Kadiatu Tholley, 24, on sierraleonelainen aktivisti, opettaja, runoilija ja radiojuontaja. Työllään hän on vaikuttanut ihmisten mielipiteisiin ja innostanut heitä mukaan toimintaan. Hän on esimerkiksi saanut tyttöjen vanhempia muuttamaan mielipiteitään silpomistradition tarpeellisuudesta.
Kadiatu Tholley päätyi mukaan Taksvärkki ry:n sierraleonelaisen kumppanijärjestön CCYA:n toimintaan ollessaan 18-vuotias. Nuorena muutosagenttina toimiminen synnytti kipinän toimia tyttöjen, naisten ja nuorten oikeuksien puolesta. Nuorena naisena häneen kuitenkin suhtauduttiin alentavasti.
”Kun aloitin vaikuttamistyöni, olin aina ainoa nuori vanhempien ihmisten seurassa. Ihmiset päivittelivät, että minulla ei ole käytöstapoja. Nuori vanhempien joukossa. Minua lytättiin”, Kadiatu muistelee.
Nyt 24-vuotiaana Kadiatu työskentelee opettajana peruskoulussa Port Lokossa. Hän on ollut mukana perustamassa Women and Girls’ Protective Services -järjestöä, joka ajaa tyttöjen ja naisten oikeuksia. He tekevät vaikuttamistyötä toreilla ja yhteisöissä ja vievät seksuaalirikostapauksia oikeuteen.
”Järjestöni työn aiheina ovat terveyden edistäminen, vaikuttaminen, lastensuojelu, koulutus ja naisten voimaantuminen. Tavoitteenamme on, ettei yhdenkään tytön tai naisen tarvitsisi kohdata väkivaltaa. Aloitin vaikuttamisen kotiympäristöstäni järjestössäni toimivien nuorten tyttöjen kanssa.”
Kadiatu jakaa tietoa sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa ja esittää kantaaottavia runoja ja teatterinäytelmiä. Koulussa esitettävien näytelmien aiheita ovat olleet tyttöjen sukuelinten silpominen ja sukupuolistunut väkivalta.
”Kamppailemme sen puolesta, että ihmiset valitsisivat koulutuksen silpomisen sijasta.”
Työllään hän on onnistunut estämään tyttöjen joutumista silvottaviksi puhumalla suoraan heidän vanhemmilleen. Tyttöjen sukuelinten ympärileikkaus on ollut yleinen perinne Sierra Leonen maaseudulla.
”Muutos ei tapahdu tuosta vain. Uskon, että onnistumme vaikuttamisessa, kun lisäämme tietoa ja otamme ihmiset mukaan.”
Kadiatu koordinoi viikoittaista radio-ohjelmaa Naisten Puhetta (Woman Talk), jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä edistämään tasa-arvoa. Hänen vetämässään radio-ohjelmassa naiset, tytöt ja miehet keskustelevat esimerkiksi seksuaaliterveydestä, naisten roolista yhteiskunnassa, johtajuudesta ja koulutuksesta.
”Meillä oli esimerkiksi Port Lokon paikallishallinnossa vuonna 2018 vain kaksi naisedustajaa, kun taas miesedustajia oli 26.”
Naisten edustuspaikkojen määrä on kuitenkin noususuunnassa. Maassa hyväksyttiin vuonna 2022 tasa-arvolaki, joka takaa naisille 30 prosenttia parlamenttipaikoista ja luottamusviroista paikallishallinnossa.
”On aika näyttää, mihin tytöt, naiset ja nuoret pystyvät. Jos emme ota johtajuutta haltuumme nyt, maamme ei mene eteenpäin”, Kadiatu sanoo.
Hänellä on viesti jokaiselle nuorelle:
”Usko itseesi. Usko, että pystyt muuttamaan asioita. Missä tahansa oletkin, voit saada aikaan muutosta.”
Teksti on julkaistu alunperin Fingon Toimi, koska voit -kampanjan sivuilla. Lue lisää vaikuttajien tarinoita kampanjasivuilta: linkki tarinoihin