Mielen vapaus -valokuvanäyttelyssä nuoret nostavat esiin vaiettuja aiheita

Nepalilaiset oppilaskunnat tarttuvat nuorten kohtaamiin haasteisiin. Taksvärkin valokuvanäyttelyssä nuoret vaikuttajat kertovat, kuinka muutosta voi saada aikaan. Seuraavat puolitoista kuukautta Mielen vapaus -näyttely on esillä eri tiloissa Turussa, Raisiossa ja Kaarinassa.

”Nuorten ongelmat ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa. Ensin ne pitää tunnistaa, sitten ne voidaan ratkaista yhdessä”, sanoo Chandani, 17, joka toimii koulunsa oppilaskunnan puheenjohtajana. Nepalilainen Chandani on yksi niistä oppilaskuntien aktiiveista, jotka Mielen vapaus -näyttelyssä kertovat, kuinka he rohkaisevat nuoria kyseenalaistamaan syrjiviä asenteita.

5 nuorta pöydän ääressä.
”Tavoitteeni on olla muutoksentekijä”, sanoo itänepalilaisen oppilaskunnan puheenjohtaja Chandani (kesk.).

Kiusaaminen, syrjintä, epävarmuus tulevaisuudesta ja sukupuolten epätasa-arvo ovat Nepalissakin nuoriin vaikuttavia ongelmia. Kaikki nuoret eivät saa käydä koulua ja lisäksi tyttöjen koulunkäynnin haasteena ovat kunnollisten vessojen puute ja kuukautisiin liittyvät tabut.

”Valokuvanäyttelyssä globaalin etelän nuorilla on ääni, joka kuuluu Suomeen asti”, sanoo Taksvärkki ry:n Turun aluekoordinaattori Liisa Suorsa. Valokuvanäyttely on osa Taksvärkki-kampanjaa ja Suomessa toteutettavaa globaalikasvatusta. ”Globaalikasvatus vahvistaa nuorten uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa yhteiskunnassa ja tukee näin vahvaa kansalaisyhteiskuntaa. Nuorissa ei ole ainoastaan yhteiskuntamme tulevaisuus, vaan he vaikuttavat siihen jo nyt.”

Valokuvanäyttely on 4.2.2020 lähtien aukioloaikojen puitteissa nähtävillä seuraavasti: Hansan nuorisotila Nuki (viikko 6), Raision kaupunginkirjasto (vk 7), Turun kaupunginkirjasto, nuorten osasto Stoori (vk 8), Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma (vk 9), Kaarinan pääkirjasto (vk 10) ja Varissuon kirjasto (vk 11).

”Tavoitteeni on olla muutoksentekijä.”
– Chandani, Nepal

Osana Mielen vapaus -kampanjaa järjestettävässä Taksvärkki-keräyksessä suomalaiset nuoret osallistuvat nepalilaisten oppilaskuntien toiminnan ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen. Paikan päällä Nepalissa toimii Taksvärkki ry:n kumppanijärjestö ECCA Nepal (englanninkielinen sivusto). Koulut voivat ilmoittautua mukaan Taksvärkki-keräykseen ja tilata lapsen oikeuksiin ja nuorten vaikuttamiseen liittyviä kouluvierailuja ja työpajoja kampanjan sivuilta: www.taksvarkki.fi/nepal.

Lisätiedot:

Turun aluekoordinaattori Liisa Suorsa, Taksvärkki ry, turku@taksvarkki.fi
Tiedottaja Pamela Arslan, Taksvärkki ry, pamela.arslan@taksvarkki.fi