Eläytyminen toisen rooliin auttaa ymmärtämään lasten oikeuksia

Taksvärkki ry:n vapaaehtoiset globaalikasvattajat ja Helsingin seudun aluekoordinaattori pääsivät tutustumaan Vantaalla Martinlaakson koulun hyväntekeväisyys-teemapäivään. Yläkoululaiset osallistuivat sankoin joukoin Taksvärkki-päivän keräykseen työskentelemällä päivän koulun ulkopuolella samalla kun alaluokat perehtyivät lasten oikeuksiin koulussa.

”Hyödyllistä”Tyttö 4. lk. kommentoi päivän työpajaa.

martinlaaksonkuva4

Globaalikasvattajien tehtävänä oli herätellä Martinlaakson 3.- ja 4.-luokkalaiset pohtimaan jokaiselle lapselle kuuluvia oikeuksia. Toiminnallisten työpajojen kautta oppilaat alkoivat itsenäisesti miettiä lasten oikeuksia ja velvollisuuksia sekä Suomessa että muualla maailmassa.

”Kivointa oli olla toisen roolissa.”Tyttö, 3. lk. arvioi työpajan harjoituksia.

”Vaikeinta oli koittaa sopeutua toisen rooliin ja miettiä, mitä hän ajattelee.”Tyttö, 3. lk.

Erityisesti itsenäinen pohdintatehtävä Lapsen askelin herätti keskustelua. Tehtävässä oppilaille jaetaan rooli, johon heidän tulee mukautua ja jonka perusteella he saavat liikkua, kun esitetään väittämiä kuten ”sinulla ei ole puutetta ruoasta” tai ”mielipiteitäsi kuunnellaan”. Kaverin kulkiessa eteenpäin keskustelukin lisääntyi.

Ei ollut kiva jäädä jumiin, kun muut liikkuivat.” – Poika 3. lk.

Martinlaaksonkuva3

Maailman lasten oikeuksien lisäksi pajoissa tuotiin lasten oikeuksien sopimus suomalaisen arjen osaksi. Ajatuksia herätti niin koulunkäynnin oikeus kuin jokaisen oikeus omaan mielipiteeseen.

”Kaverin haukkumisen sijaan voi sanoa: ei saa kiusata.”Poika 3. lk. kiteytti luokan ajatuksia lasten sanan- ja mielipiteenvapaudesta.

Toisen rooliin eläytyminen, toiminnallisuus sekä tutun opettajan sijaan tuntia vetäneet globaalikasvattajat olivat kaikki ”superkivoja yllätyksiä”. Lukuvuoden aikana muutkin koulut ympäri Suomea pääsevät tutustumaan Taksvärkin toiminnallisiin työpajoihin.

Tilaa vierailu omalle koulullesi.

Oikeesti!-1
 
Teksti ja kuvat: Elina Tiensuu