Opettavaista ja palkitsevaa vapaaehtoistyötä

Taksvärkin vapaaehtoiset globaalikasvatuksen kouluttajat tekevät kouluvierailuja eri puolilla Suomea ja ohjaavat nuorille toiminnallisia työpajoja globaalikasvatuksen teemoista. Globaalikasvatuksen kouluttajana toimiminen antaa mahdollisuuden olla mukana tekemässä vaikuttamistyötä koulumaailmassa ja samaan aikaan myös kehittää itseään ja oppia uutta. Tällaista toiminta on ollut viime syksynä Taksvärkin vapaaehtoisena aloittaneelle Matildalle.

Kun tamperelainen Matilda Malkamäki vuosi sitten kuuli Taksvärkin hakevan uusia globaalikasvatuksen kouluttajia, hän näki toiminnassa tilaisuuden oppia lisää häntä jo aiemmin kiinnostaneista aiheista. ”Minua on aina kiinnostanut tärkeät aiheet, kuten kestävä kehitys ja lapsen oikeudet. Taksvärkin toiminta kuulosti siis todella hienolta mahdollisuudelta oppia niistä itse lisää, ja jakaa saamansa tietoa muille, tulevaisuuden tekijöille.”

Viisi henkilöä rivissä talon edessä.
Globaalikasvatuksen kouluttajia koulutusviikonlopussa syksyllä 2019.

Kokemus vapaaehtoisena toimimisesta on vastannut Matildan odotuksia. Hän kertoo oppineensa toiminnan kautta itsestään esiintyjänä ja kehittyneensä esimerkiksi työpajojen pitämisessä. Myös nuorten kohtaaminen on ollut monella tapaa oppimiskokemus. ”Olen saanut ilokseni huomata, että Suomessa on äärimmäisen paljon tietäväisiä ja fiksuja nuoria, joilla on halua oppia lisää ja tutustua muihin nuoriin, jotka tulevat erilaisista olosuhteista ja taustoista. ”

”On hienoa huomata, kuinka moni nuori haluaa ymmärtää, mitä maailmankansalaisuus on ja miten sellainen voi itse olla.”

Matildalle tärkeää globaalikasvatuksen kouluttajana toimimisessa on ollut itsensä haastamisen lisäksi muut vapaaehtoiset ja tiivis yhteinen porukka. Mieleen on erityisesti jäänyt myös Taksvärkin järjestämä Lasten oikeuksien päivän -tapahtuma, jossa ohjattiin työpajoja alakoululaisille. ”Päivä oli tapahtumarikas ja oppimista täynnä, ja tunnelma oli erityinen”, Matilda kuvailee.

Matilda suosittelee kaikkia samoista teemoista kiinnostuneita lähtemään mukaan tekemään vaikuttavaa työtä. ”Globaalikasvatuksen kouluttajana oleminen on todella inspiroivaa ja opettavaista. Aiheet ovat tärkeitä ja työpajojen pitäminen äärimmäisen palkitsevaa.”

”Työporukka on muita tukeva ja tsemppaava ja suosittelen erittäin lämpimästi hakemaan mukaan kouluttajaksi ja tekemään tärkeää työtä.”

Vapaaehtoiseksi mukaan lähteminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta, vaan innostus oppia uutta riittää. Globaalikasvatuksen kouluttajat saavat toiminnassa kokemusta järjestö- ja ohjaustyöstä ja oppivat globaalikasvatuksen aihepiireistä.

Haluatko oppia uutta ja olla mukana vaikuttamassa? Lue lisää vapaaehtoistyöstä Taksvärkissä ja hae mukaan 31.5.2020 mennessä!

Teksti: Milka Autio
Kuvat: Matilda Malkamäki ja Saila Sieranoja