Taksvärkin kehitysyhteistyön tuloksia vuodelta 2023   

Vuonna 2023 Taksvärkin kehitysyhteistyöllä tuettiin nuorten vaikuttamistyötä ja aktiivisen kansalaisen taitoja. Paikallisten kumppanijärjestöjen ja Taksvärkki ry:n yhteistyön tuloksissa korostuu nuorten vaikuttavuus omissa yhteisöissään ja lisääntynyt yhteistyö paikallisten viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Vuosi 2023 oli Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöohjelman 2022–2025 toinen toimintavuosi. Vuoden aikana Taksvärkki tuki kehitysyhteistyöllä paikallisten kansalaisjärjestöjen nuorisotyötä Guatemalassa, Keniassa, Malawissa, Mosambikissa, Nepalissa, Sambiassa ja Sierra Leonessa. Kohderyhmiä olivat muun muassa koulunsa keskeyttäneet tytöt, kadulla asuvat ja työskentelevät nuoret, syrjäseutujen koululaiset sekä vammaiset nuoret. 

Kehitysyhteistyöohjelman tarkoituksena on edistää nuorten merkityksellistä osallisuutta kestävässä kehityksessä. Tavoitteena on nuorten oikeuksien ja yhteiskunnallisen aseman vahvistaminen sekä aktiivisen kansalaisuuden tukeminen. Taksvärkin paikallisten kumppanijärjestöjen rooli hankkeiden toteutuksessa on tukea aktiivisten ja järjestäytyneiden nuorten organisoimaa toimintaa ja vaikuttaa päättäjiin, jotta he tukisivat nuorilta lähtöisin olevia aloitteita, lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista, sekä heidän osallistumismahdollisuuksiaan päätöksentekoon. 

Yksinkertainen piirros maailmankartasta, jossa on näkyvillä mantereiden ääriviivat. Kartalle on merkitty eri maita ympyröillä, joiden viereen on kirjoitettu maan nimi. Kartalle merkityt maat ovat Guatemala, Sierra Leone, Sambia, Mosambik, Malawi, Kenia ja Nepal.
Taksvärkin hankemaat vuonna 2023

Kehitysyhteistyöohjelman suunnittelu, seuranta ja arviointi perustuu muutoskartoitukseen (Outcome Mapping), joka on kokonaisvaltainen, toimijakeskeinen lähestymistapa yhteiskunnalliseen muutokseen. Menetelmän lähtökohta on kokonaisvaltainen ja toimijakeskeinen, ja se tarjoaa työkaluja toiminnan seurantaan ja arviointiin. Muutoskartoitus perustuu ajatukseen, että yhteiskunnallinen muutos syntyy muutoksista ihmisten toiminnassa ja asenteissa, ja muutoksia edistetään ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Keskeisten toimijoiden osallistaminen prosessin kaikkiin vaiheisiin ja yhteinen tavoitteiden asettelu on tärkeää, sillä kestävää muutosta ei voi tuoda ulkoapäin. 

Nuorisolähtöistä vaikuttamista

Taksvärkin kehitysyhteistyön nuoria koskevat muutostavoitteet liittyvät nuorten kasvavaan ääneen ja rooliin aktiivisina kansalaisina. Vuonna 2023 muutoksia raportoitiin liittyen esimerkiksi nuorten uusiin taitoihin ja osaamiseen, kasvavaan itseluottamukseen, sekä itsestä huolehtimiseen ja vastuullisiin elämänvalintoihin. Nämä kyvyt voivat olla käänteentekeviä nuorten elämässä ja vaikuttavat suoraan esimerkiksi koulumenestykseen tai toimeentuloon ja sosiaaliseen elämään laajemmin. Ne voidaan myös nähdä edellytyksinä nuorten aktiiviselle toiminnalle osana nuortenryhmiä ja nuorisoliikettä. 

Aktiivisesti toiminnassa mukana olevat nuoret järjestivät muille nuorille vuonna 2023 yli 1500 tapahtumaa tai vertaiskoulutusta, esimerkiksi liittyen nuorten oikeuksiin, kansalaisaktivismiin, sukupuolten tasa-arvoon ja mielenterveyteen. Nuoret ovat myös edistäneet asenteiden muuttumista omissa lähipiireissään ja yhteisöissään, esimerkiksi koskien vammaisten oikeuksia tai yhdenvertaisuutta. 

Useassa ohjelmamaassa nuoret olivat mukana päätöksenteossa, esimerkiksi erilaisissa toimikunnissa. Nuoret ovat myös tehneet omia aloitteita päätöksentekijöille. 

Nepalissa Shree Dhulabari Secondary Schoolin nuortenryhmä vieraili Mechinagarin kunnan toimistolla toimittaen aluejohtajalle vetoomuksen tupakan valmistuksen, myynnin ja käytön kieltämisestä koulun läheisyydessä tupakoinnin aiheuttamien haittojen vuoksi. Vastauksena nuorten aloitteeseen aluejohto kielsi tupakoinnin ja tupakkatuotteiden tuotannon ja myynnin koulujen, julkisten ja uskonnollisten paikkojen sekä valtion virastojen lähialueilla. 

Infograafi, joka havainnollistaa raportin tekstissä kerrottuja lukuja. Ruuduissa on tekstiä ja yksinkertaisia viivapiirroksia. Osioissa on tekstiä ja kaavioita, jotka esittävät eri prosenttiosuuksia. Osioissa lukee: 20580 kehitysyhteistyöohjelmaan osallistunutta nuorta. 3009 aktiivista nuorta. Aktiivisista 54 % tyttöjä. Aktiivisista 9 % vammaisia nuoria. Aktiivisista 10,5 % alkuperäiskansoja tai daliteja (Nepal ja Guatemala).

Aikuiset vaikuttamistyön tukena 

Muutoskuvauksissa on useita esimerkkejä nuortenryhmien ja paikallisten kansalaisyhteiskunnan toimijoiden tekemästä yhteistyöstä. Työryhmien lisäksi nuoret ovat tehneet yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja muiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.  

Taksvärkin kehitysyhteistyön tukemissa hankkeissa tehtävä työ virallisten vastuunkantajien kanssa keskittyy nuorten osallisuuteen ja vammaisinkluusion edistämiseen paikallistasolla. Vastuunkantajien ja nuortenryhmien välistä yhteistyötä lisätään, ja toisaalta vahvistetaan vastuunkantajien osaamista ja motivaatiota toimia vastuullisesti nuorten oikeuksien edistäjinä. Ohjelman kannalta keskeisimmät viralliset vastuunkantajat ovat paikallis- ja aluetason päättäjät, viranomaiset ja nuorille merkittävien julkisten palvelujen kuten koulutuksen, terveydenhuollon ja lastensuojelun työntekijät. Virallisten vastuunkantajien lisäksi tärkeässä roolissa ovat niin sanotut moraaliset vastuunkantajat, esimerkiksi opettajat, vanhemmat ja uskonnollisten yhteisöjen johtajat. 

Vuoden 2023 havainnoissa korostuu nuortenryhmien ja päättäjien lisääntynyt yhteistyö hankeyhteisöissä. Päättäjät esimerkiksi vierailivat nuortenryhmien tapaamisissa ja edistivät nuorten tekemiä aloitteita.  

Kasachen yhteisössä, Malawissa Taksvärkin tukeman hankkeen myötä perustetun vammaisfoorumin tekemän lobbaustyön myötä myönnetyt lisämäärärahat paikalliselle alakoululle mahdollistivat erityisopettajan palkkaamisen. Erityisopettajan palkkaamisen seurauksena 16 vammaista lasta ja nuorta aloitti koulun vuoden 2023 aikana 

Sierra Leonessa nuortenryhmät järjestivät useita tapaamisia vastuunkantajien, kuten sosiaaliministeriön, tasa-arvo- ja lapsiasiainministeriön, poliisin perhetukiyksikön, paikallisviranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotta voitaisiin yhdessä edistää seksuaalirikoksia ja niiden lakimuutoksia koskevan lain täytäntöönpanoa yhteisöissä 

Vuoden 2023 muutoskuvauksissa on useita esimerkkejä muuttuneista asenteista. Esimerkiksi nuorten kotoaan saama tuki ja hyväksyntä koskien esimerkiksi perhesuunnittelua ja seksuaaliterveyttä on kasvanut. Muutokset asenteissa näkyvät myös päättäjien toiminnassa. Esimerkiksi Sierra Leonessa vuonna 2019 hyväksytyn alaikäisiin kohdistuvan seksuaalirikollisuuden rangaistavuuden tehostettu toimeenpano näkyy lisääntyneinä oikeudenkäyntiprosesseina, kun yhteisöjen perinteiset johtajat ovat alkaneet paheksua hyväksikäyttäjien ja uhrien perheiden välisiä epävirallisia sovitteluprosesseja. 

Kehitysyhteistyön avulla perustetut tai työllä tuetut nuortenryhmät toimivat vuonna 2023 yhteistyössä yhteensä 49 paikallisen järjestön, työryhmän tai kansalaisyhteiskunnan verkoston osana. Yhteistyötä oli kaikissa seitsemässä hankemaassa. 

Infograafi, joka havainnollistaa raportin tekstissä kerrottuja lukuja. Ruuduissa on tekstiä ja yksinkertaisia viivapiirroksia. Ensimmäisessä osassa teksti 6251 aikuista vastuunkantajaa. Toisessa osassa teksti 48 % naisia. Kolmannessa osassa kaavio, joka esittää eri rooleja, joita mukana olevilla aikuisilla on toiminnassa. Kaavio sisältää tiedot: yhteisöjen perinteiset ja uskonnolliset johtajat – 4 %, koulujen johto ja opettajat – 6,5 %, viranomaiset – 23,1 %, vanhemmat ja huoltajat – 66,4 %.

Taksvärkki tekee kumppanijärjestöjen kanssa tiivistä yhteistyötä 

Taksvärkin kehitysyhteistyön tarkoituksena on tukea kumppanijärjestöjen työtä ja organisaatioita. Taksvärkin tavoitteena on, että kaikki sen kumppanijärjestöt ovat elinvoimaisia, vahvoja toimijoita osana paikallista kansalaisyhteiskuntaa. 

Vuoden aikana Taksvärkki järjesti kumppanijärjestöjen edustajille kolme webinaaria, joista kaksi käsitteli vammaisinkluusiota ja saavutettavuutta ja kolmas Taksvärkin seurantajärjestelmän kehittämistyötä. Kumppanit pohtivat myös yhteisen oppimisen ja jakamisen mallien kehittämistä, sillä heillä on aito halu oppia toisiltaan. Kumppaniwebinaarien ohessa muut yhteiset oppimisprosessit Taksvärkin ja kumppanijärjestöjen välillä vahvistivat kumppanuutta ja vertaisoppimista. Näitä olivat esimerkiksi Outcome Harvesting -koulutus ja prosessit Sambian, Sierra Leonen ja Kenian kumppaneiden kanssa. Uutena yhteistyön muotona vuoden aikana järjestettiin globaalikasvatuksen työpajoja Sambian ja Nepalin nuorten kanssa, sekä yhteistyöprojekti heidän ja suomalaisten yhteistyökoulujen kanssa. 

Lue lisää Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen vuoden 2023 tuloksia käsittelevästä artikkelista. 

Lataa ja lue koko kehitysyhteistyön vuoden 2023 tulosraportti.