Maailma kylässä- festivaaleilla heräteltiin Taksvärkki-muistoja 

Lämpimiä muistoja Taksvärkki-päivistä lähes 60 vuoden ajalta!

Maailma kylässä-festivaalit järjestettiin Helsingissä 25.–26.5.2024. Helteiseen Suvilahteen kerääntyi viikonlopun aikana kymmeniä tuhansia kävijöitä. Taksvärkki oli festivaaleilla mukana Mahdollisuuksien tori-alueella. Pisteellämme festarivierailla oli mahdollisuus jakaa oma Taksvärkki-muistonsa ja kiinnittää se Taksvärkin lähes 60-vuotista historiaa kuvaavalle aikajanalle.  

Viikonlopun aikana meille jaettiin muistoja koko Taksvärkin historian ajalta – vanhimmat olivat 1960-luvun lopulta ja tuoreimmat edelliseltä viikolta! Taksvärkki-muistoja jaettiin yli 50 kappaletta, tässä muutama näistä muistoista: 

Kolme paperilappua on kiinnitetty muistitaululle. Lapuissa on otsikko "Taksvärkki-muisto", paikka vuosiluvulle, sekä kolme kysymystä. Ensimmäisessä lapussa lukee: "vuosi, 2020. Mitä tein? Polkupyörien korjausta. Missä? Action Factory. Mihin keräsimme rahaa? Namibiaan." Toisessa lapussa lukee: "vuosi, 2001. Mitä tein? Olin apulaisena sikalassa. Missä? Nummi-Pusulan alueella. Mihin keräsimme rahaa? En muista kohdetta." Kolmannessa lapussa lukee: "vuosi, 2018. Mitä tein? Siivosin. Missä? Kotona Ryttylässä. Mihin keräsimme rahaa? Nepal."
Taksvärkki-päivinä on 2000-luvulla esimerkiksi siivottu, korjattu polkupyöriä ja oltu apulaisena sikalassa.
Neljä paperilappua on kiinnitetty muistitaululle. Lapuissa on otsikko "Taksvärkki-muisto", paikka vuosiluvulle, sekä kolme kysymystä. Ensimmäisessä lapussa lukee: "vuosi, 1984. Mitä tein? Siivosin. Missä? Kotona Lahdessa. Mihin keräsimme rahaa? Angola." Toisessa lapussa lukee: "vuosi, 1974. Mitä tein? Pesin ikkunoita, siivosin. Missä? Helsingin Rööperissä. Mihin keräsimme rahaa? Jonnekin, olisiko Laos tms. Kolmannessa lapussa lukee: "vuosi, 1971. Mitä tein? Pesin ikkunoita. Missä? Orimattilassa. Mihin keräsimme rahaa? Mosambikiin ja Angolaan. Neljännessä lapussa lukee: "vuosi, 1971, 1973. Mitä tein? Siivosin varastoa. Missä? Lauran kaupassa, kotona perunamaalla. Mihin keräsimme rahaa? Mosambik, Vietnam.
1970- ja 1980-luvuilla on muun muassa pesty ikkunoita ja siivottu niin kotona kuin kaupassakin. Rahaa on kerätty muun muassa Angolaan, Vietnamiin ja Mosambikiin.
Kaksi paperilappua on kiinnitetty muistitaululle. Lapuissa on otsikko "Taksvärkki-muisto", paikka vuosiluvulle, sekä kolme kysymystä. Ensimmäisessä lapussa lukee: "vuosi, 1968. Mitä tein? Somistaja vaatekaupassa. Missä? Naistenvaateliike Aleksanterinkadulla. Mihin keräsimme rahaa? Hyväntekeväisyyteen." Toisessa lapussa lukee: "vuosi, 1989. Mitä tein? Kirjoitin kirjoituskoneella nimiä kirjekuoriin, postia yrityksille ja otin kopioita kopiokoneella, kävin työpaikkaruokalassa lounaalla ja naureskelin miesten vitseille. Missä? Borealis Pohmers Oy, Sipoo. Mihin keräsimme rahaa? Ilmeisesti Angolaan, ammattikoululle."
Vuonna 1968 tehtynä Taksvärkki-päivänä muistelija on ollut somistajana vaatekaupassa. Vuonna 1989 on esimerkiksi oltu toimistotöissä kirjoittamassa kirjoituskoneella nimiä kirjekuoriin.

Kiitos mukavista kertomuksista ja antoisista kohtaamisista! Oli ilo nähdä, miten Taksvärkki-päivien muistelu toi messuvieraillekin hyvän mielen. 

Entisten nuorten Taksvärkki on uusi mahdollisuus osallistua Taksvärkki-keräykseen työpaikan tai kaveriporukan voimin! 

Taksvärkki-keräyksellä on kerätty varoja nuorten oikeuksien edistämiseksi jo vuodesta 1967. Taksvärkki-keräykseen on nyt myös mahdollista osallistua Entisten nuorten Taksvärkin muodossa! Monille kouluajoilta tuttu Taksvärkki-päivä sopii järjestettäväksi myös työpaikalla tai yhdessä ystäväporukan kesken. Osallistumistapoja on monia: viettäkää esimerkiksi työyhteisössä Taksvärkkipäivää tai lahjoittakaa yhdessä kerätty summa Taksvärkki-keräykseen. Voitte myös esimerkiksi järjestää ystäväporukalla myyjäiset tai illanvieton ja lahjoittaa tuoton keräykseen. Lisätietoa ja ohjeet ilmoittautumiseen löydät Entisten nuorten Taksvärkistä kertovasta uutisesta.