Yhdessä oppimassa nuorten turvallisuudesta

Syyskuun loppupuolella parikymmentä globaalikasvatuksesta kiinnostunutta osallistujaa kokoontui Allianssi-talolle Helsinkiin oppimaan Taksvärkin tekemästä työstä ja nuorten turvallisuudesta. Koulutus järjestettiin osana Nuorten rauhanviikkoa.

Koulutuspäivän aluksi pohdittiin yhdessä, miten koulutuksesta tehdään turvallisempi tila kaikille ja käytiin läpi Taksvärkin turvallisemman tilan periaatteita. Keskeisiksi asioiksi nousivat jokaisen vastuu turvallisemman tilan syntymisestä, kaikkien kuuntelemisen tärkeys ja erilaisten osallistumistapojen mahdollistaminen.

Aloituksen jälkeen Taksvärkin globaalikasvatuksen suunnittelija Aura Alarto ja kehitysyhteistyön ohjelmasuunnittelija Jaakko Lavonius esittelivät Taksvärkin toimintaa ja Kun ei tarvii pelätä -kampanjaa. Kampanja on tehty yhteistyössä kenialaisen Undugu Society of Kenya -kansalaisjärjestön kanssa.

Undugu ei jätä ketään nuorta jälkeen

Taksvärkin järjestämässä koulutuksessa oli läsnä Undugun toiminnanjohtaja Eric Mukoya, jota Taksvärkin viestinnän ja globaalikasvatuksen harjoittelija Liisa Kerola haastatteli. Haastattelu tarjosi valaisevan katsauksen Undugun tekemään työhön kadulla asuvien ja työskentelevien nuorten parissa Keniassa.

Undugun tavoitteena on lähestyä kadulla asuvia nuoria ja keskustella heidän kanssaan siitä, miten heidän elämänsä muuttaminen olisi mahdollista. Undugu tarjoaa nuorille apua arjen perusasioiden opettelussa ja avustaa nuoria esimerkiksi hankkimaan henkilöllisyystodistuksen, jota ilman Keniassa ei palkata laillisesti töihin.

Kaduilla asuvien nuorten elämän lähtökohdat eivät ole yleensä kovin hyvät, eivätkä he ole saaneet tukea elämäänsä kotoa. Heidän asemaansa ei myöskään auta se, että poliisit kohtelevat heitä usein rikollisina. Undugu on tekemisissä myös poliisien kanssa ja yrittää vaikuttaa siihen, miten poliisit kohtaavat kadulla asuvia nuoria.

Mukoyan haastattelun jälkeen katsottiin Kun ei tarvii pelätä -kampanjavideo, jossa kenialaiset nuoret kertovat ajatuksiaan turvallisuudesta. Koulutukseen osallistujat kehuivat videon antavan konkreettisen esimerkin Undugun tekemästä työstä. Se herätti myös keskustelua siitä, kuinka tavalla, jolla nuoret kohdataan, on paljon merkitystä. Koulutukseen osallistuja totesi, että Keniassa ja Suomessa asuvat nuoret kohtaavat samankaltaisia haasteita, mutta niiden laajuus voi vaihdella. Keskustelua heräsi myös siitä, miten poliisiväkivalta on rakenteellinen ongelma, eikä siihen puuttuminen ole helppoa.

Tutustumista Kun ei tarvii pelätä -pajaan

Lounaan jälkeen tutustuttiin käytännössä Taksvärkin oppilaitoksille tarjoamaan Kun ei tarvii pelätä -työpajan harjoituksiin.

Työpajaan tutustuminen aloitettiin Miltä turvallisuus näyttää? -harjoituksella, jossa mietitään näytettyjen kuvien pohjalta, onko kuvien nuorilla turvallinen olo. Harjoitus herätti keskustelua turvallisuuden eri puolista ja siitä, miten eri asioihin kuvissa voidaan kiinnittää huomiota. Kuvia katsoessa on mahdollista miettiä fyysisen ympäristön turvallisuutta, mutta toisaalta myös kiinnittää huomiota ihmissuhteiden tuomaan sosiaaliseen tai psyykkiseen turvallisuuteen.

Seuraavaksi käytiin läpi Kenellä on vastuu turvallisuudesta? -harjoitus, jossa jokaiselle ryhmälle jaettiin jokin rooli. Rooleja oli monenlaisia kuten oppilaat suomalaisessa yläkoulussa tai Suomessa työskentelevät poliisit. Ryhmien piti omassa roolissaan miettiä, mitä he voisivat tehdä nuorten turvallisuuteen liittyville ongelmille.

Molempien harjoitusten yhteydessä keskusteltiin siitä, millaisia haasteita harjoituksia ryhmille ohjatessa voi kohdata ja miten nämä haasteet voisi ratkaista. Keskustelussa pohdittiin erilaisia osallistumistapoja ja keinoja aktivoida keskustelua. Keskustelua heräsi myös siitä, miten stereotypioihin ja ennakkoluuloihin voisi puuttua ja miten merkityksellistä on se, millä tavoin asioista puhutaan.

Taksvärkki sai koulutuksen osallistujista suuren joukon innostuneita kouluvierailijoita tulevalle lukuvuodelle. Turvallisen tilan tekevien asioiden läpikäyminen jäi erityisesti mieleen koulutukseen osallistuneelle Ulrika Stevensille. Hän odottaa lukuvuodelta etenkin mahdollisuutta kuulla nuorten näkökulmia globaalikasvatuksen teemoista. ”On tärkeää, että nuoret saavat äänensä kuuluviin, joten odotan näitä keskusteluja innolla ja mahdollisuuksia myös oppia nuorilta uusia ajatuksia, ” hän totesi.

Taksvärkin globaalikasvatuksen työpajat ja kouluvierailut ovat tilattavissa helposti tilauslomakkeella linkistä.

Teksti: Minna Laukkanen, Taksvärkin Turun seudun aluekoordinaattori

Kuvat: Taksvärkin Kun ei tarvii pelätä -kampanjassa mukana olevia nairobilaisia nuoria. / Brian Otieno

Kuusi nuorta kävelee melkein rivissä kohti kameraa hiekkaisella kujalla, jota reunustavat matalat aaltopellistä rakennetut talot. Nuoret juttelevat ja vitsailevat keskenään.