Vaikuttava leiriviikonloppu Helsingissä

Innokkaat nuoret vaikuttajat kokoontuivat Taksvärkin Challengers-nuortenryhmän viikonloppuleirille Helsingissä 12.–14.4.2024. Leiri oli ryhmän kevään lähitapaaminen ja tarjosi nuorille mahdollisuuden tavata toisiaan kasvotusten alkuvuoden etätapaamisten jälkeen.

Leirin kohokohtia olivat kevään aikana suunniteltujen somevideoiden kuvaaminen asiantuntijoiden kanssa sekä paneelikeskustelun järjestäminen Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Leiri järjestettiin osana Mun valinta vaikuttaa -hanketta, jossa rohkaistaan nuoria puhumaan ja vaikuttamaan nuorten mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Tulevan viikonlopun odotuksia

Leiri alkoi perjantai-iltana suunnitelmien läpikäymisen, rennon yhdessäolon, toisiin tutustumisen sekä iltapalan merkeissä. Tunnelma oli odottava ja iloinen, kun leiriviikonloppu oli edessä ja pitkään suunnitellut vaikuttamisprojektit vihdoin toteutumassa.

Yhdessä ryhmä jakoi toiveitaan viikonlopulle siitä, mitä he toivoivat oppivansa ja saavansa irti asiantuntijoiden tapaamisesta, somevideoiden kuvaamisesta ja paneelikeskustelusta. Suurimpana esiin nousi halu oppia uutta ja saada uutta tietoa.

Videoiden kuvaamista ja unelmakarttoja

Lauantain aamupäivä lähti käyntiin täynnä innostusta ja odotusta, mutta samalla ilmassa oli myös hieman jännitystä. Leirille ryhmän vieraaksi saapuivat asiantuntijavieraat psykologi ja aluevaltuutettu Julia Sangervo sekä sosiaalipsykologi ja antirasismiasiantuntija Priska Kallio Mixed Finns ry:stä.

Yhdessä Challengers-ryhmän nuoret ja asiantuntijat kuvasivat sosiaalisen median videoita, joilla nuoret kysyvät asiantuntijalta mielenterveyden ja yhdenvertaisuuden teemoista. Videoiden kysymykset muotoiltiin nuorten ajatuksista, jotka kerättiin Mun valinta vaikuttaa -hankkeen työpajoissa syksyllä 2023. 

Priskalta nuoret kysyvät videoilla muun muassa sitä, miten syrjintä ja rasismi vaikuttavat nuorten mielenterveyteen sekä miten nuorten yhdenvertaisuutta voisi edistää sosiaalisessa mediassa. Julialta nuoret taas kysyvät esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista nuorten mielenterveyteen ja sitä, mitä voidaan tehdä, jotta nuorten mielenterveyspalveluita olisi enemmän. Valmiit videot voi katsoa Challengers-ryhmän Instagram-tilillä.

Kuvassa kaksi henkilöä istuu kuvattavana valkoista seinää vasten. Kolmas henkilö istuu heidän edessään ja kuvaa puhelimella.
Julia Sangervo ja Priska Kallio vastaavat somevideoilla nuorten kysymyksiin mielenterveydestä ja yhdenvertaisuudesta.

Omaa kuvausvuoroon odotellessa oli ryhmäläisten mahdollista tehdä omat unelmakartat. Unelmakarttojen materiaalina toimivat vanhat nuortenlehdet, joista etsittiin itseään puhuttelevia kuvia ja lauseita. Monen unelmakartassa esiin nousseita teemoja olivat kesän ja loman odotuksen lisäksi useat omaan hyvinvointiin vaikuttavat tekijät, esimerkiksi luonto ja ympäristö, kotieläimet ja liikunta. Unelmakarttojen askartelun lomassa käytiin myös mielenkiintoista keskustelua nuorten mielenterveydestä vierailevien asiantuntijoiden kanssa.

Antoisa ja uusia ajatuksia herättelevä paneelikeskustelu

Lauantai huipentui paneelikeskustelun järjestämiseen Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Paneelikeskustelun järjestäminen oli Challengers-ryhmän nuorille uusi ja jännittävä kokemus.

Challengers-ryhmän nuorista keskusteluun osallistuivat Vuokko ja Elena yhdessä asiantuntijoiden Julian ja Priskan kanssa. Paneelikeskustelu oli ainutlaatuinen tilaisuus nuorille ja asiantuntijoille käydä syvällistä keskustelua mielenterveydestä ja yhdenvertaisuudesta. Nuoret panelistit toivat rohkeasti keskusteluun nuorten ääntä samalla kun asiantuntijat tarjosivat arvokasta tietoa nuorten kysymyksiin. Asiantuntijat myös tukivat nuorten ajatuksia ja rohkaisivat heitä aktiiviseen osallistumiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kysymysten laatiminen ja tapahtuman suunnittelu oli jännittävää ja ryhmä oppi paljon uutta paneelikeskustelun järjestämisestä vaikuttamisen muotona. Onnistuneen paneelikeskustelun jälkeen tunnelmat olivat rohkaistuneet ja ylpeät yhteisestä saavutuksesta!

Lisää paneelikeskustelusta voi lukea sitä koskevasta uutisesta. Paneelikeskustelun voi myös katsoa kokonaisuudessaan Taksvärkin YouTube-kanavalla.

Neljä nuorta henkilöä istuu tummilla verhoilla reunustetussa tilassa ja puhuu mikrofoneihin. Heidän edessään on rivi mustia ja sinisiä tuoleja.
Mikkien testaaminen oli tärkeä osa paneelikeskustelun järjestelyjä.

Rentoutumista ja opitun pohtimista

Kiireisen ja tapahtumatäytteisen lauantain jälkeen leirin viimeisenä päivänä keskityttiin rentoutumaan ja pohtimaan vaikuttamisprojektien antia. Ryhmä kokoontui meren rannalle rentoutusharjoitukseen, joka auttoi palautumaan ja rentoutumaan hektisen viikonlopun jälkeen. Rentoutusharjoitus oli arvokas hetki leirin osallistujille, sillä se antoi tilaisuuden pysähtyä hetkeksi, hengittää syvään ja kerätä voimia ennen leirin päätöstä. Meren läheisyys ja luonnon äänet tarjosivat lempeän muistutuksen siitä, kuinka tärkeää on välillä hidastaa tahtia ja antaa itselleen lupa levätä.

Ennen kotiinlähtöä ryhmä palasi vielä hetkeksi muistelemaan kevään vaikuttamisprojektien, paneelikeskustelun ja somevideoiden, suunnittelua ja toteuttamista sekä pohtimaan näistä oppimiaan asioita. Näiden hetkien jälkeen leirin osallistujat lähtivät kotimatkalleen virkistyneinä ja tyytyväisinä, tuoden mukanaan muistoja ja oppimiaan taitoja, joita he voivat hyödyntää arjessaan myös leirin jälkeen.

Challengers-ryhmä jatkaa toimintaansa taas syksyllä. Lisää toiminnasta voi lukea Challengers-ryhmän sivulta!

Teksti: Sandra Moisanen ja Milka Autio

Kuvat: Milka Autio