Nuorten ja Taksvärkin juhlavuosi

Suomalaiset nuoret ovat tehneet Taksvärkkiä jo 50 vuotta! Se on hieno merkkipaalu, ja nuoret ovat edelleen keskiössä niin päättäjinä kuin tekijöinä järjestön keski-iästä huolimatta. Sain kesällä erityisen mielenkiintoisen tehtävän: järjestää Taksvärkin 50-vuotisjuhlat ja osallistua juhlavuoden valmisteluihin.

Alkusyksy onkin ollut yhtä juhlahumua, kun on saanut vastaanottaa juhlavieraiden ilmoittautumisia, kirjoittaa lehtiartikkeleita ja ideoida niin juhlan koristeluja kuin sosiaalisen median tempauksia. Ehkä kuitenkin kaikista jännittävintä oli 50-vuotiaan järjestön historiaan tutustuminen. Joinain viikkoina saatoin viettää joka päivä aikaa Taksvärkin varastossa, josta avautuu ovi aivan järjestön alkuajoille. Ensimmäiset muistot löytyvät mustavalkoisina valokuvina ja diakuvina, 80–90-lukujen vaihteessa värilliset valokuvat valtaavat alaa. Kouluvierailuiden materiaalit vaihtuvat paperilta CD-rompuiksi ja lopulta siirtyvät nettiin. 1970-luvun käsin piirretyt kartat ja kirjoitetut raportit ovat historiaa, nykyisin kaikki löytyy sähköisenä.

julistekombo
 

Kaikkia kuvia kuitenkin yhdistävät nuoret, joista moni on puhjennut hymyyn, nuoret jotka ovat saaneet mahdollisuuden vaikuttaa oman sekä muiden elämän kulkuun. Toisina vuosina kampanjat ovat olleet radikaalimpia kuin toiset, ja juuri julkaistusta Taksvärkin 50-vuotiskirjasta voidaankin lukea, kuinka kampanjan kohteen valinnasta on toisinaan kiistelty näkyvästikin. Monella nuorella on ollut selvä visio siitä, millaista toimintaa halutaan tukea ja miksi. Taksvärkin 50-vuotisen toiminnan merkitystä valottava juhlakirja Nuorelta nuorelle on myös veloituksetta tilattavissa osoitteesta tilaus(at)taksvarkki.fi.

Haluan haastaa myös sinut mukaan Taksvärkki 50 -juhlavuoteen. Tarkoituksena on tallettaa muisto menneisyydestä tai nykyhetkestä lähettämällä viesti tulevaisuuden nuorille. Kun sinä olit nuori, miten vaikutit tai miten haluaisit vaikuttaa juuri nyt? Julkaise sosiaalisessa mediassa kuva, jossa kerrot yhden tavan, miten voi toimia nuorena vaikuttajana tai jättää jäljen, jolla on merkitystä tulevaisuuden kannalta. Rohkaise muita tekemään samoin! Käytä #kunminäolinnuori ja #taksvärkki50v. Katsotaan, millaisia muistoja meiltä jää tulevaisuuden nuorille! Vain aika näyttää, millainen maailma meillä on tulevaisuudessa, mutta pienillä teoilla voimme vaikuttaa, mihin suuntaan olemme menossa!

Teksti: Nina Miettinen
Kuvat: Taksvärkki ry:n arkisto

nuoreltanuorelle