Nuoret ja kansalaisyhteiskunta ovat saaneet äänensä kuuluviin pandemiasta huolimatta Nepalissa, Sambiassa ja Malawissa

Nuoret ja kansalaisyhteiskunta ympäri maailman ovat kohdanneet haasteita koronapandemian takia. Vaikka pandemian terveysvaikutukset on nuorille suhteellisen pienet vanhempiin ihmisiin verrattuna, yhteiskuntien laajoilla suluilla on ollut merkittävä vaikutus nuoriin ympäri maailman. Koulusulut ja taloudellinen epävarmuus on vaikuttanut nuorten koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiin. Liikkumisrajoituksilla on ollut suuri vaikutus etenkin köyhiin ja heihin, jotka ovat riippuvaisia päivittäin ansatuista palkasta.

Kokoontumisrajoitukset ovat monessa maassa rajoittaneet myös mielipiteen ilmaisemista, erityisesti maissa, joissa kansalaisyhteiskunnan ja kokoontumisvapauden tila on ollut jo ennestään heikko.

Tässä muutama esimerkki siitä, miten nuoret ja kansalaisyhteiskunta ovat saaneet äänensä kuuluviin Taksvärkin kehitysyhteistyön ohjelmamaissa Nepalissa, Sambiassa ja Malawissa pandemian vaikutuksista huolimatta.

Nepalissa nuoret ovat osoittaneet mieltään hallituksen koronatoimenpiteitä vastaan. Kesäkuussa 2020 yli tuhat ihmistä kokoontui maan pääkaupunkiin Kathmanduun nuorten järjestämään kolmepäiväiseen mielenosoitukseen ja satoja muihin kaupunkeihin. Poliittisesti puolueettomat mielenosoitukset kritisoivat maan hallituksen COVID-19 pandemian käsittelyä, kuten läpinäkymätöntä varojen käyttöä pandemian hoidossa sekä vaativat parempia karanteeniolosuhteita ja laajempaa testausta.

Protesteja on luonnehdittu harvinaisiksi Nepalin kansalaisliikkeiden historiassa, sillä katuprotestit ovat yleensä olleet poliittisten liikkeiden järjestämiä. Nuoret järjestivät mielenosoitukset erilaisilla sosiaalisen median alustoilla ja niiden sloganiksi muodostui ’’Enough is enough!’’. Mielenosoitusten jälkeen hallitus siirtyi käyttämän luotettavampia testejä ja tarjoamaan lisää henkilökohtaisia suojavarusteita etulinjan terveydenhuollon työntekijöille, jotka olivat osa mielenosoittajien vaatimuksia.

Historiallinen aukio Patanissa, Nepalissa, etualalla seisoo 4 nuorta reput selässään, taustalla pienen temppelin edessä on noin 10 ihmistä, nuoria ja aikuisia.

Sambiassa nuoret järjestivät mielenosoituksen kesäkuussa 2020 huonoa hallintoa ja korruptioepäilyjä vastaan. Nuoret kuuluisuudet, joiden joukkoon kuului nuoria artisteja ja aktivisteja, vaativat parempaa korruption hallintaa, ihmisoikeuksien kunnioitusta sekä parempia työllisyys- ja osallistumismahdollisuuksia nuorille. Sambiassa mielenosoituksiin vastataan usein voimallisesti ja mielenosoittajat päättivät uhmata kaikkia poliisin aiempia uhkauksia kokoontumista vastaan sanoen, ettei heitä voitu vaientaa.

Nuoret päättivät järjestää ’’puskaprotestin’’ ja 13 nuorta aktivistia kokoontui tuntemattomaan sijaintiin pääkaupungin Lusakan laitamilla, kun aseistetut mellakkapoliisit etsivät mieltä osoittavia nuoria tuloksetta pääkaupungin keskustan kaduilta. Mielenilmaus ja puheet nuorten puolesta ja hallituksen sortoa vastaan striimattiin nettiin ja ne saavuttivat lopuksi jopa puoli miljoonaa katsojaa verkossa.

Malawissa järjestettiin vuonna 2019 presidentinvaalit, joiden tulos arvioitiin vilpilliseksi. Syytökset vaalivilpistä johtivat laajoihin kansalaisjärjestöjen johtamiin protesteihin, joiden aikana pidätettiin monia aktivisteja. Malawin perustuslakituomioistuin hylkäsi vaalituloksen järjestelmällisten säännönvastaisuuksien vuoksi. Uudet vaalit pidettiin kesällä 2020 maailmanlaajuisesta koronapandemiasta huolimatta ja uudeksi presidentiksi valittiin Lazarus Chakwera.

Presidentti Chakwera vapautti protestien aikana pidätetyt kansalaisaktivistit ja hänen valintansa jälkeen Malawissa on järjestetty rauhanomaisia mielenosoituksia. Vuoden 2019 vaalien mitätöinti osoittaa, että Malawin kansalaisjärjestöillä on vaikutusmahdollisuuksia ja että oikeuslaitokset toimivat demokraattisesti. Uusi hallitus on luvannut tukea ihmisoikeuksia ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kehittämistä. Monet kansalaisyhteiskunnan toimijat toivovat, että positiivinen demokratiakehitys näkyy Malawissa myös tulevaisuudessa ja että uusi hallitus peruuttaa monia aikaisemman hallituksen säätämiä lakeja, joiden on nähty rajoittavan kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Lue lisää artikkelissa mainituista tapahtumista ja kuinka kansalaisyhteiskunta on toiminut Nepalissa, Sambiassa ja Malawissa: Kathmandu Post -sanomalehti (englanniksi), CIVICUS Sambia (englanniksi) ja CIVICUS Malawi (englanniksi).

Teksti: Aura Mwiinga
Kuvat: Lusaka, Sambia ja Patan, Nepal, kuvat on otettu ennen poikkeusoloja / Pamela Arslan