Nuorten oma kampanja puolustaa erilaisuutta

Taksvärkin Challengers-ryhmän nuoret loivat kampanjan, joka kannustaa nuoria toimimaan syrjintää vastaan. Kampanjan materiaalit ovat vapaasti myös koulujen käytettävissä.

Taksvärkin Challengers-ryhmä aloitti toimintansa tammikuussa 2021. Kevään tapaamisten aikana Challengers-ryhmä tutustui erilaisiin vaikuttamisen tapoihin sekä toteutti oman vaikuttamisprojektin.

Ryhmä tutustui lapsen oikeuksiin, kestävään kehitykseen ja nuorten mahdollisuuksiin vaikuttaa. Yhdessä pohdittiin niitä aiheita, joihin ryhmän osallistujat itse haluavat muutosta. Yhteisen projektin teemaksi valittiin syrjiminen ja epätasa-arvoinen kohtelu erilaisuuden vuoksi.

Ryhmä sai myös asiantuntijavieraaksi Taksvärkin vammaisinkluusion projektityöntekijä Julianna Brandtin. Julianna kertoi ryhmälle ableismista eli syrjinnästä, jota vammaiset henkilöt kohtaavat.

Tuloksena kampanja nuorilta nuorille

Luodakseen vaikuttavan projektin ryhmän osallistujat pohtivat, millä keinoin nuorille voisi parhaiten kertoa syrjinnästä sekä kannustaa heitä toimimaan sitä vastaan. Päätettiin luoda kampanja, joka sisältää kouluille tarjottavia materiaaleja, kuten julisteita, sarjakuvia ja tietovisan. Tärkeä osa kampanjaa ovat myös sosiaalisessa mediassa julkaistavat nuoria puhuttelevat videot.

Viimeisten viikkojen tapaamiset olivatkin työntäyteisiä. Pohdittiin esimerkiksi kampanjaan sopivia värejä sekä slogania, joka kiteyttää kampanjan sanoman. Projektin loppuvaiheessa jokainen osallistuja sai työstää materiaaleja itselleen mielekkäällä tavalla.

Yhteisen työn tuloksena syntyi Erilainen ja ylpeä siitä -kampanja nuorelta nuorelle.

Erilainen ja ylpeä siitä -kampanja

Erilainen ja ylpeä siitä -kampanjalla Taksvärkin Challengers -ryhmä ottaa kantaa erilaisuuden puolesta ja syrjintää vastaan..

Kampanjalla ryhmän jäsenet muistuttavat nuoria jokaisen oikeudesta olla oma itsensä ja kannustavat kaikkia olemaan sellaisia kuin ovat. Samalla ryhmä haastaa nuoria lopettamaan erilaisuuden vuoksi syrjimisen ja toimimaan syrjintää vastaan.

Sarjakuvia, tietovisoja ja somevaikuttamista

Erilainen ja ylpeä siitä -kampanja koostuu videoista, sarjakuvista, julisteista sekä Quizizz-tietovisasta. Materiaalit sopivat esimerkiksi yläkoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen käyttöön sekä kaikkien jaettavaksi sosiaalisen median kanavilla. Julisteet ja sarjakuvat soveltuvat myös alakouluille.

Sarjakuvat ja julisteet voi tulostaa esimerkiksi koulun käytäville muistuttamaan tärkeästä aiheesta.

Quizizz-tietovisa (linkki vie toiselle sivustolle) on mielenkiintoinen tapa testata omat tiedot syrjintään liittyen. Tietovisaa voi pelata tietokoneella ja mobiilissa. Tietovisaan voi haastaa vaikka oman luokan koulussa.

Taksvärkin ja Challengers-ryhmän sosiaalisen median kanavilla julkaistavat videot tarjoavat tietoa syrjinnästä ja keinoista, joilla toimia sen ehkäisemiseksi.

Sarjakuva, jonka otsikko on Erilainen Bataatti. Kuvaruutu 1: Kuvassa vihreä bataatti ja tekstinä Tässä on Sisu. Aivan oikein. Hän on bataatti. Kuvaruutu 2: Kuvassa surullinen Sisu-bataatti ja kolme nauravaa ruskeaa bataattia. Kuvassa tekstinä Sisu luuli pitkään, että hän oli ihan erilainen, ettei hän ollut tarpeeksi bataatti. Kuvaruutu 3: Kuvassa tekstinä Että hän oli vain maanantaikappale bataattievoluution tuotantolinjalla. Kuvaruutu 4: Kuvassa tuotantolinja, josta putoaa bataatteja laatikkoon. Linjalla kaikki muuta bataatit ovat ruskeita ja nauravia. Vain Sisu-bataatti on vihreä ja surullinen. Kuvaruutu 5: Kuvassa keskellä Sisu-bataatti ja hänen ympärillään 5 muuta nauravaa bataattia, jotka ovat eri värisiä ja muotoisia. Kuvassa tekstinä Mutta enää Sisu ei luule. Sisu tietää: Hän ei ole ihan erilainen. Vaan ihan yhtä erilainen. Kuvaruutu 6: Kuvassa hymyilevä Sisu-bataatti ja tekstinä Erilainen ja ylpeä siitä.

Ole osa kampanjaa

Voit osallistua kampanjaan helposti. Jaa materiaaleja koulussasi, lähipiirissäsi tai some-tililläsi. Voit myös tulla mukaan toimimaan Challengers-ryhmän kanssa syrjintää vastaan! Haastetaan yhdessä epäreilua maailmaa!

Katso ja lataa Erilainen ja ylpeä siitä -kampanjan materiaalit Taksvärkin verkkosivuilta Challengers-sivulta.

Tutustu Challengers-ryhmän toimintaan ja kampanjoihin Challengers Instagram ja Challengers Tiktok -tileillä.

Kolmen Challengers-osallistujan kokemukset

Näin kolme Challengers-ryhmän osallistujaa kertoo, millaista ryhmään osallistuminen on ollut:

”Ensimmäisestä tapaamisesta lähtien minulle oli selvää, että olen turvallisessa ympäristössä samanhenkisten ihmisten kanssa. Kykenin ujoudestani huolimatta ilmaisemaan mielipiteeni ja olemaan rohkeasti mukana keskustelussa, jolle ryhmän kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri loikin hyvät puitteet. On virkistävää olla osa porukkaa, jossa on paitsi ihan mahtava ilmapiiri, mutta hyvät resurssit vaikuttamiseen. Saamme tukea mahtavalta tiimiltämme, jotta voimme työskennellä hyvin tuloksin.”

-Iida, Challengers-ryhmän jäsen

*

”Heti alussa minulla tuli ohjaaajista ja muista osallistujista hyvä fiilis ja olin innoissani lähtemässä mukaan. Olen oppinut paljon tietoa vaikuttamisesta, tiimityöskentelystä ja oman mielipiteeni ilmaisemisesta.

Ylipäätään on ollut todella mielenkiintoista ja palkitsevaa olla tässä mukana. Varsinkin näin korona-aikana ryhmään osallistuminen toi virkistävän tuulahduksen kotona vietettyihin päiviin. Tapaamiset oli aina mielenkiintoisia ja vaikka joskus väsytti tapaamisten jälkeen oli aina hyvä ja palkitseva fiilis.”

– Challengers-ryhmän jäsen

*

”On ollut aivan mahtavat puolisen vuotta olla mukana tällaisessa vaikuttamistyössä! Ryhmään tullessa olo oli tervetullut alusta alkaen, ja tuntui kuin olisi kuulunut joukkoon heti ensisilmäyksellä. Ryhmässä on turvallinen ilmapiiri ja asioista voi puhua avoimesti – eikä ketään tuomita. Olemme ryhmämme kanssa saaneet aikaan kaikenlaista, ennen kaikkea vaikuttamiseen liittyviä asioita. Olen oppinut hyvin paljon uusia käsitteitä, sekä olen löytänyt uusia ajatuksia ja näkökulmia jokapäiväiseen elämääni. Ryhmään osallistuminen oli erittäin hyvä päätös, sillä ryhmässä on tullut opittua uutta, tutustuttua uusiin ihmisiin sekä kulutettua aikaa johonkin erittäin tärkeään.”

– Challengers-ryhmän jäsen