Jalkapalloa ja seksuaalioikeuksia Malawissa

Urheilutapahtumat ovat hyvä keino kutsua nuoria koolle, jos halutaan tiedottaa ajankohtaisista asioista tai tärkeistä teemoista. Toisaalta liikunta on tehokas itsetunnon ja rohkeuden vahvistaja, positiivisista terveysvaikutuksista puhumattakaan.

Näin myös Taksvärkin tukemassa hankkeessa Malawissa, jossa Kuulundan alueen nuortenryhmät ovat houkutelleet paikallisia tyttöjä koolle oppimaan urheilutapahtumien ohessa mm. seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Malawissa yleisesti pelatun verkkopallon lisäksi tapahtumissa on pelattu mm. jalkapalloa, jota ei mielletä lainkaan tyttöjen lajiksi. Kävi kuitenkin niin, että oikeuksiensa ja vaikuttamisen lisäksi kuulundalaiset tytöt innostuivat jalkapallosta siinä määrin, että nuortenryhmien tuella perustettiin tyttöjen jalkapallojoukkueet, jotka tällä hetkellä treenaavat kahdesti viikossa valmentajan johdolla.

Vieraillessani Kachulun yhteisössä marraskuussa pääsin mukaan seuraamaan turnausta, jossa kylän tyttöjen joukkueet pelasivat naapurikylän tyttöjenryhmiä vastaan. Ilmassa oli suuren kansanjuhlan tunnelmaa, kun satapäinen yleisö kaiken ikäisiä kyläläisiä seurasi innokkaasti peliä omaa joukkuettaan kannustaen. Ennen pelejä tyttöjen ryhmä kokoontui keskustelemaan sukupuolitaudeista. Paikalla myös vieraili kiertävä seksuaaliterveysklinikka, jonka lääkäri ja hoitaja päivystivät otteluiden ajan tarjoten neuvontaa ja maksuttomia ehkäisyvälineitä.

Kyläläisiä kokoontumassa. Ennen jalkapalloturnausta tyttöjen ryhmäläiset kokoontuivat paikallisen vertaiskouluttajan johdolla keskustelemaan sukupuolitaudeista ja niiltä suojautumisesta.
 Tytöt kokoontuivat paikallisen vertaiskouluttajan johdolla keskustelemaan sukupuolitaudeista.

Taksvärkin ja CYECE:n hankkeessa edistetään tyttöjen osallisuutta, kouluun pääsyä ja koulussa pysymistä. Keskeisiä syitä koulun keskeytymiseen ovat varhaiset avioliitot, teiniraskaudet sekä tuen ja kannustuksen puute. Malawissa väestönkasvu on edelleen erittäin nopeaa, vaikka syntyvyys onkin saatu laskuun. Teiniraskauksien taso on eteläisen Afrikan korkeimpia, 29 % synnyttäjistä ollessa alle 20-vuotiaita. Tietoa seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista sekä matalan kynnyksen seksuaaliterveyspalveluja tarvitaan erityisesti maaseudulla, jossa haitalliset perinteet, kuten lapsiavioliitot ovat yhä yleisiä. Tyttöjen itsetunnon vahvistaminen, koulutus ja oikea tieto seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista ovat parasta lääkettä väestönkasvun hillitsemiseen ja köyhyyden vähentämiseen.

Teksti: Veera Blomster
Kuvat: Veera Blomster & Veera Pensala

Osa tasaväkisistä peleistä ratkesi vasta rangaistuspotkukisassa, jota yleisö seurasi tiiviisti.
Voittajajoukkue sai palkintopokaalin. Yleisöä taustalla.
Voittajajoukkue sai palkinnoksi uuden jalkapallon ja peliliivit.