Toukokuun puolivälissä Challengers-nuoret pääsivät viettämään taidevaikuttamisen leiriä, joka järjestettiin 14.–15.5. Leirin työpajaosuudet tapahtuivat Allianssi-talolla ja nuoret majoittuivat Konepajalla sijaitsevassa hotellissa. Erityisen leiriviikonlopusta teki se, että sekä nuoret että ohjaajat tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa kasvotusten Zoom-tapaamisten sijaan!
Inspiroitumista runovaikuttamisesta
Lauantain ohjelmaan kuului runoilija Raisa Marjamäen runotyöpaja, joka kesti alkututustumista ja ruokataukoihin varattuja aikoja lukuun ottamatta lähes koko päivän. Työpajapäivän aikana tutustuttiin eri aikakausina ja eri puolilla maailmaa kirjoitettuihin vaikuttamaan pyrkineisiin ja muuttoliikettä tai juurettomuutta käsitteleviin runoihin. Runoista keskusteltiin ja niistä poimittiin itselle merkityksellisiä kohtia. Osallistujat tekivät päivän aikana myös erilaisia kirjoitusharjoituksia. He pohtivat teksteissään muun muassa sitä, mihin haasteisiin he haluavat vaikuttaa ja millaista kieltä kyseisten ilmiöiden ympärillä käytetään. Kuuluuko ilmastonmuutoksen ympärillä jokellusta vai klikkiotsikoita? Puhutaanko kiusaamisesta asiantuntijajargonilla vai teinislangilla?
Nuoret kirjoittivat myös kuvauksia tilanteista, joita he haluaisivat estää vaikuttamistyöllään ja henkilö- tai tilannekuvauksia toivetilanteesta, johon vaikuttamisella voi päästä. Tekstiharjoituksissa he pohtivat myös omia juuriaan tai juurettomuuttaan sekä kauneinta kokemaansa asiaa.
Osallistujat kokivat sanataidetyöskentelyn ja päivän keskustelevan otteen antoisaksi. “Ihanaa saada uusia ajatuksia ja näkökulmia”, eräs osallistuja hehkutti työpajaa. Työpajatunnelmia koottiin päivän päätteeksi muistilapuille, joista pystyi päättelemään päivän olleen varsin intensiivinen mutta antoisa. Lapuista löytyi ilmaisuja, kuten inspiraatioähky, innostus, sumeus ja pohdiskelu sekä tietysti hymynaamoja :).
Ahkeroinnintäyteisen työpajapäivän jälkeen iltaohjelma hotellilla sujui rennosti herkuttelun, saunan ja Euroviisujen merkeissä.
Zine-lehden työstöä ja pakopelaamista
Sunnuntaina nuoret pääsivät hyödyntämään työpajassa oppimaansa tekemällä zine-sivun leiriltä koostettavaa pienlehteä varten. Lähtökohtana oli lähteä pohtimaan edellispäivän runotyöpajassa syntyneitä tekstejä, ja toisaalta taas pyöritellä mielessään sanaa ”muuttaa”. Tekotapa oli muuten vapaa, ja askartelussa sai hyödyntää esimerkiksi lehtileikkeitä. Sivusta syntyikin valikoima erilaisia ja muuttamista eri näkökulmista lähestyviä teoksia, joista osa painottui vahvemmin sanojen painoon ja osa visuaaliseen ilmaisuun. Alun alkaen zine-sivuja oli työstetty myös kevään toiseksi viimeisellä etätapaamiskerralla.
Työpajan lisäksi saimme leirille toisen vierailevan tähden, kun yleisömanageri Helka Saarinen Helinä Rautavaaran museosta tuli ohjaamaan nuorille turvapaikkaprosessia käsittelevän pakopelin. Pakopelin tekoon on osallistunut henkilöitä, jotka ovat itse tulleet turvapaikanhakijoina Suomeen. Tarinoissa tutustuttiin sekä erilaisiin perusteisiin, joilla turvapaikkaa voi hakea, että haasteisiin, joita turvapaikkaprosessiin liittyy. Pakopelin osana oli myös esineitä, jotka olivat olleet pelin tekijöillä mukana omalla matkallaan Suomeen. Loppupurussa muistutettiin, että todellisuudessa kaikilla ei ole niin onnellinen loppu kuin pakopelin päähenkilöillä.
Leirin loppupalaute oli hyvin myönteistä. Kaikki palautteeseen vastanneet nuoret kokivat oppineensa leirillä sekä muuttoliikkeestä että taiteella vaikuttamisesta. “Koko toteutus osui aivan nappiin, kaikki oli vain niin mietittyä ja hyvin loppuunvietyä!” kuvasi yksi nuorista.
Challengers-nuortenryhmä oli keväällä 2022 mukana Euroopan Unionin rahoittamassa Olen Eurooppalainen -hankkeessa. Taideleiri oli osa kevään kokonaisuutta. Leirin toteutuksesta ja esimerkiksi sieltä koostetusta pienlehdestä vastaa Taksvärkki ry, eivätkä niiden sisällöt välttämättä edusta EU:n kantaa.
Challengers-nuortenryhmän toiminta jatkuu jälleen syksyllä 2022 uuden teeman parissa. Tule ihmeessä mukaan!
Teksti: Noora Huttunen
Kuvat: Noora Huttunen ja Tanja Seppänen