Koulukiertueella tasa-arvoa Sambiasta suomalaisiin yläkouluihin

Sambialaiset nuorisotyön asiantuntijat ohjaavat Taksvärkki ry:n koulukiertueella työpajoja sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja esittelevät sambialaisten nuorten toimintaa yhdenvertaisuuden puolesta.

Tänä lukuvuonna Taksvärkki ry nostaa Ole rohkea -kampanjassaan esiin syrjinnän ja nuorten oman toiminnan yhdenvertaisuuden puolesta.

Taksvärkki ry:n sambialaisen kumppanijärjestön Barefeet Theatre:n kaksi asiantuntijaa, nuoret naiset Mwenya Katongo ja Thandiwe Mumba, vierailevat syys-lokakuussa 10 yläkoulussa eri puolilla Suomea ohjaamassa nuorille toiminnallisia työpajoja, joissa pohditaan naisten asemaa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa Suomessa ja Sambiassa.

”Erilainen kouluympäristö yllätti meidät”, kertoo Suomessa ensimmäistä kertaa vieraileva Thandiwe Mumba. ”Haluamme jakaa, kuinka nuoret Sambiassa toimivat syrjintää vastaan, mutta olemme myös tulleet oppimaan suomalaisilta nuorilta.”

koulukiertue Sambia JI 2
 
Koulukiertue on vienyt sambialaiset vieraat jo yläkouluihin Helsingissä, Kokkolassa, Oulussa, Raahessa ja Vihdissä. Katongo ja Mumba ovat kertoneet omista kokemuksistaan tyttöinä sambialaisessa yhteiskunnassa. Yhdessä nuorten kanssa on keskusteltu muun muassa tasa-arvoon liittyvistä haasteista, joita suomalaiset nuoret kohtaavat omassa arjessaan. Työpajoissa on myös päästy kokemaan ja kokeilemaan sambialaisia draamamenetelmiä ja leikkejä.

”Tää on tosi hauskaa. Jos koulupäivät Sambiassa ovat aina näin kivoja, mäkin haluaisin asua siellä”, kommentoi 8.-luokan oppilas kesken työpajan Helsingissä.

Taksvärkki ry:n kiertue tuo toiminnalliset työpajat seuraavaksi 5.10. Hyvinkäälle ja sen jälkeen Jyväskylään (10.–11.10.), Ylöjärvelle (12.10.) ja Turkuun (15.10.).

koulukiertue Sambia ET
 
Kiertueen kouluvierailut ovat osa Taksvärkki ry:n globaalikasvatustyötä ja Euroopan unionin tuella toteutettavaa hanketta Etelän Äänet Globaalikasvatuksessa – Nuoret toimijoina Sambiassa ja Suomessa.
 
 
fvr_logo_rgb eu-logo-eng-alt
 
 
 
 
 
 
 
Artikkeli on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Sen sisällöstä vastaa Taksvärkki ry, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.