Ole oma itsesi -musiikkivideo julki kansainvälisenä vammaisten päivänä

Mika Leminen, 26, on CP-vammainen suomiräppäri, joka esiintyy artistinimellä MC Cepari. Tuusulassa asuvan MC Ceparin biiseissä otetaan kantaa muun muassa ableismiin eli vammaisiin kohdistuvaan syrjintään, vammaisiin kohdistuvaan vihaan, koulukiusaamiseen, työn saannin vaikeuteen sekä käsitellään muita turhautumista aiheuttavia asioita. Tässä hänen haastattelunsa:

Milloin olet aloittanut musiikin tekemisen? Mikä artistina olemisessa on parasta?

”Bassonsoiton aloitin joskus vuonna 2009, laulunteon aloitin lukiossa vuonna 2011 ja räppäämisen aloitin tosissaan vuonna 2019. Onhan siitä jo aikaa!

Artistina olemisen ehdottomasti paras puoli on se, ettei tarvitse etsiä artistia omille lauluilleen, vaan voi itse räpätä ja laulaa biisinsä. Olen aina pitänyt itseäni ensisijaisesti laulunkirjoittajana ja kunhan verkostoni kasvavat, päämääräni onkin työllistyä lauluntekijäksi, joka kirjoittaa co-write sessioissa nimekkäille artisteille lauluja yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.

Artistiudessa muita hyviä puolia on keikkailun hauskuus, jatkuva oppiminen ja itseluottamuksen kasvu saavutusten kautta.”

Uusi singlesi ja musiikkivideo kappaleestasi Ole oma itsesi julkaistaan tänään 3.12. Kansainvälisenä vammaisten päivänä. Kappaleessa puututaan koulukiusaamiseen ja syrjintään. Musiikkivideo on kuvattu Jokelassa ja siinä esiintyy keijuja ja muita fantasiahahmoja. Kerro hieman kappaleen taustoista. Miten päädyit fantasiateemaan kappaleen sanoituksissa ja videossa?

”Ole oma itsesi sai alkunsa, kun eräs järjestö tilasi minulta musiikkivideon kampanjaansa, jonka kohderyhmänä olivat kouluikäiset. Ensimmäisessä säkeistössä viljellään siksi paljon hahmoja, jotka koululaiset tunnistavat. Yhteistyö loppui, kun järjestön kanssa tuli taiteellisia erimielisyyksiä. Päätimme toteuttaa projektin omalla porukalla ja saimme Tuusulan kunnalta apurahan kesällä. Ydintiimissä on mukana musavideon ohjaaja Eeva-Liisa Leinonen ja laulun musiikkituottaja Riku Kivilinna, jotka molemmat ovat todella taitavia ammattilaisia.

”Kiusaamisesta saa raivota, siitä saa suuttuu

Ja kovin tyyppi on se joka puuttuu

Rasismi ja syrjintä tuottaa varmasti hedarii

Sust voi tulla mitä vaan, vaikka maailmanmestari

Kaikkien pitäis olla täysin yhdenvertasii

Oltiin mustii, valkosii, vammasii tai erilaisii

Jos aikuiset ärsyttää, kerro kelasi

Väitä vastaan niin, et niiltä tippuu tekarit

Ja vaikken mäkään juokse niinku gepardi

Olen ylpeästi Cepari”


LAINAUS MC CEPARIN KAPPALEESTA OLE OMA ITSESI

Ole oma itsesi -kappale on tosi voimakas ja kannustava. Mistä artisti saa voimaa ja inspiraatiota?

”Sisäinen voima alkaa kehittymään, kun omia kasvukipuja ja traumoja saa käsiteltyä ja olosuhteet paranevat. Jos jatkuvasti stressaa ja joutuu olemaan ”taistele tai pakene” –tilassa, silloin ei voi kasvaa henkisesti, kun kaikki energia menee selviytymiseen. Olen nyt pari vuotta käyttänyt itsetutkiskeluun ja olen käsitellyt paljon tunteitani. Nykyään minusta tuntuu, että olen henkisesti vahvempi kuin olen ikinä ollut, kiitos itsetutkiskelun.

Saan monesta paikasta inspiraatiota taiteelleni; eletystä elämästä, taiteesta ja TV-sarjoista joita katson. Kirjailijoita ja muita taiteilijoita pidetään joskus jonkinlaisina mystisinä neroina, mutta työtä he vain tekevät kuten muutkin. Lauluntekijän ammattitaitoa ei silti pidä myöskään väheksyä.”

Miten jokainen voi omassa elämässään puuttua kiusaamiseen ja syrjintään?

”Tukekaa aina kiusattua osapuolta. Tuki voi olla monenlaista; kaikkien ei tarvitse suoraan puuttua kiusaamiseen vaan kiusatun lohduttaminen voi olla yhtä hyvä tapa auttaa ja tukea.

Syrjintään voi puuttua tiedostamalla omat syrjivät ajattelumallit, pyrkimällä niistä pois, lukemalla syrjinnästä ja kuuntelemalla syrjittyjä ihmisiä. Sitten jos puhutaan erityisesti vammaisuudesta, voi myös tehdä varsin konkreettisia tekoja esimerkiksi vaatimalla esteettömyyttä ja saavutettavuutta omissa yhteisöissään, kohtaamalla vammaiset yksilöinä ja samoin kuin muut ihmiset (tiedostaen syrjivät rakenteet) ja muuta vastaavaa.”

Mitä haluat nostaa esiin videon julkaisupäivänä eli kansainvälisenä vammaisten päivänä?

”Vammaisten ihmisten kannattaa tehdä asioita, mitä he itse haluavat tehdä. Totta kai vammaisilla usein on rajoitteita, mutta ne eivät aina ole estäviä tekijöitä. Puhevikainen CP-vammainenkin voi olla räppäri ja lauluntekijä, joten kyllä niitä mahdollisuuksia löytyy, jos ympäristö sen sallii. Vaatiihan se myös omaa duunia ja luovuutta. En mä tähän pisteeseen päässyt tekemättä mitään.”

Mitä haluat tehdä artistina seuraavaksi?

”Biittityylin suhteen olen tänä vuonna tehnyt muutostyötä. Aiemmat julkaisuni olivat räpin ja metallimusiikin yhdistelyä, mutta Ole oma itsesi –kappale siirtää soundimaailmaani 90-luvun hiphopin ja uudemman trapin (Etelä-Yhdysvalloissa syntyneen, 2010-luvulla suosituimmaksi nousseen hiphopin alagenren) suuntaan, jotka ovat tutumpia äänimaisemia hiphopin kuuntelijoille ja siten myös kaupallisempi suunta. Aggressiivisuuden aion pitää biiteissä edelleen mukana. Ensi vuodelle on jo odottamassa pari bängeriä (hyvää biisiä) julkaisujonossa.”

Sana on vapaa. Mitä haluaisit vielä kertoa?

  1. Kiusaamisesta saa raivota ja siitä saa suuttua.
  2. Kovin tyyppi on aina se, joka puuttuu kiusaamiseen.
  3. Ole oma itsesi, vaikka muut sanoisivat mitä.

Kiitos haastattelusta. Taksvärkin kampanja on hyvä ja tärkeä.”

Katso uusi musiikkivideo täältä: MC Ceparin video Ole oma itsesi (MC Ceparin YouTube-kanava)

Lue juttu Ole oma itsesi-musiikkivideon teosta: Videon voimalla syrjintää vastaan
Julkaistu Keski-Uusimaassa 23.10.2021.

Lue lisää Taksvärkin kampanjasta Mikä sua estää? – Puututaan yhdessä vammaisten kohtaamaan syrjintään kampanjasivultamme.

Kuva: Mira-Veera Auer