“Minulle vapaaehtoistyö alkoi ikään kuin harrastuksena, mutta siitä on tullut nopeasti kiinteä osa elämääni ja identiteettiäni, koska se tempaa mukaansa. Kokemus siitä, että tekee jotain rakentavaa ja merkityksellistä, on todella motivoiva ja voimauttava.” – Mira, Taksvärkin vapaaehtoinen
Taksvärkki toteuttaa koulutettujen vapaaehtoisten avulla globaalikasvatukseen keskittyviä kouluvierailuita ympäri Suomea. Kiinnostus globaalikasvatusta ja merkityksellistä vapaaehtoistyötä kohtaan toi toimintaan mukaan myös tamperelaisen Mira Kainulaisen ja turkulaisen Paula Mäkisen.
Miralla on nyt takana yksi lukuvuosi. Paula puolestaan on jo kokenut konkari kolmella vapaaehtoisvuodellaan. Molemmat päätyivät mukaan yliopiston sähköpostilistalle tulleen ilmoituksen kautta.
Paula kertoo, että vapaaehtoistoiminta kuulosti omalta jutulta. Vaikkei globaalikasvatus ollutkaan ennestään tuttua, se vaikutti aihepiirinä kiinnostavalta.
Miran toi mukaan kiinnostus kansainvälisyyttä ja maailman muuttamista kohtaan. Halu edistää ihmisoikeuksia oli saanut jo aiemmin mukaan järjestötoimintaan, joten vapaaehtoistoiminta oli tälle luontevaa jatkoa.
Paulan ja Miran opiskelualat eivät olleet syynä vapaaehtoistyöhön hakeutumiselle, joskin opinnoista on ollut myös hyötyä. Paulan mukaan Taksvärkin globaalikasvatuksen kouluttajaksi hakee usein opettajaksi opiskelevia. Vapaaehtoiseksi hakeminen ei kuitenkaan edellytä kasvatusalaan liittyviä opintoja.
Antoisinta vapaaehtoisena olemisessa on molempien mielestä oppilaiden kiinnostus työpajoissa käsiteltäviä aiheita kohtaan. Paulan mielestä on ollut hienoa huomata, kuinka nuorilla on usein paljon intoa vaikuttaa asioihin. Joskus toiminnallisten tehtävien kautta syntyy hänen mukaansa todella upeita oivalluksia ja ideoita.
Paulan mukaan työpajoja pääsee myös toteuttamaan itselleen sopivin tavoin, esimerkiksi hyödyntäen taiteellista osaamista. Vapaaehtoistyössä on päässyt myös kehittämään omaa esiintymisvarmuuttaan.
Vapaaehtoistyö on ollut antoisaa myös haastavammissa tilanteissa. Haasteita on voinut kohdata esimerkiksi vilkkaan luokan myötä. Pulmatilanteissa tukea on onneksi saanut muilta vapaaehtoisilta.
“Kannattaa ehdottomasti pyrkiä mukaan, jos haluaa avartaa omaa maailmankatsomustaan, tavata uusia ihmisiä, oppia uusia asioita ja edistää tasa-arvon toteutumista maailmanlaajuisesti.”
Mira, Taksvärkin globaalikasvatuksen kouluttaja
Uutta lukuvuonna 2020–2021 ovat olleet koronapandemian myötä syntyneet Taksvärkin etätyöpajat. Teknologia on tuonut oman haasteensa, mutta siinä on ollut puolensakin. Keskustelua on syntynyt internet-alustoilla, vaikka oppilaita ei ole päässyt kohtaamaan tavanomaisessa luokkaympäristössä.
Taksvärkillä seurataan koronavirustilannetta ja järjestetään työpajoja etä- tai lähitoteutuksena vallitsevan tilanteen mukaan. Toukokuun alusta tarjolle tulee myös ulkotyöpajoja.
Sekä Paula että Mira ovat tutustuneet vapaaehtoistyön aikana samanhenkisiin ihmisiin. Molemmat kokevat päässeensä tekemään merkityksellistä työtä. Paula kertoo pitävänsä myös Taksvärkin tavasta tehdä kehitysyhteistyötä, jossa korostetaan yhteistyötä ja molemminpuolista oppimista.

Vapaaehtoistyö on ollut innostavaa, hauskaa ja yhteisöllistä. Uusille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille Mira kiteyttää:
“Kannattaa ehdottomasti pyrkiä mukaan, jos haluaa avartaa omaa maailmankatsomustaan, tavata uusia ihmisiä, oppia uusia asioita ja edistää tasa-arvon toteutumista maailmanlaajuisesti.”
Taksvärkki etsii parhaillaan uusia globaalikasvatuksesta kiinnostuneita vapaaehtoisia lukuvuodelle 2021–2022. Lue lisää vapaaehtoishausta Taksvärkin sivuilta ja hae mukaan!
Teksti: Noora Huttunen
Kuvat: Paula Mäkinen (ulkona), Mira Kainulainen (kotona)