Jokaiselle voi löytyä oma tapa vaikuttaa

Vaikuttamisesta selkokielellä

Vaikuttaminen on aihe, josta puhutaan paljon. Esimerkiksi kaupungit kutsuvat asukkaita vaikuttamaan kotikaupungin asioihin. Usein ei kuitenkaan määritellä, mitä vaikuttaminen on. Ehkä se johtuu siitä, että monien mielestä vaikuttaminen on kaikille tuttu sana.

Monet meistä tietävätkin, mitä vaikuttaminen tarkoittaa. Se on kuitenkin todella laaja käsite, joka merkitsee monenlaista toimintaa. Tässä tekstissä kerron muutaman näkökulman siihen, mitä vaikuttaminen voi olla. Toivottavasti saat tekstistä uusia ideoita vaikuttamiseen!

Muutetaan maailmaa ja muutetaan Suomea

Millaisia mielikuvia sinulle tulee sanasta vaikuttaminen? Kenties näet mielessäsi poliitikon, joka pitää puhetta eduskunnan salissa. Tai ehkä mieleen muistuu mielenosoitus, jonka näit joskus torilla. Sekä politiikka että mielenosoitus ovat vaikuttamisen tapoja. Niitä on kuitenkin paljon muitakin.

Joskus vaikuttamisella voi muuttaa koko maailmaa. Esimerkiksi ympäristön suojelu todella vaikuttaa koko maapalloon. Luonnossa muutos voi kuitenkin olla niin hidasta, että emme huomaa sitä oman elämämme aikana.

Koko maapalloon vaikuttaminen on kuitenkin hankalaa. On helpompaa keskittyä esimerkiksi yhteen maahan kerrallaan. Esimerkiksi sosiaalisen median kampanjalla voi olla iso vaikutus koko maahan. Hyvä esimerkki tästä on Tahdon 2013 ‑kampanja. Sen ansiosta homoparit saivat oikeuden mennä naimisiin Suomessa. Kampanjan toteuttivat suomalaiset ihmiset ja järjestöt. Yhdessä pystyimme muuttamaan Suomen lakia.

Myös omassa lähipiirissä voi vaikuttaa

Aina meidän ei tarvitse muuttaa koko Suomea kerralla. Voimme vaikuttaa myös oman kotikaupungin tai asuinalueen asioihin. Esimerkiksi taloyhtiön kokouksiin osallistuminen on vaikuttamista.

Vaikuttamistyötä voi tehdä myös niiden ihmisten parissa, jotka tapaamme arjessamme. Monilla meistä on perheenjäseniä ja ystäviä, joille voimme puhua meille tärkeistä asioista. Sekin on vaikuttamista.

Voit myös pyytää työkaverin allekirjoittamaan vetoomuksen tai aloitteen. Vetoomus on valitus tai pyyntö, jonka kansalaiset esittävät päättäjille. Aloite taas on poliittinen ehdotus, jonka kansalaiset tekevät. Sinäkin voit allekirjoittaa vetoomuksia ja aloitteita! Niitä löytyy esimerkiksi järjestöjen nettisivuilta.

Oletko koskaan miettinyt, että myös ystävällisyys voi olla vaikuttamista? Omalla käytöksellään voi vaikuttaa moniin asioihin. Voimme näyttää muille esimerkkiä, kun olemme muille ystävällisiä. Voimme myös auttaa toisia pienissä asioissa. Myös itselleen kannattaa olla lempeä, sillä sekin on vaikuttamista. Kun voimme hyvin, jaksamme paremmin. Silloin meillä on enemmän voimia vaikuttaa muillakin tavoin.

Erilaisia vaikuttamisen tapoja on siis todella monta. Niistä löytyy varmasti jokaiselle sopiva tapa. Kannattaa kokeilla erilaisia tapoja. Silloin oppii, mikä on omasta mielestä hauskinta vaikuttamista.

Teksti: Mira Kainulainen, Taksvärkin Tampereen aluekoordinaattori
Kuvan hahmot: Hulda. Kuvassa hahmot vaikuttavat sosiaalisessa mediassa.

Taksvärkin Mitä välii? -kampanjan teemana on nuorten vaikuttaminen. Kampanjasivuille pääset tästä linkistä.