Taksvärkin kenialainen kumppanijärjestö Undugu Society of Kenya parantaa kadulla elävien nuorten asemaa sekä lisää heidän mahdollisuuksiaan parempaan elämään. Undugu edistää kadulla asuvien tai työskentelevien nuorten omien yhdistysten perustamista ja heidän vaikuttamistyötään Nairobissa ja Kisumussa.
Keniassa nuorten työttömyysluvut ovat korkeita ja elannon hankkiminen on hankalaa. Tämän vuoksi kerjääminen ja varastaminen on yleistä. Monilla kadulla asuvilla nuorilla on entinen rikostausta, mutta nykyisin he ansaitsevat elantonsa pienyrittäjyyden kautta.
He tienaavat rahaa istuttamalla puita, kasvattamalla taimia ja eläimiä, pyörittämällä kampaamoa, katukahvilaa ja autopesulaa, viljelemällä ja myymällä vihanneksia, korjaamalla puhelimia, lajittelemalla roskia ja toimimalla moottoripyörätaksina.
Kisumussa aluehallinnon tavoitteena on istuttaa 3 miljoonaa puuta 3 vuodessa. He ostavat taimensa nuorten yhdistyksiltä sekä työllistävät heitä niiden istutuksessa.
Gettoviljelijät luovat verkostoja Hurumassa
Undugun tuen ansiosta joukko nuoria perusti Ghetto Farmers -yhdistyksen, johon kuuluu tällä hetkellä 20 jäsentä. Ghetto Farmers eli gettoviljelijät viljelevät hyötykasveja ja kasvattavat bambupuita, vuohia, sikoja ja kaneja.
Gettoviljelijät toimivat Huruman lähiössä Nairobissa alueella, joka toimi ennen naapuruston kaatopaikkana. He ovat puhdistaneet alueen jokiympäristöä ja viljelymaata käyttöönsä. Hiljattain he rakensivat itselleen toimiston, olohuoneen sekä vessat. Seuraavaksi haaveena on lasten leikkikentän rakentaminen.
– Tämä alue oli ennen no go zonea, mutta Ghetto Farmersit ovat kunnostaneet aluetta. Turvallisuustilanne on parantunut ja rikollisuus vähentynyt, kertoo Undugun Nairobin hankekoordinaattori Nandwa Joseph.
Ghetto Farmers -yhdistyksen innoittamana on syntynyt myös Smart Farmers -yhdistys. Rekisteröidyn yhdistyksen avulla he voivat hakea esimerkiksi lainaa tai avata pankkitilin. Työpaikan saannin edellytyksenä taas on henkilökortin hankinta, jossa Undugu on nuoria avustanut.
– Yhdistyksemme sääntöihin kuuluu päihteettömyys emmekä salli rikoksia, kertoo Gettoviljelijöiden yhdistyksen puheenjohtaja Hassan Ture.
Gettoviljelijät raportoivat alueella havaitsemistaan rikoksista paikallispoliisille ja tekevät tiivistä viranomaisyhteistyötä. He ovat istuttaneet Huruman poliisiaseman pihalle puita, joita he hoitavat, maalanneet aseman seiniä ja pelanneet yhdessä jalkapalloa poliisien kanssa.
Teksti: Tanja Seppänen
Kuvat: Jaakko Lavonius