Kesätöissä Taksvärkillä

Tänä kesänä Taksvärkillä oli upea mahdollisuus tarjota kesätyö neljälle helsinkiläisnuorelle kaupungin kesäsetelin avulla. Kesätyöntekijät työskentelivät erilaisissa asiantuntijatehtävissä kahden viikon ajan ja antoivat toimintaamme tärkeää nuorten näkökulmaa sekä ideoivat tulevaa. Kaksi nuorista työskenteli osan ajasta myös Eetti ry:llä. Alta voit lukea kesätöissä olleen Selman kuvauksen kahden viikon työjaksosta Taksvärkillä.

Nelikkomme aloitti työskentelyn Taksvärkillä 8. kesäkuuta. Saavuimme maanantaina paikalle tasan kello yhdeksän aamulla, ja vastassa odottelivat vastuuhenkilömme. Aamu sujui tutustumisen ja aamupalan syömisen merkeissä Pitkänsillan rannalla laitureilla istuskellen. Meno oli rentoa, ja iltapäiväksi lähdimmekin kotiin jatkamaan päivää etätyön merkeissä.

Vietimme etätyön parissa muutaman päivän, ja saimme työskentelyn käyntiin ongelmitta. Etätyöskentely oli suurelta osin erilaista asiantuntijatyötä varsinkin sosiaaliseen mediaan liittyen. Pääsimme myös kommentoimaan Taksvärkin materiaaleja. Tutustuimme etänä pikaisesti myös muihin Taksvärkin työntekijöihin.

Keskiviikon ja torstain työskentelimme pareina, kaksi Eetti ry:llä ja kaksi puolestaan Taksvärkillä. Taksvärkin kanssa työstimme mainosvideota, jossa riittikin puuhaa useamman päivän ajaksi. Päätimme toteuttaa videon stop motion -animaationa, joka piti meidät varsin kiireisinä. Ensimmäinen viikko hujahti nopeasti työn parissa.

Piirroskuva sambialaisista nuorista.
Selman piirtämä Taksvärkkikeräyksen mainosvideon kuvituskuva.

Seuraava viikko lähti käyntiin hieman erilaisten työtehtävien parissa. Maanantaiaamu kului etätyötä tehdessä, mutta iltapäivällä pääsimme haastateltaviksi sekä kuvattaviksi, ja tarkastelimme tarkemmin Taksvärkin kampanjamateriaaleja ulkona kauniissa ilmassa.

Tiistaina osallistuimme Oikeus olla minä -kampanjan työpajaan. Päivä oli hauska ja hyvin mielenkiintoinen, vaikkakin työskentelimme myös intensiivisesti. Lähdimme kotiin hieman väsyneinä mutta päät täynnä tietoa.

Toiseksi viimeinen työpäivä koitti, ja kaunis sää jatkui. Aamulla meille vedettiin Eetti ry:n vastamainostyöpajaa, josta pidimme kovasti ja jossa pääsimme käyttämään luovuuttamme. Iltapäivällä jakauduimme taas pareihin. Taksvärkin kanssa jatkoimme työtä ulkona nauttien auringosta.

Viimeisiä viikkoja muistellessa ne ovat kuluneet vauhdilla, ja nyt on jo aika päästä kesäloman viettoon. Tämä ei ole ollut mikään tavanomainen kesätyö: saimme olla asiantuntijoita kaikessa mahdollisessa nuorille suunnatussa ja pääsimme ideoimaan Taksvärkin materiaaleja yhteisvoimin.

Parissa viikossa olemme kaikki oppineet paljon Taksvärkin toiminnasta, kuten myös erilaisista teemoista, muun muassa tasa-arvosta, syrjinnästä ja kriittisestä ajattelusta.

Fiilikset ovat olleet hyvät ja inspiroituneet, vaikka välillä aivotyön määrä otti koville. Pääosin kaikki sujui suunnitelman mukaan, lukuun ottamatta paria paikan muutosta. Tulimme hyvin toimeen ja yhteistyö meidän neljän kesätyöntekijän kesken sujui kaikin puolin mukavasti. Olemme saaneet tärkeää, kiinnostavaa ja mieluisaa kokemusta työelämästä. Tästä on hyvä jatkaa.

Teksti: Selma
Kuvat: Milka Autio