Nuorten ikäryhmä mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

Ei ole välttämättä kaikkien kannalta hyvä, jos vain aikuiset päättävät asioista. Suomalainen nuori Joonas toimii opiskelijakuntansa hallituksen puheenjohtajana ja pitää tärkeänä nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Joonas kertoi lokakuussa Tampereella meille ajatuksiaan nuorten vaikuttamisesta Suomessa.
 

”Nimeni on Joonas, olen 19-vuotias ja opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja. Lähdin mukaan hallitukseen kun tajusin, että asiat lukiollamme olivat eri tavalla muutettuamme syksyllä uusiin opetustiloihin. Haluaisin vaikuttaa siihen, että meillä olisi yhtä hyvä oppimisympäristö kuin vanhalla koululla.

Mielestäni on ehdottomasti tärkeää, että nuoret vaikuttavat yhteiskunnallisiin asioihin. Ei ole meille hyväksi, jos vanhemmat tekevät kaikki päätökset nuorten puolesta. Olkoon se sitten eduskunnassa tai meidän koulussamme. Kaiken ikäisten pitäisi voida osallistua päätöksentekoon. Mielestäni on typerää, jos ei edes yritetä vaikuttaa ja sitten valitetaan, kun asiat ovat huonosti. Silloin saa syyttää itseään, kun ei ottanut kantaa asioihin.
 


 
Jos vain aikuiset päättävät asioista, niin nämä päätökset eivät välttämättä ole kaikkien kannalta hyviä. Nuorten maailma on ylipäätään vähän erilainen kuin aikuisten. Meillä on omat näkökulmamme ja ongelmamme. Jokaisesta ikäryhmästä ja ammatista pitäisi olla vaikuttajia, jotta kaikkien mielipiteet huomioitaisiin. Nuorten vaikuttamisen esteenä voi olla se, että he eivät välttämättä tiedä asioista. Toinen este on piittaamattomuus. Ajatellaan, että ”ihan sama ketä sinne menee, ei koske minua”. Vaikka todellakin koskee, jos ei nyt niin sitten 10 vuoden päästä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa haluaisin puuttua ennakkoluuloihin ja yleiseen asenteeseen erilaisuutta kohtaan. Jos et vaikka pukeudu massan mukaan, tai poikkeat ulkonäöllisesti muista, se voi vaikuttaa opiskeluun ja kavereiden saantiin.”

Taksvärkki ry järjesti Tampereen Normaalikoulun lukion opiskelijakunnan hallitukselle Vaikuta!-työpajan, jossa nuoret harjoittelivat vaikuttamisen taitoja kriittisen pedagogiikan keinoin. Lue lisää nuorten näköisestä vaikuttamisesta Taksvärkin Vaikuta!-oppaasta.
 

Teksti: Sini-Maria Melanen & Sonja Perkiö
Kuvat: Sini-Maria Melanen