Taksvärkkikeräys

Tietoa Taksvärkkikeräyksestä 2020–2021

Jokaisella nuorella on oikeus olla oma itsensä

Taksvärkissä Suomen ja Nepalin nuoret puuttuvat yhdessä syrjintään. Syrjintä, kiusaaminen ja sukupuolten välinen epätasa-arvo ovat nuoriin vaikuttavia ongelmia kaikkialla maailmassa.

Nepalissa kaikki nuoret eivät pääse kouluun ja perinteiset sukupuoliroolit määrittelevät usein nuoren tulevaisuutta. Tyttöjen koulunkäynnin haasteena ovat myös kuukautisiin liittyvät tabut. Vähemmistöihin kuuluvat nuoret, kuten muunsukupuoliset ja vammaiset, kohtaavat ennakkoluuloja.

Kaikilla pitää olla samat mahdollisuudet. Siksi oppilaskunnat Nepalissa puuttuvat syrjintään. Nuoret kyseenalaistavat syrjiviä asenteita ja puolustavat nuorten yhtäläisiä oikeuksia. Oppilaskunnat järjestävät tempauksia ja koulutuksia sekä näyttävät yhteisöissään esimerkkiä yhdenvertaisuudesta ja vaikuttamisesta. Yhdessä toimimalla oppilaskunnat puuttuvat epäkohtiin ja saavat aikaan positiivista muutosta.

Taksvärkki on toimintaa nuorelta nuorelle

Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki-keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Nepalissa. Tavoitteena on, että nuorista tulee yhteisöjensä aktiivisia toimijoita ja kehityksen edistäjiä.

Taksvärkki-keräyksen 2020–2021 tuotolla nepalilaiset oppilaskunnat voivat jatkaa toimintaansa yhdenvertaisuuden puolustajina. Taksvärkki ry:n nepalilainen kumppanijärjestö ECCA Nepal toteuttaa hankkeen paikan päällä.

Haasteet ovat maailmanlaajuisia ja yhteisiä. Yhdessä voimme ratkaista niitä. Taksvärkkipäivään osallistumalla vaikutatte oikeudenmukaisemman maailman rakentamiseen.

Taksvärkkipäivä on mahdollisuus vaikuttaa!

Taksvärkki-kampanja käynnistyy heti koulujen alkaessa elokuussa. Koulun oma Taksvärkkipäivä voi olla mikä tahansa lukujärjestykseen sopiva päivä kouluvuoden aikana. Kiitos kun osallistutte Taksvärkkiin ja muutoksen tekemiseen.

Tervetuloa mukaan muuttamaan maailmaa!

Mitä saadaan aikaiseksi?

Ääriviivoin kuvatut kolme henkilöä ja kolme puhekuplaa.

15 €

Yksi nuori pääsee osallistumaan kolmen päivän leirille vaikuttamistaidoista

Piirroksessa megafonin ääriviivat.

150 €

Oppilaiden tietoisku nuorten oikeuksista ja tasa-arvosta esitetään paikallisradiossa

Yksinkertaisessa piirroksessa kestoside.

15 €

Neljä tyttöä saa paketin kestokuukautissiteitä, jotta he voivat jatkaa koulunkäyntiä

Taksvärkkipäivä ja työpaikat

Yksi osa Taksvärkki-kampanjaa on Taksvärkki-keräys. Se perustuu päivän työhön, Taksvärkkiin.

Erilaiset keräystavat:

Mistä Taksvärkki-työpaikkoja?

Taksvärkki-päivänä voi työskennellä vaikkapa yrityksessä tai kotitaloudessa. Taksvärkki-työtä voi tehdä melkein missä tahansa, esimerkiksi:

Taksvärkkipäivä tutustuttaa kiinnostavaan työpaikkaan

Taksvärkkipäivä antaa mahdollisuuden tutustua työelämään ja itseään kiinnostavaan alaan. Samalla saa hyödyllistä kokemusta ja suhteita esimerkiksi kesätöitä ajatellen.

Uutiskirje

Taksvärkin kuukausittainen uutiskirje tarjoaa näkymiä eri kulttuureihin ja kehitysmaiden todellisuuteen. Sen kautta saa hyödyllisiä välineitä ja materiaaleja oppilaitosten globaalikasvatuksessa käytettäväksi sekä uusimmat uutiset kampanjaan liittyen.

Presidentti Tarja Halosen kasvokuva.

Oikeus olla minä -kampanjan suojelija on presidentti Tarja Halonen, Taksvärkki ry:n kunniajäsen ja Taksvärkkitoimikunnan puheenjohtaja 1985–1988.

Tuloksia Taksvärkillä vuonna 2019

11453

lasta ja nuorta Guatemalassa, Keniassa, Malawissa, Nepalissa, Sambiassa  ja Sierra Leonessa osallistui Taksvärkki ry:n toimintaan

915

järjestettyä koulutusta, joista nuoret saivat uusia taitoja ja vertaistukea

143

nepalilaisten oppilaskuntien järjestämää vertaiskoulutus-tapahtumaa lapsen oikeuksista ja terveydestä

Nepalilainen nuori lähikuvassa.

”Sukupuoleen perustuva syrjintä on iso ongelma.
Me nuoret voimme muuttaa ihmisten ajattelutapoja.”

Salin, 15, Jhapa, Nepal