Uusia kokemuksia ja merkityksellistä vapaaehtoistyötä

Oulun seudun kouluissa vierailuja tekevä globaalikasvatuksen kouluttaja Oiva Kilpeläinen lähti mukaan Taksvärkin globaalikasvatustoimintaan uusien kokemusten perässä. Hän on kuluneen lukuvuoden aikana ennättänyt ohjata vapaaehtoisena jo toistakymmentä työpajaa.

Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajina aloittaa joka syksy 30 vapaaehtoista. Kouluttajat ohjaavat toiminnallisia työpajoja oppilaitoksissa eri puolella Suomea.

oiva2x

”Etsin uusia kokemuksia ja sellaista työtä, mitä haluaisin tulevaisuudessakin tehdä”, Oiva kertoo.

Myös yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen oli tärkeä motivaattori Oivalle globaalikasvatuksen kouluttajaksi hakiessa. ”Tietenkin halusin työskennellä myös semmoisen asian puolesta, joihin mielestäni olisi hyvä saada muutos maailmassa.”

Työpajojen ohjaamiseen kuuluu globaalikasvatuksen teemoihin perehtyminen. Työpajojen teemoina nousevat Taksvärkki ry:lle työn ytimessä olevat lapsen oikeudet, yhdenvertaisuus ja nuorten vaikuttaminen. Taksvärkki ry kouluttaa vapaaehtoiset tehtäväänsä koulutusviikonlopussa elokuussa. Lukukauden aikana järjestetään myös vapaaehtoista lisäkoulutusta ja alueryhmien tapaamista, joissa tutustutaan aiheisiin tarkemmin.

”Olen oppinut itse näistä aiheista enemmän. Ennen kaikkea olen oppinut kertomaan muille niistä, niin, että muitakin kiinnostaa”, Oiva kertoo.

Vapaaehtoisena globaalikasvatuksen kouluttajana toimimiseen liittyy vahvasti myös esiintyminen ja viestintä. Myös pedagogiset taidot ovat valttia globaalikasvatuksen kouluttajalle. Näitä taitoja Oiva toteaa kehittäneensä viime syksyn aikana. ”Olen saanut rohkeutta esiintyä ja myös toimia eri-ikäisten kanssa.”

Työpajoista jäävät parhaiten mieleen pienet onnistumiset. ”On ollut hieno nähdä, miten joku nuori, kenestä ei olisi uskonut, on saanut selvästi ajateltavaa työpajan aikana ja hänen käsitys jostain asiasta on muuttunut positiiviseen suuntaan.”

Taksvärkki ry rekrytoi uusia vapaaehtoisia aina loppukeväisin. Globaalikasvatuksen kouluttajat toimivat aluekoordinaattoreiden ohjauksessa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Tehtävä sopii erityisen hyvin globaalikasvatuksesta kiinnostuneille opiskelijoille!

Seuraavan kerran vapaaehtoishaku aukeaa huhtikuussa 2020. Lisätietoja ja hakuohjeet Taksvärkin globaalikasvatuksen kouluttajaksi.

Lue myös toisen globaalikasvatuksen kouluttajan, Tiian, tarina!

Teksti: Camilla Bergman
Kuva: Oiva Kilpeläinen