”Lukurallin aikana olen lukenut tosi paljon enemmän”

Tammikuisena pakkaspäivänä harjoittelijamme Camilla Bergman ja Matter Agency:n Anniina Keiskander vierailivat Vuosaaren Aurinkolahden peruskoulussa, jossa alakoululaiset olivat viikkoa aiemmin aloittaneet Taksvärkki ry:n Lukurallin. Vierailun tavoitteena oli haastatella 3. luokkalaisia sekä luokanopettaja Pauliina Paajasta Lukurallin herättämistä ajatuksista ja lukemisen tärkeydestä.

Oppilaat olivat jo tutustuneet Lukuralliin ja sen tavoitteisiin Taksvärkin ohjaamassa työpajassa. ”Huomasin heti, että kaikki haastatellut lapset olivat sisäistäneet Lukurallin merkityksen”, Camilla hehkuttaa. Videolla 9-vuotias Iida kertoo Lukurallin merkityksestä: ”Aina kun me luetaan, se auttaa malawilaisia käymään koulua.”

Haastattelut sujuivat mutkattomasti. ”Oppilaat olivat innostuneita ja sanavalmiita”, kertoo Camilla. Oppilailta kysyttiin muun muassa heidän Lukuralli-kokemuksistaan, lempikirjoistaan sekä lukutaidon merkityksestä. Erityisesti humoristiset kirjat, Harry Potterit ja Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat olivat suosittuja oppilaiden keskuudessa.

Lukuralli tukee opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamista ja sopii moneen eri oppiaineeseen ja globaalikasvatuksen teemojen käsittelyyn oppilaiden kanssa. Lukurallissa pohditaan lukutaidon lisäksi lapsen oikeuksia ja koulutuksen merkitystä nuoren tulevaisuudelle.

”Olen huomannut muutoksen oppilaissa”, kertoo luokanopettaja Pauliina Paajanen. ”He haluavat hirveästi nyt lukea. Heillä on tarve kertoa minulle, että ”eilenkin luin 15 minuuttia.”

Lukuralli kehittyi kahden espoolaisäidin ideasta. Tavoitteena oli yhdistää nuorten kannustaminen lukemaan ja mahdollisuus tehdä samalla hyvää. Lukurallissa lapset tukevat lukusponsoreiden avulla malawilaisten tyttöjen koulutusta. ”Hyvän lukutaidon mahdollistama koulutus on avain parempaan elämään niin Malawissa kuin Suomessakin”, kertoo Lukurallin ensimmäinen toteuttaja Pauliina Erätuuli. Nyt Lukuralliin on osallistunut jo 47 luokkaa ja 1,120 oppilasta ympäri Suomea.

Lisätietoja Lukurallista saat Lukurallin omilta sivuilta www.lukuralli.fi. Lukuralliin ilmoittautuminen on helppoa: täytä ilmoittautumislomake ja lähetämme koululle kaikki tarvittavat materiaalit (oppilaiden Lukupassit, opettajan ohjeet, Wilma-viestit, kuvaesityksen ja oppituntitehtäviä).

Videot: Matter Agency
Kuvakaappaus videosta: 3.-luokkalainen Pieti osallistuu Lukuralliin