Tekoja syrjintää vastaan

”Parasta on toimiminen yhdessä muiden kanssa ja heidän mielipiteidensä kuuleminen.” Sambialaisen nuorisoneuvoston puheenjohtaja Lombe, 17, pitää vastuusta ja vaikuttamisesta.

”Barefeet nuorisoneuvosto on ryhmä nuoria aktivisteja ja vaikuttajia – ihmisiä, jotka ottavat vastuuta ja joista tulee vastuunkantajia aikuisena. Yhteisössämme on vaaroja ja haasteita ja me voimme voittaa ne olemalla vastuullisia nuoria aikuisia.”

Sambian pääkaupungissa Lusakassa asuva Lombe on mukana Taksvärkki ry:n ja sen paikallisen kumppanin Barefeet Theatren tukeman nuorisoneuvoston toiminnassa jo kolmatta vuotta. Lukiosta juuri valmistuneen Lomben mielestä on mahtavaa olla puheenjohtaja. ”Olen iloinen että ystäväni luottavat minuun.”

Nuorisoneuvoston jäsenet kouluttavat muita yhteisöjensä nuoria lapsen oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Tiedon jakaminen on lähellä Lomben sydäntä.

”Aiemmin olin aika itsekeskeinen ja suojelin vain itseäni. Nuorisoneuvoston avulla opin, mitä kaikkea ikätoverini ajattelevat ja käyvät läpi elämässään. Nykyään tiedän mitä maailmassa tapahtuu ja ajattelen enemmän muita.”

”Tulevaisuudessa en halua lopettaa aktivismia vaikka en enää olisikaan nuorisoneuvostossa. Pidän opettamisesta ja tiedon jakamisesta. Opettajana voisin saada paljon aikaan. Työlläni olisi silloin paljon vaikutusta. Erityisesti haluaisin tavoittaa tyttöjä,” pohtii Lombe tulevaisuutta.

”Ajatellessani nuorisoneuvostoa ensimmäinen sana, joka tulee mieleeni on ihmeellinen. Yhdessä teemme asioita intohimoisesti. Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä.”

Taksvärkki-keräyksessä tuetaan sambialaisten nuorisoneuvostojen työtä syrjintää vastaan. Köyhempien perheiden tytöt, pakolaisperheisiin syntyneet, kadulla elävät tai vammaiset nuoret eivät saa tarvitsemaansa koulutusta ja terveydenhoitoa. Nuorisoneuvostojen jäsenet levittävät tietoa katuteatterin avulla, puolustavat heikossa asemassa olevien oikeuksia ja inspiroivat muita toimimaan syrjintää vastaan.

Tutustu Ole rohkea -kampanjaan ja ilmoita koulusi mukaan Taksvärkkiin kampanjasivustolla.