Nuoren vaikuttajan toiveena globaalimpi Suomi

”Haaveeni on elää onnellisena ja sellaisessa maailmassa, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä ja olla onnellisia.” Tampereella lokakuussa haastattelemamme suomalainen nuori Hung kertoi ajatuksiaan suomalaisesta yhteiskunnasta ja siihen liittyvistä toiveistaan.

”Minä olen Hung, 17-vuotias ja opiskelijakunnan hallituksen jäsen. Mielestäni ei ole hyvä asia, jos aikuiset tekevät päätöksiä nuorten puolesta, sillä heidän maailmansa on erilainen kuin meidän. Vanhemmat päättäjät eivät ymmärrä, että heidän ajatusmaailmansa ei ehkä päde enää nykyaikana. Jotkut saattavat esimerkiksi ajatella, että älypuhelimet ovat todella huono asia, mutta he eivät tiedä, kuinka monin tavoin niitä voidaan hyödyntää.
 
 
Olen sitä mieltä, että suomalainen koulujärjestelmä ohjailee meitä liikaa johonkin suuntaan. Haluaisin opiskella mitä haluan, jotta voisin oikeasti tehdä sitä, mikä on minulle mielekästä. Tuntuu, että suomalaisessa yhteiskunnassa tämä käsitys on edelleen hyvin konservatiivinen. Jos poikkeat normista, niin sinut tuomitaan heti. Siksi suomalaisessa yhteiskunnassa voisi olla hyväksyvämpi ilmapiiri, myös eri maista tulleita kohtaan. Piilorasismi ja ennakkoluulot elävät Suomessa vahvasti, eikä kantasuomalainen pysty tätä ehkä ymmärtämään. Toisen tai kolmannen sukupolven maahanmuuttajasta saatetaan ajatella, että hän ei ole suomalainen. Tämä on mielestäni ongelma, josta ei puhuta tarpeeksi ja johon pitäisi puuttua. Toinen asia, mikä huolestuttaa on se, että tutkittuun tietoon ei uskota. Lisäksi median avulla ihmisiin vaikutetaan niin, että he uskovat sellaisiin asioihin, jotka oikeasti eivät ole totta.
 

 
Mielestäni Suomi voisi muuttua globaalimmaksi maaksi. Haaveeni on elää onnellisena ja sellaisessa maailmassa, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä ja olla onnellisia.”

Taksvärkki ry järjesti Tampereen Normaalikoulun lukion opiskelijakunnan hallitukselle Vaikuta!-työpajan, jossa nuoret harjoittelivat vaikuttamisen taitoja kriittisen pedagogiikan keinoin. Lue lisää nuorten näköisestä vaikuttamisesta Taksvärkin Vaikuta-oppaasta.

 
Teksti: Sini-Maria Melanen & Sonja Perkiö
Kuvat: Sini-Maria Melanen