Työni aluekoordinaattorina: globaalikasvatusta ja uuden oppimista huippuporukassa!

Aloitin Taksvärkillä vapaaehtoisena globaalikasvatuksen kouluttajana syksyllä 2018 ja seurattuani aluekoordinaattoreiden työtä sivusta vuoden ajan päädyin itse hakemaan tehtävään. Nyt keväällä tulee täyteen kolmas lukuvuoteni Turun aluekoordinaattorina. Kun minua pyydettiin kirjoittamaan aluekoordinaattorin tehtävästä kotisivuille, ensimmäinen ajatukseni oli, ettei ole ihan yksinkertaista tiivistää tekstiin kaikkea näiden vuosien aikana tekemääni ja oppimaani.

Mitä aluekoordinaattorit tekevät?

Aluekoordinaattorina keskeisin tehtäväni on ollut Taksvärkin globaalikasvatustoiminnan koordinoiminen Turussa ja sen lähialueilla. Käytännössä työpäivät muodostuvat muun muassa globaalikasvatuspalvelujen markkinoinnista kouluille ja muille toimijoille, yhteydenpidosta alueen vapaaehtoisten globaalikasvatuksen kouluttajien kanssa ja kouluvierailujen käytännön järjestelyistä sopimisesta. Tarvittaessa olen vapaaehtoisten tukena myös kouluvierailujen sisällöllisessä valmistelussa. Silloin kun vapaaehtoisten aikataulut ja koulujen toiveet työpajojen ajankohdista eivät osu yksiin, pääsee koordinaattori itse vierailemaan kouluilla ohjaamassa työpajoja nuorille. Lisäksi aluekoordinaattorit esimerkiksi edustavat Taksvärkkiä paikallisissa tapahtumissa, tekevät yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja paikallismedioiden kanssa sekä osallistuvat keväisin uusien vapaaehtoisten rekrytointiin.

Koordinaattorin työnkuvaa on päässyt täydentämään osallistumalla oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan järjestön ajankohtaisiin tehtäviin laajemminkin, mikä on ollut erityisen antoisaa ja syventänyt osaamistani. Olen esimerkiksi päässyt osallistumaan opettajille ja kasvattajille suunnattujen menetelmäoppaiden suunnittelemiseen ja kehittämiseen. Vaikka itselläni on taustallani opettajan pedagogiset opinnot, olen muun muassa näiden tehtävien myötä oppinut Taksvärkillä valtavasti uutta erilaisten ryhmien ohjaamisesta, toiminnallisista opetusmenetelmistä ja oppijoiden moninaisuuden kohtaamisesta. On ollut hienoa päästä kerryttämään osaamista myös viestinnän ja markkinoinnin alalta, joka puolestaan ei ollut itselleni entuudestaan tuttu.

Innostava työilmapiiri ei ole kiinni välimatkoista

Aluekoordinaattoreita työskentelee tällä hetkellä Turun lisäksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Vaikka me pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimivat koordinaattorit teemme työtämme fyysisesti etäällä muista Taksvärkin työntekijöistä, ei kaikkea tarvitse tehdä tai vastuuta kantaa yksin. Aluekoordinaattorit muodostavat tiimin, joka kokoontuu virtuaalisesti noin kerran kuussa keskustelemaan kunkin alueen ajankohtaisista asioista yhdessä globaalikasvatuksen suunnittelijan kanssa. Tiimiltä saa arvokkaita ideoita omaan työhön ja ongelmatilanteissa muiden koordinaattoreiden puoleen voi aina kääntyä. Lisäksi koordinaattoreilla on työssä tukenaan tiimin ohjaajana toimiva globaalikasvatuksen suunnittelija.

Koordinaattorit työskentelevät osa-aikaisesti ja työajat voi pääasiassa määritellä itse, joten työ sopii monenlaisissa elämäntilanteissa oleville. Taksvärkin koko toiminta tähtää yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseen ja se näkyy myös työntekijöiden johtamisessa ja muussa järjestön sisäisessä toimintakulttuurissa, joten voin täydestä sydämestäni suositella koordinaattoriksi hakemista kaikille kiinnostuneille. Erityisesti suosittelen hakemista heille, joita kiinnostaa kehittää osaamistaan vapaaehtoisjohtamisesta, kouluttamisesta, viestinnästä, globaalikasvatuksesta, kehitysyhteistyöstä ja nuorten osallisuuden vahvistamisesta.

Kuvassa Liisa Suorsa

Teksti: Liisa Suorsa
Kuvat: Liisa Suorsa ja Sanni Palomäki

Kiinnostaako sinua työ kouluyhteistyön koordinaattorina?

Hae kouluyhteistyön koordinaattoriksi lukuvuodeksi 2022–2023! Haemme juuri nyt pääkaupunkiseudun aluekoordinaattoria ja ruotsinkielisestä kouluyhteistyöstä vastaavaa koordinaattoria, joka voi työskennellä mistäpäin Suomea tahansa. Haku päättyy 8.5. Lue lisää tehtävistä verkkosivuiltamme ja hae messiin!