Maapallollinen viestejä

Taksvärkki ry osallistui 25.–26.5. Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa järjestettyyn Maailma kylässä -festivaaliin. Tapahtuma tarjosi kävijöilleen keskusteluja muun muassa nuorten ilmastotoimista ja kestävästä kehityksestä. Lisäksi festivaalikansan oli mahdollista katsoa dokumentteja, kuunnella artisteja sekä nauttia ruuasta, jota oli tarjolla kymmenien eri maiden keittiöistä. Mukana oli yhteensä noin 400 kansalaisjärjestöä, viranomaista ja muuta näytteilleasettajaa sekä 45 000 kävijää.

Taksvärkin ständillä huomiota herätti suuri maapallo, johon sai jättää terveisensä maailman nuorille. Festareiden lopuksi pallo oli täynnä viestejä, joissa nuoria kannustettiin mm. tutustumaan eri kulttuureihin ja uusiin ihmisiin, uskomaan tulevaisuuteen ja arvostamaan itseään. Festivaalin pääteemana oli ilmastonmuutos ja se näkyi tapahtumassa järjestettyjen yhteiskunnallisten keskustelujen lisäksi myös Taksvärkin pisteellä kirjoitetuissa terveisissä.

Arvoimme pisteellämme Ruohonjuuren herkkukassin kaikkien uutiskirjeen tilanneiden tai kysymykseen vastanneiden kesken. Kysymyksemme ”Mitä haluat tietää nuorten elämästä globaalissa etelässä?” herätti monen kiinnostuksen. Saimme noin 150 vastausta koskien mm. koulutusta ja koulutusmahdollisuuksia, vapaa-ajanviettotapoja, unelmia ja tavoitteita sekä terveyttä. Hankkeissamme mukana olevien nuorten haastatteluissa nousee usein esiin juuri näitä teemoja. Vastauksia näihin kysymyksiin löytyy muun muassa Taksvärkki-kampanjoiden materiaaleista. Jatkamme nuorten unelmien, tavoitteiden ja saavutusten esille nostamista tiedottamisessamme.

Vapaaehtoisena Taksvärkissä

Festivaaleilla oli Taksvärkki ry:n vapaaehtoisia globaalikasvatuksen kouluttajia kertomassa globaalikasvatuksesta sekä kokemuksistaan vapaaehtoisina. Vapaaehtoiset Liisa ja Sara kertoivat, että festareilla oli tosi hyvä tunnelma ja paljon tutustumisen arvoista toimintaa. He kuvailivat myös tämän vuoden kohokohtia.

”Olen päässyt tekemään tosi erilaisia työpajoja eri-ikäisten lasten kanssa. On ollut mahtavaa huomata, että pienilläkin lapsilla on paljon ajatuksia esimerkiksi yhdenvertaisuuteen liittyen”, kertoo Liisa. Sara kokee lukuvuoden olleen hyvin opettavainen ja tehneen hänestä paljon varmemman esiintyjän. Sara kertoo ohjaajan roolin tuntuneen heti hyvin luontevalta kouluvierailuilla. Lisäksi hän sanoo tutustuneensa vuoden aikana mahtaviin ihmisiin.

Hae mukaan Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajaksi lukuvuodelle 2019–2020! Vapaaehtoisena pääset ohjaamaan toiminnallisia työpajoja kouluissa ja oppilaitoksissa, kehittämään ohjaus- ja esiintymistaitojasi ja oppimaan lisää globaalikasvatuksesta. Haku on auki 9.6. asti.

Teksti Elisa Tikkanen
Kuvat Anna Kivimäki ja Elisa Tikkanen