Lukurauhaa!

Suomalaisten hyvää lukutaitoa on kiitetty ja kehuttu, siitä on oltu huolissaan ja sen hyväksi on järjestetty paljon monenlaisia lukukampanjoita. Asia on tärkeä, sillä monipuolinen lukutaito on ehdoton ihmisoikeus nykymaailmassa. Ensi sunnuntaina meitä kehotetaan oikein valtakunnallisesti rauhoittumaan kirjan pariin, kun vietetään Lukurauhan päivää. Tästä monesti onkin kyse, rauhoittumisesta.

Miten sinä voisit jakaa lukurauhaa ympäristöösi?

Uppoudutko oman kirjan maailmaan ja jaat siitä kokemuksiasi toisille? Vai voisitko vinkata tutuille opettajille mahdollisuutta osallistua Lukuralliin? Onko lähelläsi lapsia tai vanhuksia, jotka ilahtuisivat, kun luet heille ääneen?

Hyvästä lukutaidostamme voimme kiittää niin koteja, kouluja kuin kirjastojakin. Näiden kaikkien avuksi on syntynyt monenlaisia yhteistyötahoja ja -hankkeita. Esimerkiksi Lukuliike on hallitusohjelmasta alkunsa saanut, parissa vuodessa monin tavoin näkyvästi lukutaitoa edistänyt ja koko käsitettä laajentanut liike.

Lukukeskus on organisaatio, joka edistää monin tavoin lukutaitoa, tarjoaa palvelujaan lukemiseen liittyviin hankkeisiin ja kokoaa asiantuntevaa tietoa lukemisesta. Tuorein katsaus on laaja lukutaitoa ja lukemista koskeva yhteiskunnallinen julkaisu 10 faktaa lukemisesta.

Tähän monipuoliseen ja hyvin perusteltuun faktalistaan kannattaa jokaisen peilata omiakin lukukokemuksiaan. Ilahduttavan iso joukko – joka neljäs – on lukenut poikkeusaikana selvästi enemmän kuin aiemmin.

Taksvärkki ry on tehnyt kehitysyhteistyötä nuorelta nuorelle jo 1960-luvulta lähtien. Muutaman viime vuoden ajan olemme lisäksi kannustaneet koululaisia lukemaan Lukuralli-hankkeen myötä. Neliviikkoisen Lukurallin aikana käsitellään myös lukutaidon merkitystä ja lapsen oikeuksia kaikkialla maailmassa. Lukemiseen liittyy haaste hankkia lukusponsoreita, joiden avulla tuetaan Taksvärkki ry:n monivuotista kehitysyhteistyöhanketta Nepalissa. Näin Lukurallin myötä on mahdollisuus tarjota lukurauhaa myös nepalilaisille nuorille.

Lukevien esikuvien merkitys on suuri.

Varhaisimmat esikuvat ovat tietysti kodeissa mutta nuoret tarvitsevat muitakin esikuvia. Kirjavinkit kavereilta toimivat monesti paremmin kuin parhaatkaan ”pakkolukemiset”. Julkkisten esimerkki on vakuuttava, mm. jääkiekkomaalivahti Kevin Lankisen lukuharrastuksen innoittamana syntyi pari vuotta sitten suuri lukupiiri somesivustolle.

Lukemisen innoittajana toimii myös Lukurallin kaltainen haaste, jossa oman lukemisen myötä toimitaan muidenkin hyväksi. Tämä kampanja sopii kaikenikäisille koululaisille. Sponsoreita voivat hankkia vaikka luokka tai koko koulu yhdessä.

Lisäinnoitusta saa Taksvärkin tarjoamilta maksuttomilta kouluvierailuilta. Lukurallin etätyöpajat toteutetaan etäyhteydellä, joten ne sopivat helposti myös etäkouluun. Voit tilata etätyöpajan helposti Lukurallin ilmoittautumislomakkeella. Voit myös kysyä lisää Lukurallin materiaaleista ja työpajoista Lukurallin koordinaattorilta: lukuralli@taksvarkki.fi.

Lukurauhaa kaikille toivottaa
Marja Rikaniemi, Lukurallin koordinaattori