Perjantaina 8.9.2017 vietettiin Taksvärkki ry:n 50-vuotisjuhlia Koko Teatterilla Hakaniemessä. Paikalle oli saapunut noin sata osanottajaa juhlistamaan Taksvärkin pyöreitä vuosia. Mukana oli useita Taksvärkin kumppanijärjestöjen edustajia sekä liuta entisiä ja nykyisiä vapaaehtoisia ja työntekijöitä.
Tapahtumassa julkistettiin Taksvärkin 50-vuotista taivalta esittelevä juhlajulkaisu, avattiin virallisesti uusi Ääni tytöille-kampanja, sekä myönnettiin kunniajäsenyyksiä Taksvärkki-aktiiveille. Lisäksi erityisvieras Taleka Makunje, Taksvärkin malawilaisen kumppanijärjestö CYECE:n edustaja, kertoi kuulumisia uuden kampanjan kohdemaasta Malawista.
Kunniajäsenyyden vastaanottivat presidentti Tarja Halonen, Nuoren kirkon kurssisihteeri Elise Kyttä, Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sekä kansalaisaktivisti Börje Mattsson.
Kumppanijärjestö CYECE:n edustaja Taleka Makunje Taksvärkin 50-vuotisjuhlilla.
Kunniajäsenet Tarja Halonen, Elise Kyttä ja Börje Mattsson, sekä Taksvärkin hallituksen jäseniä.
Erkki Liikanen vastaanottamassa kunniajäsenyyttä Taksvärkin hallituksen puheenjohtaja Theo Tyrväiseltä.
Taksvärkkitoimikunnassa ja sen puheenjohtajana vuosina 1982–1988 toiminut Tarja Halonen oli myös mukana luomassa pohjaa rekisteröidylle yhdistysmuotoiselle Taksvärkki-toiminnalle Suomessa. Lisäksi hän on toiminut moneen otteeseen Taksvärkki-kampanjan suojelijana. Elise Kyttä oli mukana Taksvärkin hallituksessa 12 vuoden ajan vuosina 2002–2014, josta suurimman osan hän toimi puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana. Hän teki Taksvärkkiä tunnetuksi nuorisotyössä ja rippikoulumaailmassa. Erkki Liikanen oli vuoden 1969 Taksvärkki-toimikunnan jäsen ja tiedottaja. Hän oli mukana organisoimassa keräystä Mosambik-instituutin tukemiseksi ja luomassa pohjaa tulevien vuosien toiminalle. Vuoden 1978 Taksvärkki-toimikunnan jäsenenä toiminut Börje Mattsson oli puolestaan organisoimassa kampanjoita ja keräyksiä eteläisen Afrikan kansojen tukemiseksi. Vuosina 1985–1990 hän teki töitä aktivistina hankkeiden valmistelu- ja seurantamatkoilla eteläisessä Afrikassa.
Kiitospuheessaan Halonen muistutti Taksvärkin alkuperäisestä ideasta, eli itse tekemisestä, sekä nuorten merkityksestä yhteiskunnallisina toimijoina.
”Kun koululaiset ja opiskelijat lähtivät tekemään Taksvärkkiä, he herättivät niin opettajat kuin vanhemmatkin”, Halonen tähdensi.
”Syy siihen miksi nykyisin opettajat suhtautuvat myönteisesti Taksvärkkiin on se, että monet heistä ovat entisiä taksvärkkiläisiä. Tieto periytyy.”
Illan aikana kuultiin myös juhlajulkaisun toimittaja Inkeri Halmeen ajatuksia Taksvärkin toiminnasta, vapaaehtoisten roolista ja julkaisun tekoprosessista eri-ikäisten taksvärkkiaktiivien kanssa. Lisäksi SAKKI ry:n hallituksen edustajan Rico Martikainen piti onnittelupuheen, jossa hän toi esiin Taksvärkin ja SAKKI ry:n pitkäaikaisen ja aktiivisen yhteistyön. Martikaisen mukaan on ehdottoman tärkeää säilyttää globaalikasvatus ammattiin opiskelevien opinnoissa myös tulevaisuudessa.
Taksvärkin toiminnanjohtaja Lauri Peltonen oli iloinen siitä, että nuorilla ja vapaaehtoisilla oli iso rooli juhlien ohjelmassa.
”Tuntui kuin olisimme olleet yhtä suurta Taksvärkki-perhettä. Tunnelma oli todella vapautunut ja lämmin”, Peltonen kuvailee.
Juttu luisti illan aikana niin uusien kuin vanhojenkin toimijoiden kanssa ja ajatukset suuntautuivat Taksvärkin historiaan.
”Vielä 60–70-luvuilla Taksvärkki oli radikaali järjestö. Tuolloin jouduttiin suorastaan taistelemaan kouluja ja lehdistöä vastaan. Nyt kehitysyhteistyö on valtavirtaa ja meidän työmme saa kannatusta kaikissa ihmisryhmissä riippumatta vaikkapa poliittisesta suuntautumisesta.”
Teksti ja Kuvat: Sini-Maria Melanen
Juhlajulkaisun toimittaja Inkeri Halme kertoi yhteistyöstä eri-ikäisten taksvärkkiaktiivien kanssa.