mun valinta vaikuttaa” -paneelikeskustelu Kalasataman Vapaakaupungissa nosti esiin yhdenvertaisuuden, mielenterveyden ja vaikuttamisen tärkeyden nuorten elämässä.
Perjantaina 25. huhtikuuta 2025 Helsingin Kalasataman Vapaakaupungissa, kauppakeskus Redissä, järjestettiin ajankohtainen paneelikeskustelu. Nuoret vaikuttajat, asiantuntijat ja päättäjät kokoontuivat pohtimaan nuorten elämää koskettavia teemoja: yhdenvertaisuutta, mielenterveyttä ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tapahtuman järjesti Taksvärkin nuortenryhmä Challengers osana ”Mun valinta vaikuttaa – mielenterveys ja yhdenvertaisuus nuorten elämässä” -hanketta.
Nuorten ääni keskiössä
Paneelikeskustelu kokosi yhteen Challengers-ryhmän nuoret vaikuttajat Elenan ja Vuokon, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajan Miro Ilvosen sekä kaupunginvaltuutettu (vas.) ja OSKU ry:n pääsihteeri Jenny Kasongon. Yleisö, mukaan lukien Taksvärkin kumppanikoulujen oppilaat ja opettajat, pääsi myös osallistumaan keskusteluun.
Keskustelun teemat nousivat suoraan nuorten omista ajatuksista, jotka kerättiin Challengers-ryhmän järjestämissä työpajoissa. Kaksivuotisen hankkeen päätöstapahtumassa esiteltiin hankkeen oppien pohjalta luodut teesit ja pohdittiin, miten nuoret ja päättäjät voivat yhdessä edistää nuorten hyvän mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden toteutumista.

Yhdenvertaisuus vähemmistöt huomioiden
TEESI 1: Nuoret eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan nuoret ovat eriarvoisissa asemissa yhteiskunnassa. Kaikkia nuoria tulee kuitenkin kohdella yhdenvertaisesti siten, että myös vähemmistöt huomioidaan.
Syrjintä, ennakkoluulot ja rasismi ovat valitettava todellisuus, ja aikuisilla on vastuu puuttua niihin. Vapaat, turvalliset ja esteettömät tilat ovat tärkeitä nuorille, jotta he voivat kohdata toisiaan ja tuntea kuuluvansa yhteisöön. Nuorten osallistumista päätöksentekoon on edistettävä esimerkiksi alentamalla äänestysikärajaa ja lisäämällä nuorisovaltuustojen valtaa.
Mielenterveys – oikeus voida hyvin
TEESI 2: Jokaisella nuorella on oikeus voida hyvin. Syrjintä, yksinäisyys ja suorituspaineet vaikuttavat mielenterveyteen. Aikuisten ja päättäjien tulee huolehtia nuorten mielenterveydestä ja turvata riittävät mielenterveyspalvelut.
Nuorten mielenterveys on huolenaihe, ja erityisesti LGBTQ+-nuoret kokevat enemmän ongelmia. Mielenterveyspalveluiden saatavuus, luotettavat aikuiset ja kiusaamisen ehkäisy ovat avainasemassa. Kenenkään ongelmia ei tule vähätellä, ja apua on oltava saatavilla ajoissa.
Suorituspaineet ja yhteiskunnan menestyskeskeisyys kuormittavat nuoria, ja on luotava ympäristö, jossa jokaisella nuorella on mahdollisuus voida hyvin.

Nuoret ja suorituspaineet
TEESI 3: On monia eri tapoja elää hyvää elämää. Nuorten elämä ei ole vain tulevaisuuteen tähtäävää suorittamista, vaan nuorille tulee antaa tilaa elää nuoruuttaan ja löytää oma polkunsa rauhassa.
Koulun tulisi tukea nuorten kokonaisvaltaista kehitystä ja tarjota mahdollisuuksia harrastuksiin. Tasa-arvoisten harrastusmahdollisuuksien varmistaminen on tärkeää, ja valtion sekä kaupunkien tuki on tässä avainasemassa.
Opinto-ohjaajien on oltava tietoisia omista ennakkoluuloistaan ja tuettava nuoria valitsemaan opintoja omien kiinnostuksen kohteidensa perusteella. Poliittisilla päätöksillä on suuri vaikutus nuorten valinnanvapauteen, ja on tärkeää, että päätöksenteossa huomioidaan nuorten hyvinvointi ja mielenterveys.
Vaikuttaminen – kuunnelkaa nuoria
TEESI 4: Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tulee kuulla nuorten ajatuksia ja ottaa huomioon nuorten tarpeet. Nuorilla tulee olla mahdollisuuksia vaikuttaa ja päättää heitä koskevissa asioissa.
Nuorten ajatuksia ja tarpeita on kuultava päätöksenteossa, ja nuorille on tarjottava aitoja vaikuttamismahdollisuuksia. On tärkeää, että nuorten ääntä kuunnellaan ja heidän suosituksiaan ei vähätellä. Nuorisovaltuustot ovat yksi tapa varmistaa tämä.
Nuoret käyttävät monia vaikuttamisen keinoja, kuten mielenosoituksia ja osallistumista puoluepolitiikkaan. Äänioikeusikärajan alentaminen tukisi nuorten äänen kuulumista. Jotta nuoret voivat osallistua, asioista on puhuttava ymmärrettävästi, ja päättäjien on osoitettava kiinnostusta nuorten tilanteisiin.

Challengers-vaikuttamisryhmä
Taksvärkin nuortenryhmä Challengers on 13–18-vuotiaille suunnattu ryhmä, joka on työskennellyt neljän vuoden ajan vaikuttaakseen nuoria kiinnostaviin aiheisiin. Viimeisimpänä teemana on ollut tasa-arvo ja nuorten mielenterveys. Hankkeen aikana nuoret ovat järjestäneet työpajoja ja paneelikeskusteluja sekä tuottaneet taideprojekteja ja sosiaalisen median videoita yhdessä asiantuntijoiden kanssa.
Teksti: Marina Lyan, viestinnän harjoittelija
Kuvat: Pamela Aranen


Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.
Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta.
Paneeli, työpajat ja videot toteutettiin osana Taksvärkin Challengers-ryhmän ”Mun valinta vaikuttaa – mielenterveys ja yhdenvertaisuus nuorten elämässä” -hanketta. Hankkeeseen on saatu Euroopan unionin Erasmus+ -hankerahoitusta.