En dag för förändring

Vilken betydelse kan utbildning och yrke ha? I Kenya träffade vi två ungdomar med en klar uppfattning om sin framtid. Johnson tjänar själv pengar på avstjälpningsplatsen och drömmer om ett yrke. Geofery studerar i gymnasiet och vill stöda gatubarn i sitt eget lokalsamhälle. I årets Dagsverkesinsamling får gatubarn stöd att gå i skola och skaffa ett yrke. Genom att stöda gatubarnens egna föreningar påverkar vi positivt på framtiden för hundratals unga.

Johnson från Nairobi: ”Jag vill studera för att arbeta med ungdomar”

Jag heter Johnson Mwangi och jag är 20 år gammal. Jag tycker om att spela teater. Jag tränar också fotboll. Jag bor vid utkanten av avstjälpningsplatsen Dandora.

Vi har en förening där jag är ordförande. Nu har vi varit tillsammans i ett år. Vi har 16 aktiva medlemmar. Vi sorterar sopor på avstjälpningsplatsen och säljer det som återvunnet material. Snart kommer vi in på företagarutbildningen. Sedan sysselsätter vi oss själva genom att öppna en biltvätt.

DSCF3290x


Johnson från Nairobi är ordförande för gatubarnens egen förening.
 
Här på avstjälpningsplatsen kan du se många bilar och sopbilar. Jag studerar i bilskolan. Det är lättare att få jobb om man har ett körkort. Det är jätteroligt att köra.

Min dröm är att arbeta som ungdomsarbetare. Här på avstjälpningsplatsen finns det mycket barn och människor som har lämnat sina hem. En del har bara en förälder kvar medan en del är föräldralösa. Som ungdomsarbetare är det lättare för mig att hjälpa mina vänner och min familj. Jag hoppas att allas liv förändras till det bättre, och att de får en familj och ett bra liv.

DSCF3699


Johnson i bilskolan.
 

Geofery från Kisumu: “Unga skulle agera tillsammans”

Jag heter Geofery Midiwo. Jag är 19 år och bor i Kisumu. Jag går sista året i gymnasiet för pojkar. Det är en stor skola med sammanlagt 2 000 elever. Min favoritgren är landhockey. Jag är målvakt.

Tack vare skolan får du en plats i samhället. Det viktigaste är att skolgången hjälper mig att förbereda mig inför framtiden. Jag kan få ett yrke och så kan jag försörja mig själv. Mitt drömjobb är byggnadsingenjör.

img_3346x


Gymnasieeleven Geofery är medlem i gatubarnens förening.
 
Jag skulle vilja göra något slags volontärarbete för mitt lokalsamhälles väl när jag har gjort slutproven.

Det finns många orsaker till att barn hoppar av skolan i Kenya. Till exempel barnarbete: det anses vara viktigare att barnet arbetar hemma än går i skola. Och sedan finns det droger och missbruk.

Från att jag var sju till att jag fyllde femton var jag på gatan. Min familj har ekonomiska problem. Därför var det bäst att jag började leta efter arbete och mat utanför hemmet, så att vi skulle överleva.

Det finns ungefär 30 medlemmar i min förening. Jag är den enda som gick tillbaka till skolan. De andra är i bilskola, studerar matlagning, tekniska färdigheter med mera.

Jag vill förändra livet för gatubarn till det bättre. Jag vill se att andra gatubarn också skulle komma bort från gatan, så som jag gjorde.

dscf3585


Geofery spelar landhockey varje dag efter skolan.
 
Unga borde gå ihop och kämpa emot samhälleliga orättvisor. Världen växer och utvecklas teknologiskt så jag vet att en dag kommer vi att leva i en värld där vi kan agera tillsammans och inspirera varandra oberoende av vårt avstånd.

Hur kan du påverka på missförhållanden i ungas liv både nära och långt borta?

– Delta i den offentliga diskussionen, grunda din egen blogg och ta kontakt med beslutsfattare.
– Gå med i elevkårens styrelse! Elevkåren är ett centralt sätt att påverka på atmosfären i skolan och i ens näromgivning. Ni kan exempelvis ordna ett evenemang på er skola eller ett föreningstorg, genomföra en förfrågan om skoltrivsel, ordna en återvinningsdag eller grunda en egen klubb.
– Gå med i en organisation eller förening. Den mest effektiva påverkan görs i grupp! Via en organisation eller en förening kan du vara med och påverka på frågor som känns viktiga för dig och på förverkligandet av ungas rättigheter, både i din näromgivning och globalt. Delta med er klass i Dagsverkesinsamlingen och stöd unga i utvecklingsländer. Under Dagsverkesdagen kan ni arbeta en dag för någon, ordna Dagsverkestalkon eller en bössinsamling. Samla idéer om bra arbetsplatser och gör en affisch eller ett kollage över dem.
– Bekanta er med vardagen för kenyanska ungdomar och med deras drömmar. Du kan se på de ungas videohälsningar på adressen: www.dagsverke.fi/kenya. #dagsverke #endag
 
 
Text: Pamela Arslan och Anna Kivimäki
Foton: Pamela Arslan

Artikeln publicerades ursprungligen i Elevbladet 4/2016.