Taksvärkkikeräys

Jokaisella nuorella on oikeus olla oma itsensä. Taksvärkissä Suomen ja Nepalin nuoret puuttuvat yhdessä syrjintään. Taksvärkki-keräyksen 2020–2021 tuotolla nepalilaiset oppilaskunnat voivat jatkaa toimintaansa yhdenvertaisuuden puolustajina. 

Neljä nepalilaista nuorta keskustelee pöydän ääressä, Taksvärkki kampanjan kuva..
Ishika ja Ashmita vaikuttavat koulunsa oppilaskunnan hallituksessa.

Lopetetaan syrjintä yhdessä Nepalin nuorten kanssa

Taksvärkki-kampanja Oikeus olla minä herättää keskustelua nuorten kohtaamasta syrjinnästä, siihen puuttumisesta ja nuorten mahdollisuudesta vaikuttaa asenteisiin yhteisöissään. Lukuvuoden 2020–2021 aikana Taksvärkkikeräyksessä tuetaan nuorten yhtäläisiä oikeuksia puolustavia nepalilaisia oppilaskuntia.

Oikeus olla minä -kampanjassa nepalilaiset nuoret kertovat elämästään, haaveistaan ja nuorten kohtaamista haasteista. Syrjintä, kiusaaminen ja sukupuolten välinen epätasa-arvo ovat nuoriin vaikuttavia ongelmia kaikkialla maailmassa. Nepalissa kaikki nuoret eivät pääse kouluun ja perinteiset sukupuoliroolit määrittelevät usein nuoren tulevaisuuta. Tyttöjen koulunkäynnin haasteena ovat myös kuukautisiin liittyvät tabut. Vähemmistöihin kuuluvat nuoret, kuten muunsukupuoliset ja vammaiset, kohtaavat ennakkoluuloja.

Tutustu nuoriin nepalilaisiin vaikuttajiin ja Taksvärkkikeräyksen tavoitteisiin Taksvärkki-kampanjan Oikeus olla minä -sivustolla. Kampanjasivustolta löydät nepalilaisten nuorten viestit ja videot sekä ohjeet Taksvärkkikeräykseen osallistuville kouluille. Sivustolta voi myös ladata tai tulostaa teemaa syventäviä oppituntitehtäviä.

Haasteet ovat maailmanlaajuisia ja yhteisiä. Yhdessä voimme ratkaista niitä. Taksvärkkipäivään osallistumalla vaikutat oikeudenmukaisemman maailman rakentamiseen.

Taksvärkkiä nuorelta nuorelle

Taksvärkki-kampanjoiden tarkoitus on kannustaa suomalaisia koululaisia ja opiskelijoita aktiiviseen maailmankansalaisuuteen ja herättää halu toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Taksvärkkiin osallistumalla ja omalla Taksvärkki-työllään suomalaiset nuoret tukevat monivuotista kehitysyhteistyöhanketta ja oppilaskuntien toimintaa Nepalissa. Nepalilaiset nuoret puuttuvat epäkohtiin ja saavat aikaan positiivista muutosta. Oppilaskuntien aktiivit järjestävät tempauksia ja koulutuksia sekä näyttävät yhteisöissään esimerkkiä vaikuttamisesta. Tavoitteena on, että nuorista tulee yhteisöjensä aktiivisia toimijoita ja kehityksen edistäjiä.

Kaikille kampanjaan osallistuville oppilaitoksille lähetetään maksuttomat globaalikasvatusmateriaalit: kampanjan julisteet ja oppitunneilla käytettäväksi tarkoitettu oppilaan opas. Kampanjan lyhytdokumentti ja nuorten videoviestit ovat katsottavissa Taksvärkin Oikeus olla minä -sivustolla. Kampanjaan ja Taksvärkki-keräykseen voi osallistua koska tahansa lukuvuoden 2020–2021 aikana.

Taksvärkki ry:llä on poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa RA/2020/389. Luvan toimeenpanoaika- ja alue on 1.6.2020–31.5.2021, koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Ahvenanmaan rahankeräyslupa on ÅLR/2020/4353 ajalle 1.8.2020–31.7.2021.

Tarvitsetko neuvoja Taksvärkkikeräykseen liittyen? Ota yhteyttä!

Milka Autio
keräyskoordinaattori
ilmoittautuminen(at)taksvarkki.fi

"Meidän pitää muuttaa yhteiskunnan epäkohtia. Olemalla aktiivisia voimme muuttaa asioita."
Ishika, 15, Nepal