”Emme saa jättää yhtään nuorta jälkeen” – oivalluksia nuorten haasteista Suomessa ja Keniassa 

Undugu Society of Kenyan toiminnanjohtaja Eric Mukoya vieraili Suomessa syyskuussa Taksvärkin vieraana. Hän oli tyytyväinen tilaisuudesta tavata monia organisaatioita, jotka työskentelevät nuorten parissa. Matkan aikana syntyi oivallus siitä, että Keniassa nuorison kohtaamat ongelmat ovat samanlaisia kuin nuorten ongelmat Suomessa. Erot vain ovat infrastruktuurissa ja lähestymistavoissa. ”On helpottavaa tietää, että emme ole yksin tämän työn kanssa,” pohtii Mukoya. 

Kenialainen kansalaisjärjestö Undugu Society of Kenya on Taksvärkin pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanijärjestö. Yhteisessä hankkeessa tuetaan kadulla asuvia ja työskenteleviä nuoria. 

Mukoya muistuttaa, että nuorten omilla asenteilla on suuri merkitys. “Nuorille Suomessa ja Keniassa haluan sanoa, että se, mitä olette kokeneet, ei määrittele teitä. Vaan se, miten vastaatte haasteisiin, joita kohtaatte. Se tuo esiin luonteenne. Menneisyytenne ei määrittele teitä. Teidät määrittelee se, että tunnustatte, että teillä on haaste ja että teidän on vastattava siihen myönteisesti.” 

Molemmissa maissa kamppaillaan nuorten osallisuuden puolesta. Valtion palvelut eivät riitä. ”Kansalaisjärjestöt Keniassa sanovat, että hallitus tekee ehkä hyvää työtä, mutta se ei riitä. Ja niinpä me kamppailemme varmistaaksemme, että syrjäytyneillä ja haavoittuvassa asemassa olevilla nuorilla on paikka, jossa asua. Jossa heillä on ääni ja heitä kuunnellaan ja he voivat saada tukea”, kertoo Mukoya.  

Eric Mukoya tutustui Suomen matkansa aikana useisiin järjestöihin ja muihin tahoihin, jotka työskentelevät kodittomien ja syrjäytyneiden nuorten kanssa. Vierailut onnistuivat Vailla vakinaista asuntoa ry:n, Sininauhasäätiön ja Diakonissalaitoksen omissa tiloissa. 

”Uskon, että voimme oppia ja lainata toisiltamme paljon. Minulle oli erittäin vaikuttavaa se, kun opin, että järjestöt Suomessa ovat huolissaan nuorten äänestä. Aivan kuten Taksvärkki on huolissaan nuorten äänen kuulumisesta Keniassa”, toteaa Mukoya. ”Meillä Keniassa ihmiset pitävät Suomea, Ruotsia ja Norjaa äärimmäisen ongelmattomina maina. On hyvä huomata, että täälläkin on ihmisiä, jotka ovat kodittomia tai ovat riippuvaisia huumeista.” 

Keniassa nuorten elämään vaikuttavat usein ylisukupolviset ongelmat. ”Koska isäsi oli köyhä, olet todennäköisesti köyhä tai koska äitisi oli kaupallinen seksityöntekijä, niin sinustakin tulee helposti kaupallinen seksityöläinen.” 

Molemminpuolista oppimista 

Suomen vierailun aikana monet toimijat saivat oppia Undugun Keniassa tekemästä työstä ja nuorten omasta yhdistysmallista, joka sitouttaa ja tukee nuoria kuntoutuksen tiellä. Fingon järjestämässä Kenia-maatapaamisessa oli paikalla yli 10 erityisesti kehitysyhteistyön parissa toimivien järjestöjen edustajia.

12 henkilöä istuu kokoushuoneessa pöytien ääressä ja seuraa yhden edessä seisovan henkilön esitystä.
Eric Mukoya kertoi Fingon maatapaamisessa nuorten haasteista Keniassa ja Undugun omasta yhdistysmallista.

Molemminpuolista oppimista tapahtui myös Taksvärkin omien nuorten vapaaehtoisten tapaamisessa. Taksvärkin vapaaehtoiset kouluvierailijat ohjaavat toiminnallisia työpajoja kouluissa ja oppilaitoksissa. Työpajoissa käsitellään mm. yhdenvertaisuutta, vaikuttamista ja tänä lukuvuonna erityisesti Taksvärkki-kampanjan teemana olevaa nuorten turvallisuutta. 

Keskustelut vapaaehtoisten kanssa olivat Eric Mukoyalle erittäin hyvä kokemus. ”Keskustelu avasi minulle monia asioita, joista ihmiset eivät tavallisesti puhu: stereotypiat, joita ihmisillä on rasismista ja stereotypiat, joita ihmisillä on syrjäytymisestä. Ja kuinka voimme käsitellä niitä”, muistelee Mukoya päivää vapaaehtoisten koulutustapahtumassa. 

Kokemusasiantuntijoiden käyttäminen järjestöjen päivittäisessä työssä oli Eric Mukoyan mielestä vaikuttava oppi. Hän pohtii niiden uusia mahdollisuuksia myös Keniassa. ”Itse eletty kokemus on voimakas työkalu. Sitä voi käyttää yrittäessä saada yhteisöjä muuttamaan näkökulmiaan.” 

Lisää panostusta nuoriin 

Mukoya kiittää Taksvärkkiä pitkäaikaisesta kumppanuudesta. ”Taksvärkki on uskonut Undugun työhön vuodesta 2008 lähtien. Siis 16 vuotta johdonmukaista rahoitusta ja uskoa työhömme. Se antaa meille uskottavuutta. Tämän uskottavuuden ansiosta olemme pystyneet saamaan myös muuta rahoitusta työhömme.”  

Tulevaisuudessa Mukoya haluaisi nähdä lisää Taksvärkin kaltaisia organisaatioita, jotka asettavat nuorten oikeudet ja edut etusijalle. Hänen mukaansa maa, jossa nuoriin ei panosteta, on maa, jolla ei ole tulevaisuutta. 

”Pitää muistaa, että nuorilla on erilaisia taustoja ja ylisukupolvisiakin haasteita. Emme saa jättää yhtään nuorta jälkeen”, muistuttaa Eric Mukoya.  ”Yhdessä luomme nuorille mahdollisuuksia, jotta heitä ei jätetä jälkeen, vaan heille annetaan myös mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Niin me rakennamme tulevaisuutta, ei vain Suomessa vaan globaalisti, myös Keniassa.”  

Mukoya toivoo tasavertaisen kumppanuuden jatkuvan. Hänen mukaansa joustavassa yhteistyössä Taksvärkin kanssa juuri rehelliset keskustelut ja avoimuus johtavat sellaisiin muutoksiin, joita hankkeissa on nähty.  

”75 prosenttia nuorista, joiden kanssa olemme tekemisissä Taksvärkin hankkeessa, ovat todella saaneet muutosta elämäänsä. Olkoon tämä perusta sille, että voimme murtaa sukupolvilta toisille periytyvän köyhyyden. Jotta voimme katkaista köyhyyden kierteen nuorten keskuudessa. Sitä toivon tulevaisuudelta.” 

Henkilö lähikuvassa seisoo kivimuurin edessä ja katsoo kohti. Hänellä on aurinkolasit, vaaleanpunainen kauluspaita ja tummansininen pikkutakki. Taustalla näkyy vihreälehtinen puu, monikerroksinen toimistorakennus, autotietä, yksi auto ja vesialue.

Undugun työhön ja nairobilaisten nuorten elämään pääsee Suomessa tutustumaan myös Undugun, Taksvärkin ja Helinä Rautavaaran museon yhdessä tuottamassa näyttelyssä From Zero to Hero.  

Valokuvista, videoista ja VR-kokemuksesta koostuvan näyttelyn pääosassa ovat kenialaiset nuoret, jotka ovat onnistuneet muuttamaan elämänsä suuntaa omien yhdistystensä avulla. Maksuton näyttely Helinä Rautavaaran museossa on avoinna 2.2.2025 asti Espoon keskuksessa sijaitsevassa Kauppakeskus Entressessä.