Tietokirjoja nuorille vaikuttajille

Taksvärkki ry:n Lukurallissa halutaan innostaa lukemaan mahdollisimman paljon erilaista kirjallisuutta ja samalla lisätään tietoisuutta lukutaidon merkityksestä koko maailmassa. 

Hyvä kirja antaa lukijalleen elämyksiä, vie tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja parhaimmillaan auttaa näkemään asioita uudella tavalla. Jotta kirja on riittävän innostava, sen valinnassa on hieman nähtävä vaivaa. Kirjastonhoitajat, opettajat ja muut läheiset ihmiset voivat tarjota nuorelle lukijalle sellaisia lukuvinkkejä, jotka vievät mukanaan uusiin maailmoihin. 

Kirjallisuus voi auttaa käsittelemään monenlaisia ajankohtaisia asioita ja ongelmia. Näin lapsen oikeuksien viikolla haluan vinkata muutamia uusia nuorten tietokirjoja juuri tästä näkökulmasta. Nämä olen löytänyt Espoon kaupunginkirjaston Pia Göösin esityksestä, joka oli osa ”Lasten ja nuorten tietokirjat lukuilon edistäjänä” -seminaaria 6.10.2020. 

*

Protesti 

Tekijä: Nika Dubrovski 
Kustantaja: Rosebud Books; 77 sivua 
Vuosi: 2020 

Sarjakuvamainen, työkirjan tyyppinen tietokirja vastarinnan historiasta. Kirjassa on esitelty lyhyesti 21 tarinaa tapahtumista ja henkilöistä, joiden tavoitteena on ollut maailman muuttaminen oikeudenmukaisemmaksi paikaksi. Jokaisen luvun lopussa on omaan aktivismiin kannustavia toiminnallisia harjoituksia. 

Vaikuta! Maailmanparantajien kirja 

Tekijät: Eveliina Koskiranta; Mari Uusivirta 
Kustantaja: Kustantamo S&S; 243 sivua 
Vuosi: 2020 

Kirja kertoo 18 tarinaa rohkeista tämän ajan nuorista ja yhteisöistä Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja ympäri maailmaa. Lukijaa kannustetaan siinä tekemään aktiivisia tekoja itselle tärkeän asian puolesta paremman maailman hyväksi. Nykyajan mediasta tuttujen nuorten kansalaisvaikuttajien esimerkit vakuuttavat, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan yhdessä. 

Sankaritarinoita nuorilta nuorille 

Tekijät: Kallion lukiolaiset 
Kustantaja: Into-Kustannus Oy; 135 sivua 
Vuosi: 2020 

Kirjassa esitellään 30 nuorten itsensä valitsemaa esikuvaa ja roolimallia kehopositiivisuusaktivistista huippufyysikkoon. Kallion lukiolaiset ovat kirjoittaneet sekä ajallisesti että alueellisesti monipuolisen katsauksen omia unelmiaan toteuttaneista nuorista sankareista. 

Löydä oma polkusi: Nuoren uraopas 

Tekijä: Meri Nykänen 
Kustantaja: Kustantamo S&S; 141 sivua 
Vuosi: 2020 

Selkeä ja kannustava opaskirja, jossa esitellään mm. haastattelujen avulla 10 erilaista nykyaikaista ammattia. Oman jutun löytäminen ja itseensä luottaminen ovat keskeisiä kirjassa, joka tarjoaa myös konkreettisia arjen ohjeita esim. ajanhallinnasta ja opiskelutaidoista. 

Koti Suomesta (selkokirja): nuorten maahanmuuttajien tarinoita uudesta kotimaastaan 

Tekijä: Satu Leisko 
Kustantaja: Avain; 139 sivua 
Vuosi: 2020 

Kahdeksan Suomeen muuttaneen nuoren haastatteluihin perustuva selkokielinen kirja on vaikuttava lukukokemus. Haastateltavat ovat tulleet eri puolilta maailmaa ja kukin eri syistä. Tänä syksynä nuoret maahanmuuttajat ovat olleet ongelmakeskeisesti esillä, vaikka tiedämme, että suurin osa maahanmuuttajanuorista kaikkien vaikeuksien keskelläkin katsoo luottavaisesti tulevaisuuteensa uudessa kotimaassa. Kirjan haastattelut vakuuttavat koulutuksen ja kielen oppimisen tärkeydestä. Koti, perhe, koulu, turvallinen elämä – nämä ovat jokaisen lapsen oikeuksia, niiden avulla unelmat voivat toteutua ja hyvinvointi maailmassa lisääntyä. 

*

Lukemalla kirjallisuutta moniin elämän suuriin asioihin saa laajempaa näkökulmaa kuin vain ajankohtaisia medioita seuraamalla. Kirjojen myötä voi myös tehdä matkoja maailman ympäri paljon havainnollisemmin kuin nopeasti vaihtuvan uutisvirran mukana. 

Nämä muutamat tuoreet kirjat vakuuttivat minulle mm. näiden lapsen oikeuksien sopimuksen kohtien tärkeydestä: 
12. artikla: Lapsilla on oikeus omiin mielipiteisiin. 
15. artikla: Lapset saavat perustaa järjestöjä ja toimia niissä. 
29. artikla: Opetuksen pitää kehittää lasten taitoja ja suvaitsevaisuutta. 

Lue lisää, kuinka lapsen oikeuksia käsitellään Taksvärkin Lukurallissa.
Kannattaa myös tutustua Taksvärkin globaalikasvatuksen tarjoamiin työpajoihin, menetelmäoppaisiin ja oppituntiharjoituksiin.

Teksti ja kuva: Marja Rikaniemi, Lukurallin koordinaattori