Unelmatyö löytyi Taksvärkissä

Taksvärkkipäivä johti Erika Sirolan allekirjoittamaan levytyssopimuksen. Nyt Erika kannustaa nuoria käyttämään hyväkseen Taksvärkin tarjoaman mahdollisuuden kokeilla omaa unelma-alaansa. ”Kaikki voittivat. Studio sai uuden artistin, mä olin edennyt yhden askeleen eteenpäin mun omassa unelmassa ja samalla autoin muita nuoria.”

Säkenöivä 20-vuotias laulaja Erika Sirola vieraili tammikuussa Taksvärkki ry:n toimistolla Helsingissä. Kansainvälistä mainetta kerännyt Erika on esiintynyt muun muassa saksalaisen Robin Shultzin kappaleella. Erikan laulajaura sai alkunsa yläasteen taksvärkkipäivänä, jolloin hän päätti etsiä itselleen unelmiensa taksvärkkityöpaikan.

”Olin aina halunnut nähdä minkälaista on olla studiossa, mutta en ikinä ajatellut, että pääsisin sinne”, nuori artisti kertoo. Silloin 13-vuotias Erika päätyi taksvärkkipäivänään helsinkiläiselle Kaiku-studiolle. Studion toimintaan tutustuessaan Erika sai myös esittää säveltämänsä kappaleen tuottajalle. Parin viikon päästä edessä oli jo levytyssopimus, joka tulisi muuttamaan hänen elämänsä. ”Se lähti sitten siitä”, Erika muistelee.

Uuden ja uniikin työkokemuksen saamisen lisäksi Erika Sirola pääsi myös tukemaan työllään muita nuoria. Taksvärkki ry rakentaa siltaa nuorten välille Suomessa ja globaalissa etelässä. ”Me [suomalaiset] ollaan aika selvästi voitettu lotossa”, laulaja pohtii. Erika on valmis työskentelemään, jotta kaikilla nuorilla olisi samat lähtökohdat elämään. ”Se on moraalisesti oikein.”

Vuosittain noin 15 000 nuorta ympäri Suomea osallistuu Taksvärkki ry:n järjestämään Taksvärkki-keräykseen ja tukee työllään nuoria globaalissa etelässä. Lukuvuoden 2018–2019 Ole Rohkea -kampanjassa tuetaan sambialaisia nuorisoneuvostoja, joiden jäsenet muun muassa levittävät katuteatterin avulla tietoa nuorten oikeuksista ja toimivat syrjintää vastaan Sambiassa, eteläisessä Afrikassa.

Erika kannustaa esimerkillään suomalaisia nuoria ottamaan kaiken irti koulussa järjestettävästä Taksvärkki-päivästä. ”Oma elämäni on osoittanut, että kukaan ei voi päättää, mitä tapahtuu, kenet tulet tapaamaan ja minkä oven avaat, ja jos oven takana onkin jotain aivan käsittämätöntä.” Erika toteaa taksvärkkipäivän olleen tärkeä käännekohta elämässään. ”Yksi tapahtuma voi saada aikaan ison lumipalloefektin. Taksvärkin systeemi tarjoaa sulle lumipallon, miten kovaa sä aiot sitä tönäistä?”

Teksti: Camilla Bergman
Kuvat: Alex Kleis