Resultat från Dagsverkes utvecklingssamarbete 2023

Genom Dagsverkes utvecklingssamarbete 2023 stöddes ungdomars påverkansarbete och aktiva medborgarkunskaper. I resultaten av samarbetet mellan lokala samarbetsorganisationer och Dagsverke rf betonas ungdomarnas engagemang i det egna samhället och ökat samarbete med lokala myndigheter och civilsamhällets aktörer.

År 2023 var det andra verksamhetsåret för Dagsverke rf:s utvecklingssamarbete 2022–2025 (programdokument på finska). Dagsverke har under året genom utvecklingssamarbete stött ungdomsarbete i lokala medborgarorganisationer i Guatemala, Kenya, Malawi, Moçambique, Nepal, Zambia och Sierra Leone. Målgrupperna var bland annat flickor som hoppat av skolan, ungdomar som bor och arbetar på gatan, skolbarn från avlägsna områden och unga personer med funktionsvariationer.

Syftet med Dagsverkes utvecklingssamarbete är att främja ungas meningsfulla delaktighet i hållbar utveckling. Målet är att stärka ungas rättigheter och sociala ställning och att stödja ett aktivt medborgarskap. De lokala samarbetsorganisationernas roll i genomförandet av projekten är att stödja aktiviteter som anordnas av aktiva och organiserade unga och att påverka beslutsfattare så att de stödjer initiativ som härrör från unga, förverkligandet av barns och ungas rättigheter och deras möjlighet att delta i beslutsfattandet.

En enkel ritning av en världskarta som visar kontinenternas konturer. Olika länder är markerade på kartan med cirklar bredvid vilka landets namn står skrivet. Länderna markerade på kartan är Guatemala, Sierra Leone, Zambia, Moçambique, Malawi, Kenya och Nepal.
Dagsverkes projektländer 2023.

Planeringen, uppföljningen och utvärderingen av utvecklingssamarbetet bygger på Outcome Mapping, som är ett heltäckande, aktörsorienterat synsätt på social förändring. Metodens utgångspunkt är heltäckande och aktörsorienterad och den erbjuder verktyg för att följa upp och utvärdera verksamheten. Kartläggning bygger på tanken att social förändring uppstår genom förändringar i människors beteende och attityder, och förändringar främjas i samspelet mellan människor. Involvering av nyckelaktörer i alla skeden av processen och gemensam målsättning är viktigt, eftersom hållbar förändring inte kan åstadkommas utifrån.

Påverkansarbete med ungdomar i fokus

Målen för dagsverkes utvecklingssamarbete anknyter till ungas höjda röst och roll som aktiva medborgare. År 2023 rapporterades förändringar relaterade till exempelvis ungas nya färdigheter och kompetenser, växande självförtroende samt förmåga att göra ansvarsfulla livsval och ta hand om sig själva. Dessa färdigheter kan vara vändpunkter i unga människors liv och direkt påverka till exempel skolframgång eller försörjning och socialt liv bredare. De kan också ses som förutsättningar för ungas aktiva engagemang som en del av ungdomsgrupper och ungdomsrörelser.

År 2023 anordnade de unga som är aktivt deltog i verksamheten mer än 1 500 evenemang eller kamratutbildning för andra unga, till exempel med anknytning till ungas rättigheter, medborgaraktivism, jämställdhet och psykisk hälsa. Ungdomar har också verkat för att förändra attityder i sina egna kretsar och samhällen, till exempel när det gäller funktionsvarierades rättigheter eller jämställdhet.

I flera programländer var unga delaktiga i beslutsfattandet, till exempel i olika kommittéer. Unga har också tagit sina egna initiativ till beslutsfattare.

Avsnitten har text och grafer som visar olika procentsatser. Avsnitten lyder: 20580 ungdomar deltog i utvecklingssamarbetet. 3009 aktiva ungdomar. 54 % av de aktiva är tjejer. 9 % av de aktiva ungdomarna är funktionsvarierade. 10,5 % av de aktiva är ursprungsbefolkningar eller daliter (Nepal och Guatemala).

Vuxna som stöd för påverkansarbetet

I beskrivningarna av förändrade beteenden finns flera exempel på samarbete mellan ungdomsgrupper och lokala aktorer i civilsamhället. Utöver arbetsgrupper har ungdomar samarbetat med lokala organisationer och andra aktörer från civilsamhället.

I de projekt som Dagsverkes utvecklingssamarbete stödjer fokuserar arbetet med de officiella ansvarstagarna på ungdomars delaktighet och främjande av funktionsvarierades inkludering på lokal nivå. Samarbetet mellan ansvariga och ungdomsgrupper ökar och samtidigt stärks kunskapen och motivationen hos de ansvariga att agera ansvarsfullt som främjare av ungas rättigheter.

När det gäller programmet är de viktigaste officiella ansvarstagare lokala och regionala beslutsfattare, myndigheter och anställda inom offentliga tjänster som är viktiga för unga, så som utbildning, sjukvård och barnskydd. Förutom officiella ansvarstagare spelar de så kallade moraliska ansvarstagarna, till exempel lärare, föräldrar och ledare för trossamfund, en viktig roll.

Observationerna från 2023 framhäver det ökade samarbetet mellan ungdomsgrupper och beslutsfattare i projektgemenskaper. Beslutsfattare besökte till exempel ungdomsgruppers möten och främjade initiativ från ungdomar.

Det finns flera exempel på förändrade attityder i beskrivningarna av förändringar 2023. Till exempel har det stöd och godkännande unga får från sina hem när det gäller exempelvis familjeplanering och sexuell hälsa ökat. Attitydförändringar återspeglas också i beslutsfattarnas beteende.

I den första delen står texten 6251 vuxna ansvarspersoner. I den andra delen står texten 48% kvinnor. I den tredje delen ett diagram som visar de olika roller som de inblandade vuxna har i verksamheten. Grafen innehåller följande information: traditionella och religiösa ledare för samhällen – 4 %, skolledning och lärare – 6,5 %, myndigheter – 23,1 %, föräldrar och vårdnadshavare – 66,4 %.

Dagsverke har ett nära samarbete med sina partnerorganisationer

Dagsverkes mål är att alla våra samarbetsorganisationer ska vara livskraftiga, starka aktörer som utgör en del av det lokala civilsamhället. Dagsverke har under året anordnat tre webbseminarium för representanter för samarbetsorganisationer, bland annat om funktionsvarierades inkludering och tillgänglighetsfrågor.

Gemensamma inlärningsprocesser mellan Dagsverke och samarbetsorganisationer stärkte samarbetet och kamratlärandet. Dessa inkluderade till exempel Outcome Harvesting-utbildningen och gemensamma processer med organisationerna i Zambia, Sierra Leone och Kenya. Som en ny form av samarbete anordnades under året globala utbildningsworkshoppar med zambiska och nepalesiska ungdomar och finska samarbetsskolor.

Läs mera om vårt arbete i artikeln om resultat från Dagsverke rf:s globala fostran 2023.

Ladda ner och läs hela rapporten om Dagsverkes utvecklingssamarbete 2023 (på finska).