Ole rohkea! Nuoret toimivat Taksvärkissä syrjinnän lopettamiseksi

Taksvärkkikeräys rakentaa sillan suomalaisten ja sambialaisten nuorten välille. Taksvärkkiin osallistumalla suomalaisnuoret tukevat Sambian nuorisoneuvostoja, jotka tekevät vaikuttamistyötä yhdenvertaisuuden puolesta.

Nuoret Sambiassa kohtaavat syrjintää koulussa, kotona ja kadulla. Vähävaraisten perheiden tytöt, pakolaisperheisiin syntyneet, kadulla elävät tai vammaiset nuoret eivät saa tarvitsemaansa koulutusta ja terveydenhoitoa. Tämä johtaa esimerkiksi köyhyyteen, teiniraskauksiin ja toivottomuuteen.

Taksvärkki ry:n uusi Ole rohkea -kampanja alkoi koulujen uuden lukuvuoden myötä. Kampanjan teema on yhdenvertaisuus ja syrjintään puuttuminen. Osallistumalla Taksvärkkikeräykseen suomalaiset nuoret tukevat sambialaisia nuorisoneuvostoja, joiden jäsenet muuttavat asenteita käsittelemällä yhteisöihinsä ja nuoriin vaikuttavia ongelmia kuten sukupuoleen ja taustaan perustuvaa syrjintää, teiniraskauksia ja koulunkäynnin esteitä. Rohkeat sambialaiset nuoret levittävät tietoa katuteatterin avulla, puolustavat heikossa asemassa olevien oikeuksia ja inspiroivat muita nuoria toimimaan syrjintää vastaan.
 
taksvarkki_nuorisoneuvosto_Kaoma1
17-vuotiaat sambialaisnuoret Golden ja Edith ovat nuorisoneuvoston jäseniä. Kotikaupungissaan Kaomassa he tekevät vaikuttamistyötä ja käsittelevät tyttöjen ja nuorten kohtaamaa syrjintää.
 
Taksvärkki-kampanjan suojelija on vuosien 1985–1988 Taksvärkkitoimikunnan puheenjohtaja ja Taksvärkki ry:n kunniajäsen presidentti Tarja Halonen.

Taksvärkki-kampanja Ole rohkea kestää toukokuun 2019 loppuun asti. Taksvärkkikeräykseen osallistuvan koulun oma Taksvärkkipäivä voi olla koska tahansa kouluvuoden aikana. Oppilaitokset voivat myös tilata maksutta Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajien vetämiä toiminnallisia työpajoja sekä globaalikasvatusmateriaaleja suomeksi ja ruotsiksi.

Taksvärkki ry on kehitysyhteistyön ja globaalikasvatuksen asiantuntijajärjestö. Taksvärkki ry:n suomalaisille oppilaitoksille tarjoamat globaalikasvatuksen työpajat ja materiaalit edistävät yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia, herättelevät pohtimaan ja purkamaan stereotypioita kehitysmaista ja kannustavat nuoria toimimaan aktiivisina kansalaisina.

Alkuperäinen Taksvärkkikeräys on vuodesta 1967 lähtien ollut nuorten omaa kehitysyhteistyötä, nuorelta nuorelle.

 
Juliste_tytot_iso Juliste_pojat_iso

”Mun unelma on saada kaikille samanlaiset mahdollisuudet.” – Iiris, 14, Suomi

”Sinulla on oikeus tehdä mitä haluat ja olla kuka haluat.” – Hope, 15 Sambia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lisätietoa Ole rohkea -kampanjasta ja Taksvärkkikeräyksestä:
www.taksvarkki.fi/sambia
tiedottaja Pamela Arslan, pamela.arslan(@)taksvarkki.fi, 050 5419239