Parhaillaan moni pähkäilee ajanvietettä kotiin, mitä kivaa kehittää oppilaille ja miten järjestää etäopetusta. On mainio hetki innostaa oppilaat lukemaan ja järjestää Lukuralli etänä!
Taksvärkki ry:n Lukuralli on lukutaitoa edistävä ja lukemaan innostava kampanja, jossa oppilaat lukevat neljän viikon ajan niin paljon kuin mahdollista. Lukurallissa istahdetaan ralliauton kyytiin kirja kädessä ja huristellaan omaa Lukupassia eteenpäin varttitunti kerrallaan. Lukea saa mitä tahansa runokirjoista ja sarjakuvista romaaneihin ja tietokirjoihin, tärkeintä on tarttua itselleen mieluisaan kirjaan ja kartuttaa lukutunteja.
Lukurallia etänä
Mutta entäs tämä äkisti muuttunut tilanne? Nyt kun koulut ovat kiinni ja muutenkin elämme erikoisia aikoja, olemme keränneet Lukurallin kotioloissa toteuttamiseen muutamia vinkkejä. Vaikka koulun penkille ei pääsekään istahtamaan, aina on otollinen aika osallistua Lukuralliin ja heittäytyä lukuseikkailuun kanssamme. Koulu- tai luokkakohtainen ilmoittautuminen tapahtuu Lukuralli-sivuston ilmoittautumislomakkeella. Jos kotoa löytyy tulostin, jokainen voi tulostaa oman Lukupassinsa. Jos tulostinta ei ole, voi katsoa Lukupassin pdf-versiosta mallia ja askarrella passin itse. Ei tarvitse kuin kynää ja paperia, passista ja sen lukupolusta saa tehdä juuri oman näköisen! Jos lukutahti on vauhdikas, on helppo itse askarrella lukupolulle jatkoa oman passinsa väliin.
Entäs ne kirjat sitten? Niin, mitä lukea, kun iki-ihanat kirjastomme ovat nekin kiinni? Kotona oleva kirjahylly on tietysti suureksi avuksi, mikäli sellainen löytyy. Sitä voi toki olla ymmällään, jos hylly ei tarjoa niitä kaivattuja seikkailuja. Onneksi useimmat suomalaiset kirjastot tarjoavat e-kirjastopalveluita, eli tarjolla on kirjoja myös verkossa. Verkkokirjastopalveluihin kirjaudutaan usein oman kirjastokortin tunnuksilla. Selvitä oman kuntasi tai alueesi kirjastopalveluiden sivuilta, kuinka siellä toimitaan. Tämänhetkisen tilanteen ovat huomioineet monet muutkin tahot. Esimerkiksi Lukulumo-palvelu tarjoaa ainakin pääsiäisen yli palveluitaan ilmaiseksi kaikille. Jokainen voi etsiä itselleen mieluisan kirjoja tarjoavan alustan, ja sitten vain lukemista valikoimaan.
Sitten, kun on päästy tähän asti, eli ollaan oma Lukupassi kourassa ja kiinnostava opus hyppysissämme, on aika startata Lukuralli. Lukea voi itsekseen, ääneen, yhdessä perheen kanssa… Nyt kun ei ole tavanomaista mahdollisuutta lukea koulussa tai kavereiden kanssa, voi erinäisin teknologisin vempaimin hyvin kokoontua lukemaan yhdessä. Voitte esimerkiksi luokan kesken etätunnilla kaikki lukea vartin ajan omia kirjojanne, lukea ääneen toisillenne tai vaikka soitella kaverin kanssa ja tehdä samoin. Lukemista saa toteuttaa yksin ja yhdessä, tuoda siihen iloa ja vilskettä luovuutta säästelemättä. Tärkeintä on, ettei tällaisena aikana unohdu lukemisen avaama maailma ja yhteisöllisyys, jota kirjoihin tutustuminen tarjoaa. Pidetään yhtä lukien yksin ja yhdessä, mieluisia kirjoja jakaen!
Lukeminen voi yhdistää
Nyt on hyvä aika kasata erilaisia vinkkilistoja lukemiseen liittyen. Voitte esimerkiksi luokan kesken kirjoittaa ohjeita siihen, missä päin kotikoloa on mukavaa lukea ja mihin aikaan. Mikä auttaa keskittymään, millaisia häiriötekijöitä voi olla? Kannattaa myös kertoa kavereille, mitä lukee. Toisten lukemista kirjoista voi löytyä yhteisiä suosikkeja tai muuten vain hauskoja vinkkejä.
Lukurallissa mahtavaa on se, että samalla kun lapsi lukee, kehittää omaa sanavarastoaan ja mielikuvitustaan, keskittyy ja oppii hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia, hän myös tulee tutustuneeksi lapsen oikeuksiin Lukurallin teemojen kautta. Lukurallin harjoituksissa esiin nousee koulutuksen ja lukutaidon merkitys ja tärkeys. Lisäksi tutustutaan nepalilaisiin lapsiin ja nuoriin, sekä laajennetaan omaa globaalia horisonttia.
Samalla kun lapset lukevat minkä ehtivät, on lähipiiristä hankitulla lukusponsorilla oma osuutensa: lukusponsori tukee lapsen lukemista ja lahjoittaa jokaisesta luetusta tunnista (yksi Lukupassista väritetty kokonainen ympyrä = 60 min) haluamansa summan. Lukurallikruisailun päätteeksi sponsori lahjoittaa lukutunneista kasaantuneen summan Taksvärkki ry:n lasten oikeuksia edistävään työhön. Tänä vuonna Lukurallissa kerätyt varat ohjataan nepalilaisten oppilaskuntien toimintaan.
Lukuralli opetuksessa
Lukuralli ei ole opetussuunnitelmasta irtonainen osanen, vaan se tukee perusopetusta ja on helppo sisällyttää oppilaan arkeen. Lukuralli tarjoaa sisältöä etäopetukseen sekä sen tueksi. Pääsette tutustumaan Lukurallin oppituntiharjoituksiin, joiden joukosta löytyy paljon kiinnostavaa pohdittavaa.
Voitte tutustua myös Lapsen oikeuksien sopimukseen ja jokainen voi sieltä valita pari itselleen tärkeää artiklaa. Kun lukuprojektiin oletettavasti osallistutaan pitkälti kotoa, voisi olla hyvä hetki pohtia lapsen oikeuksia lukemassaan kirjassa. Helppo tapa lähestyä tätä on esimerkiksi artikla 28, ”oikeus käydä koulua”. Näkyykö artikla kirjassa jotenkin? Käykö joku koulua, puhutaanko siitä, päästäänkö sinne? Tai artikla 17, ”oikeus saada tietoa”. Miten se näkyy kirjassa? Tällaisiin, laajempiin tehtäviin, voi joskus olla hankala keskittyä kouluympäristössä, mutta tämä on oivallinen kotona toteutettava tehtävä tai lukemiseen liittyvä porkkana.
Me olemme täällä, kaikki saman Lukuralliauton kyydissä. Koska tahansa voi kartturilta huikata vinkkejä tai muuten vain olla yhteydessä. Me Taksvärkissä autamme mielellämme harjoitusten soveltamisessa etäopetukseen tai annamme tukea osallistumalla etätunnille itsekin. Aina on mahdollista myös pyytää Lukuralliin alustustunti, etätyöpaja tai lukutuokio. Uuden äärellä kuulemme ilomielin kaikenkarvaisia vinkkejä myös tähän suuntaan. Voitte olla meihin yhteydessä sähköpostitse lukuralli@taksvarkki.fi, oli mielessä mitä tahansa.
Tervetuloa mukaamme huristelemaan Lukuralliin!
Teksti: Janina Vesala, lukurallikoordinaattori
Kuvat: Postipuun koulun lukurallilaisia / Pamela Arslan