”Ihmiset ovat selvästi rakastaneet tekemäämme näyttelyä!” Kenialaiset nuoret ja koko muu tekijätiimi ovat onnellisia From Zero to Hero -näyttelyn saamasta kunniamaininnasta.
Teksti on julkaistu alunperin Helinä Rautavaaran museon facebook-sivulla.
Kunniamaininta kenialaisten nuorten näyttelylle
Nairobissa kadulla kasvaneet nuoret aikuiset pokkasivat Museopedagogisen yhdistyksen Pedaali ry:n arvostetun kunniamaininnan, kun Helinä Rautavaaran museon From Zero to Hero -näyttely nostettiin onnistuneeksi esimerkiksi.
Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry perustelee valintaansa näin:
*From Zero to Hero -hanke haastaa perinteisiä ajatusmalleja kehittyvistä maista ja siellä elävistä ihmisistä. Näyttely nostaa keskiöön nuorten oman äänen ja ajatukset, joita harvoin kuullaan.
*Hanke käsittelee rohkeasti ja uudella näkökulmalla nuoria askarruttavia asioita ja tarjoaa nuorille uusia sosiaalisen oivaltamisen mahdollisuuksia. Hanke on hieno esimerkki nuorten parissa toteutetusta toivoa herättävästä ja nuorten omaa toimijuutta tukevasta toiminnasta.
*Hanke osoittaa, että museot voivat toimia ennakkoluulojen murtajina sekä yhteisöllisyyden ja identiteetin vahvistajina.”
Museon intendentti Katri Hirvonen-Nurmi ja kuraattori Kaisa Viitanen vastaanottivat kunniamaininnan keskiviikkona 30.10.2024 Taidemuseopäivillä Tammisaaressa.
Kenialaiset nuoret ovat roolimalleja
Uutinen kiiri välittömästi Keniaan. Tekijätiimiin kuuluu yhdeksän nuorta aikuista, jotka kaikki ovat alaikäisinä eläneet Nairobin kaduilla. Nyt he ovat omien yhteisöjensä aktivisteja. ”Ihmiset ovat selvästi rakastaneet tekemäämme näyttelyä! Olen onnellinen”, Nena Arita vastasi kuultuaan kunniamaininnasta. ”Me teimme historiaa”, vastasi Peris Lila. ”Tunnen itseni roolimalliksi ja työkaluksi, jonka avulla muut voivat oppia ja muuttua”, sanoi Stephen Maina.
Näyttelyn tekijätiimi perehtyi Keniasta käsin suomalaisten nuorten elämään ja rakensi näyttelyn materiaalin omista kokemuksistaan. Näin he haluavat rohkaista suomalaisnuoria ja osoittaa, että vaikeistakin tilanteista on mahdollista päästä eteenpäin.
Näyttelyssä on kenialaisnuorten videoita, VR-video ja heidän oman elämänsä käännekohtia symboloivia esineitä. Nuoret lähettivät Nairobista Espooseen myös pahveja, joita kadulla elävät lapset ovat käyttäneet nukkuma-alustoina. Niihin on kirjoitettu ohjeita, joista tekijätiimin jäsenet ovat saaneet voimaa.
Näyttely yhdistää globaalikasvatusta museotoimintaan
Taksvärkki ry tukee kehitysyhteistyöhankkeessa kenialaista kansalaisjärjestöä Undugu Society of Kenyaa, joka on jo 50 vuoden ajan auttanut kadulla asuvia ja työskenteleviä nuoria. Undugun toiminnanjohtaja Eric Mukoya kävi syyskuussa Espoossa katsomassa näyttelyn. Hän on otettu kunniamaininnasta. ”Näyttely ilmentää polkua kohti valoa. Ketään nuorta ei pidä jättää auttamatta ja resurssit on mahdollista jakaa tasaisemmin.”
Helinä Rautavaaran museon johtaja Ilona Niinikangas kiittää näyttelyn kenialaisia tekijöitä rohkeudesta kertoa omasta elämästään ja toivon viestin välittämisestä. ”Näinä aikoina, kun suomalainen yhteiskunta kääntyy sisäänpäin on erityisen tärkeää, että me museona pidämme ovia auki, emmekä unohda vastuutamme maailmassa.”
Myös Taksvärkki ry:n toiminnanjohtaja Auli Starck on iloinen museopedagogien huomionosoituksesta. ”Näyttely on onnistunut tavoitteessaan koskettaa yleisöä ja yhdistää globaalikasvatusta museotoimintaan.” Starck toivottaa myös Espoon tulevan kaupunginjohtajan Kai Mykkäsen tervetulleeksi Helinä Rautavaaran museon palkittuun näyttelyyn, kotikaupunkinsa helmeen.