Nepalilaiset oppilaskunnat puuttuvat nuorten kohtaamaan syrjintään. Taksvärkki ry:n valokuvanäyttelyssä nuoret vaikuttajat kertovat, kuinka muutosta voi saada aikaan. Seuraavat viisi viikkoa Oikeus olla minä -näyttely kiertää eri tiloissa Oulussa.
Nuorilla on tärkeä rooli vaikuttajina
Oikeus olla minä -näyttelyssä nepalilaiset oppilaskuntien aktiivit kertovat kuinka nuoret toimivat yhdenvertaisuuden puolesta ja rohkaisevat nuoria kyseenalaistamaan syrjiviä asenteita. ”Oppilaskunnan rooli on tärkeä. Autamme ihmisiä ymmärtämään, että ketään ei saa syrjiä”, sanoo koulunsa oppilaskunnan puheenjohtajana toimiva Salin, 15.
Syrjintä, kiusaaminen ja sukupuolten välinen epätasa-arvo ovat nuoriin vaikuttavia ongelmia kaikkialla maailmassa. Nepalissa kaikki nuoret eivät pääse kouluun ja perinteiset sukupuoliroolit määrittelevät usein nuoren tulevaisuutta. Tyttöjen koulunkäynnin haasteena ovat myös kuukautisiin liittyvät tabut. Vähemmistöihin kuuluvat nuoret, kuten muunsukupuoliset ja vammaiset, kohtaavat ennakkoluuloja.
”Haitallisten asenteiden takia tyttöjen oikeudet eivät toteudu. Myös pojat kokevat syrjintää. Syrjintä loppuu vain, jos koko yhteisö osallistuu muutokseen”, painottaa Ishika, 15. Nuoret näyttävät omissa yhteisöissään esimerkkiä. He rikkovat ennakkoluuloja ja tekevät tiedotustyötä.
Valokuvanäyttely on osa Taksvärkki-kampanjaa
Valokuvanäyttely on osa Taksvärkki-kampanjaa ja Taksvärkki ry:n Suomessa tekemää globaalikasvatusta. Globaalikasvatuksella Taksvärkki haluaa vahvistaa nuorten uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa yhteiskunnassa.
Valokuvanäyttely on 21.9.2020 lähtien aukioloaikojen puitteissa nähtävillä seuraavasti: Kaijonharjun kirjasto (viikko 39), Vuolle-opisto (vk 40), Oulun kaupungin pääkirjasto, Piazza (vk 41), Tyttöjen talo (vk 42) ja Kumppanuuskeskus (vk 43).
Oulun jälkeen valokuvanäyttely siirtyy Jyväskylään. Kuluvan lukuvuoden aikana näyttely kiertää myös Tampereella, pääkaupunkiseudulla ja Turussa.
Osana Oikeus olla minä -kampanjaa järjestettävässä Taksvärkki-keräyksessä suomalaiset nuoret osallistuvat nepalilaisten oppilaskuntien toiminnan ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen. Oppilaitokset voivat ilmoittautua mukaan Taksvärkki-keräykseen ja tilata lapsen oikeuksiin ja nuorten vaikuttamiseen liittyviä kouluvierailuja ja etätyöpajoja kampanjan sivuilta.
Lisätietoja valokuvanäyttelystä:
Oulun aluekoordinaattori Maria Kivari, oulu@taksvarkki.fi
Tiedottaja Pamela Arslan, pamela.arslan@taksvarkki.fi
www.taksvarkki.fi/nepal