Särmää mediataitoviikkoa!

Mikä ihmeen mediataito? Parhaillaan vietettävän mediataitoviikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Pohdimme yhdessä Rauhanpuolustajien kanssa mediakasvatusta, johon liittyvät myös uusi Maailman äänet -oppaamme ja Läntisen tuolla puolen -sivusto.

Maailma huutaa, kuuletko?!

Luet uutista, miten väkivaltaisuutta oli siellä ja tuhoa tuolla. Somessa näet päivittelyä, miten siellä jossain on taas tehty asiat niin vallan kummallisesti. Meillä kaikilla on oletuksia siitä, minkälaisia ihmiset, kansat tai valtiot ovat. On tärkeää tunnistaa ja kyseenalaistaa, minkälaista kuvaa media, esimerkiksi uutislähteet, maailmasta luovat ja kuinka se uppoaa tajuntaamme.

Tiedon vastaanottamisen lisäksi mediasisältöjä tuotetaan, jaetaan ja käsitellään jatkuvasti. Seikkaillessamme somen syövereissä tai uutissivustoilla, on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, kuka onkaan se ”oikea” asiantuntija kertomaan tarinaa, historiasta tai nykypäivästä?

Jos emme tiedä maailman monista todellisuuksista kovin paljon, yksi somejulkaisu tai uutisjuttu voi muodostaa mielessämme koko totuuden.

Pohdi, miten jokainen voi vaikuttaa sekä kerrottujen tarinoiden vastaanottamiseen että siihen, millaista keskustelua pidetään yllä. Mediakasvatuksessa on tärkeintä tukea kriittisen ajattelun taitoa, sillä se on askel yhdenvertaisuuden edistämiseen ja oikeudenmukaisen maailman rakentamiseen.

Taksvärkin Maailman äänet -opas tarjoaa etenkin yläkoulujen opettajille työkaluja mediakasvatukseen. Pääset pohtimaan uutisoinnin tyyliä ja suunnittelemaan some-kampanjaa. Samalla laajennat mielikuvia globaalista etelästä, haastat stereotypioita ja saat ideoita kestävän kehityksen tuomiseen luokkahuoneeseen.

– Hanna Hjerppe, Taksvärkki ry

Tekstiä ympyröissä. Särmä mediakasvattaja taustoittaa ja tekee historian merkitykselliseksi. Särmä mediakasvattaja valitsee myös yllättäviä tarinoita kaukaisista maailmankolkista. Särmä mediakasvattaja varmistaa, että ihmiset, joita asiat oikeasti koskevat pääsevät ääneen.

Mitäs me länkkärit!

Ota kynä ja paperi ja kirjaa ylös asiat, jotka omissa mielikuvissasi liittyvät länsimaisuuteen. Kirjaa toiseen listaan mielikuvasi ei-länsimaisista asioista. Vertaile listoja. Tee havaintoja.

Läntisen tuolla puolen -sivusto ottaa kantaa siihen, mitä ihmettä on länsimaisuus ja etenkin mitä on kaikki se, joka jää sen ulkopuolelle. Mediasta on luettavissa valtioiden isien ja äitien lausuntoja siitä, millaisia ovat läntiset arvomme ja millaisia ne eivät ainakaan ole. Kun D. Trump vetoaa länsimaisiin arvoihin, hän saattaa joutua samoihin arvoihin vetoavan A. Merkelin kanssa törmäyskurssille.

Kertomus lännestä sisältää eräänlaisen super-identiteetin. Länsimaalaisuuteen ja länteen liitettyjä arvoja edustaa tietty positiiviseen valoon nostettu ihmisryhmä – edistyksellinen, demokraattinen ja uljas. Vähitellen lännestä itsestään muodostuu itseisarvo tai normi, johon ei-läntisiksi määriteltyjä usein negatiivisia asioita peilataan.

Läntisen tuolla puolen sivustolla läntisen ja ei-läntisen käsitteitä tutkitaan mediateksteissä, kuvissa ja viihteessä.

Harjoitukset sopivat kaikille noin 12-vuotiaista ylöspäin, myös aikuisille. Materiaalin johdantoanimaatiossa yhdistyvät historia ja mediakasvatus, joiden soisi löytävän toisensa useammin.

Vuonna 2020 Läntisen tuolla puolen -sivusto saa jatkoa. Tavoitteena on päästä stereotypioiden taakse esimerkiksi Kiinan ja Venäjän suhteen.

– Hanna Niittymäki, Rauhanpuolustajat

Tekstiä ympyröissä. Särmä mediakasvattaja ei väitä, että suomi on maailman onnellisin maa, piste. Ja Afganistanissa kaikki on pielessä, piste. Särmä mediakasvattaja tukee nuorten toimijuutta positiivisin esimerkein.

Artikkelin tiivistetty versio on julkaistu alunperin Mediataito-lehdessä 2020.
Kuvituskuvat: Rauhanpuolustajat