Nuorisoneuvostossa itsekkyys katoaa

”Kaikenlainen itsekkyys ja ylpeily loppuvat nuorten toimiessa yhdessä samojen tavoitteiden eteen.”

Sambialaiset nuoret ovat järjestäytyneet toimimaan nuorten oikeuksien toteutumisen puolesta. Nuoria eri asuinalueilta yhteen kokoavat Barefeet nuorisoneuvostot toimivat pääkaupunki Lusakan lisäksi Kaomassa ja Livingstonessa.

Taksvärkki ry:n kumppanin Barefeet Theatren projektikoordinaattori ja nuorisotyön asiantuntija Mwenya Katongo on työskennellyt nuorisoneuvostojen nuorten kanssa useamman vuoden ajan.

”Tämä ei oikeastaan ole yllätys, mutta on ollut hienoa nähdä muutos nuorten käytöksessä ja heidän olemuksessaan. Jotkut nuorista olivat ennen hiljaisia. Nyt he ovat päässeet ulos kuorestaan. Lopulta minut yllätti ehkä se, kuinka kaikki osaavat kaikkea. Nuoret osaavat tanssia ja pitää puheita. Heillä on taitoja, joista kukaan ei aiemmin tiennyt.”

Lukuvuonna 2018–2019 Taksvärkki-keräyksessä tuetaan sambialaisten nuorisoneuvostojen työtä syrjintää vastaan. Köyhempien perheiden tytöt, pakolaisperheisiin syntyneet, kadulla elävät tai vammaiset nuoret eivät saa tarvitsemaansa koulutusta ja terveydenhoitoa. Nuorisoneuvostojen jäsenet tarjoavat vertaistukea, levittävät yhteisöissään tietoa katuteatterin avulla, puolustavat heikossa asemassa olevien oikeuksia ja inspiroivat muita nuoria toimimaan syrjintää vastaan.

Kun Barefeet nuorisoneuvosto järjestää esityksiä julkisella paikalla, kutsutaan kaikki yhteisön johtajat katsomaan. Yhdessä myös kirjoitetaan kirjeitä päättäjille nuoria koskevista teemoista. Nuorisoneuvostojen koordinaattorina Katongo sanoo olevansa varma, että voi aina luottaa nuoriin ja siihen, että he hoitavat asiat hienosti.

”Yritämme yhdessä tehdä toiminnasta hauskaa ja mielekästä. Sanon myös aina, että mielipiteesi eivät ole vääriä, tärkeintä on uskaltaa jakaa ne ja keskustella.”

Taksvärkin Ole rohkea -kampanja esittelee sambialaisten nuorten ajatuksia yhdenvertaisuudesta ja syrjinnän lopettamisesta. Katso nuorten videoviestit Ole rohkea -sivustolta ja tule mukaan tekemään Taksvärkkiä nuorelta nuorelle.