Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien päivää

Taksvärkki juhlistaa lapsen oikeuksien päivää järjestämällä 20.11.2019 kaikille avoimen tapahtuman. Tule yksin tai ystäviesi kanssa viettämään aikaa lapsen oikeuksien 30-vuotispäivänä. Tilaisuus järjestetään Helsingissä kauppakeskus REDIn Olohuoneessa.

Suosittelemme päiväohjelmaa klo 12-15 erityisesti alakoululaisille ja alkuillan ohjelmaa klo 16-19 nuorille. Luvassa on muun muassa pop up -työpajoja, nuorten taidenäyttely, arvontoja, bingoa ja rentoa yhdessäoloa.

Tila on esteetön ja syrjinnästä vapaa. Kalasataman Vapaakaupungin Olohuone sijaitsee kauppakeskus Redin 2. kerroksessa, metroasemalle johtavien liukuportaiden ja Arnolds-donitsikahvilan vieressä. Osoite on Hermannin rantatie 5, 00580 Helsinki. Tapahtuman sivu Facebookissa

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta

Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. ja päivän tarkoituksena on herättää keskustelua ja levittää tietoa lasten hyvinvoinnista ja oikeuksista. Lapsen oikeuksien sopimuksen tavoitteena on koulutuksen, tasa-arvon ja terveyden turvaaminen ja takaaminen kaikille maailman lapsille. Lapsia koskeva ihmisoikeussopimus on laadittu YK:n toimesta vuonna 1989.

Valtiot, joissa sopimus on ratifioitu, ovat velvollisia suojelemaan lapsia oikeuksien loukkaamisilta ja edistämään aktiivisesti lasten oikeuksien toteutumista. 196 maata on ratifioinut Lapsen oikeuksien sopimuksen. Lapsen oikeuksien sopimus on edistänyt lainsäädännön kehittymistä eri maissa. Valitettavasti lapsen oikeuksia silti rikotaan edelleen myös maissa, joissa sopimus on ratifioitu. Kouluttamattomuus, lapsityö ja tyttöjen syrjintä ovat suuria ongelmia eri puolilla maailmaa.

Alakoulun oppilaita luokassa pulpetissa Nepalissa takaapäin kuvattuna.

Taksvärkki ry lapsen oikeuksien puolustajana

Taksvärkin kehitysyhteistyöhankkeet edistävät kehitysmaiden lasten ja nuorten ihmisoikeuksia ja elinoloja. Kampanjoillaan ja globaalikasvatustyöllään Taksvärkki kannustaa suomalaisia nuoria maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen. Globaalikasvatuksen kouluttajat käsittelevät muun muassa lapsen oikeuksia kouluilla ja nuorisotiloissa järjestettävissä työpajoissa. Taksvärkki ry:n kouluvierailijan tilauslomake.

Teksti: Saila Sieranoja

Kuvat: Lukuralliin osallistuvia koululaisia Suomessa ja alakoulun oppilaita Nepalissa.