Kapua Balkan -tiimi palasi Suomeen

Ryhmä vapaaehtoisia matkasi kesäkuun alussa Bosnia ja Hertsegovinaan tutustumaan, kuinka suomalaisten järjestöjen tuella edistetään vammaisten oikeuksien toteutumista Balkanilla. Kapuajat kiipesivät lisäksi Bosnia ja Hertsegovinan korkeimman vuoren, Maglićin (2386m) huipulle. Kapuajat ovat keränneet kampanjalla jo yli 23 000 euroa vammaisten ihmisten oikeuksien edistämiseksi. Keräys jatkuu syyskuun loppuun asti.

Kapua kerää varoja paremman maailman puolesta kiipeämällä maailman tuntureille ja vuorille. Hankkeen vapaaehtoiset tutustuvat kampanjaan sisältyvän matkan aikana työhön, jota keräysvaroilla tuetaan. Kapua Balkan -tiimi tutustui Kynnys ry:n kumppanijärjestö IC Lotoksen vammaisten oikeuksia edistävään toimintaan Tuzlan kaupungissa Bosnia ja Hertsegovinassa.

”Kapua-vuosi oli ikimuistoinen. Sain varoja hankkimalla tukea ja tutustua kohdemaassa tärkeään työhön vammaisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Tapasin uusia ihmisiä ja koin voimaantuvani. Lyhyessä ajassa sain ihania ystäviä ja opin lisää kehitysyhteistyöstä. Bosnia ja Hertsegovinan huikeat vuorimaisemat ja konkreettinen kapuaminen vahvisti niin ruumista kuin sielua”, kertoo ryhmän vapaaehtoisena toimiva Jaana Rauhansalo.

Kapua Balkan -kampanjan yhteistyökumppanit ovat Väestöliitto, Taksvärkki ry ja Kynnys ry. Keräyksen tuotto kanavoidaan kumppanijärjestöjen kautta luotettavasti perille kehitysyhteistyökohteisiin 15 maahan. Järjestöjen työn ansiosta vammaisten asema vahvistuu yhteiskunnassa, vammaisjärjestöjen toimintamahdollisuudet paranevat, seksuaalioikeusosaaminen vahvistuu ja nuorten osallistuminen vaikuttamiseen ja päätöksentekoon yhteisöissään lisääntyy.

Kapuajien matkapäiväkirja Bosnia ja Hertsegovinasta on luettavissa osoitteessa https://kapua.fi/blogit. Tiimin vapaaehtoisiin voit tutustua ja tukea keräystä osoitteessa https://kapua.fi/hankkeet/kapua-2021-2022-balkan/osallistujat.

Haku seuraavaan Kapuaan käynnistyy 1.7.

Haku seuraavaan Kapuaan avataan heinäkuussa. Kohteena on tällä kertaa pieni sisämaavaltio Afrikassa, Malawi. Kapua Malawi -ryhmään haetaan henkilöitä, joita yhdistää haave kiivetä vuorelle ja halu kerätä varoja tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien edistämiseksi.

Vapaaehtoiset kapuajat matkaavat elokuussa 2023 Malawiin, jossa he tutustuvat Väestöliiton työhön ja pääsevät näkemään, miten kerättyjä varoja käytetään. Tämän jälkeen ryhmä vaeltaa maan korkeimman vuoren, Mulanjen (3002m) huipulle. Kapuajat keräävät varoja ja tiedottavat hankkeesta Suomessa vuoden ajan. Tiimin tavoite on kerätä yhteensä 100 000 euroa suomalaisten järjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön.

Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, Kapua, 050 440 5534, suvi@kapua.fi

Lisätietoja järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeista:
Kynnys ry: Veera Pensala, 050 383 9282, veera.pensala(at)kynnys.fi
Taksvärkki ry: Veera Blomster, 050 495 3778, veera.blomster(at)taksvarkki.fi
Väestöliitto ry: Laura Lipsanen, 040 180 1116, laura.lipsanen(at)vaestoliitto.fi