Dagsverkes ungdomsgrupp Challengers ordnade en paneldiskussionen lördagen den 13.4. på Helsingfors centrumbibliotek Ode. Temat för evenemanget var ungas psykiska hälsa och likaberättigande. Som ungdomsrepresentanter i panelen deltog Elena och Vuokko från Challengers. Bland experterna fanns psykologen och samhällspåverkaren Julia Sangervo samt socialpsykologen och antirasismexperten Priska Kallio från Mixed Finns-gruppen. Teman för paneldiskussionen initierades av ungdomarnas egna tankar, som samlades in under workshoppar hösten 2023.
Psykisk hälsa och likaberättigande måste tas på allvar
Ett huvudteman för paneldiskussionen var ungdomars psykiska hälsa och hur den bättre kunde stödjas. Panelen lyfte fram vikten av psykvårdstjänsters tillgänglighet och deras nuvarande otillräcklighet. Också strukturella faktorer ligger i bakgrunden för ungas psykiska problem. Bland dessa nämndes till exempel strukturell rasism och prestationskrav som bland annat orsakas av skolsystemet. Paneldeltagarna delade alla en uppfattning om att ungas psykiska problem ska tas på allvar och att unga inte ska lämnas ensamma med dessa frågor.
”Jag tycker att det är jätte viktigt att komma ihåg att när vi pratar om likaberättigande kan en individ ha olika faktorer som försätter en i en sämre position. Att alla inte startar från samma linje. ”
– Priska Kallio
Ett annat av panelens huvudteman var likaberättigande och särskilt dess förverkligande i skolvärlden och på sociala medier. Paneldeltagarna var överens om att likaberättigande för närvarande inte förverkligas. Lärarnas otillräckliga resurser och mer allmänt bristen på stöd från vuxna är en utmaning man såg angående möjligheter att ta hänsyn till likaberättigande. Som lyckade exempel på när likaberättigandet förverkligas lyftes evenemang där principerna om ett säkrare utrymme används, eftersom frågan enligt paneldeltagarnas erfarenheter där tas på allvar.
”Jag har upplevt att när man skapat sådana platser där olika människor accepteras så har det verkligen lockat många människor från olika bakgrunder till platsen. Och att där funnits en accepterande atmosfär och en känsla av att man kan vara precis den man är.”
– Elena
Unga har möjlighet att påverka
Enligt paneldeltagarna borde unga inkluderas bättre i beslutsfattandet, och deras idéer och förslag borde höras ännu mer. Sociala medier lyftes särskilt fram i diskussionen, eftersom unga där har möjlighet att göra sin röst hörd. Men samtidigt utsätts framför allt unga kvinnor ofta för trakasserier på sociala medier, och ungdomars åsikter kan förringas på grund av deras unga ålder.
”Ofta händer det att ungdomar omedelbart tystas ner på sociala medier. Man får höra att ”du är så ung, du vet ingenting,” men samtidigt är det som ”ja, du borde börja lära sig att ta hand om dina egna saker.”
– Vuokko
Det framgick också av kommentarerna som samlats in från ungdomarna som deltagit i Dagsverkes workshoppar att unga är oroliga för sin egen och sina vänners psykiska hälsa. När man är orolig för dina vänners psykiska hälsa är det viktigt att erbjuda kamratstöd. Paneldeltagarna betonade dock att det är viktigt att känna igen när en vän behöver professionell hjälp, för att inte belasta sig själv för mycket.
”Ibland är det bästa man som vän kan göra och det som på riktigt kan hjälpa bara att se till att få tankarna någon annanstans”
– Julia Sangervo
Tack till paneldeltagarna och publiken! Inspelningen finns nu att se på Youtube: Challengers paneldiskussion på Dagsverke rf:s Youtube-kanal.
Kolla också in ungdomarnas tankar om psykisk hälsa och likaberättigande, samt videor som delas av Challengers-gruppen och panelexperter på Instagram @taksvarkki_challengers och @taksvarkkiry på Tiktok
Panelen, workshopparna och videoklippen har genomförts som en del av Dagsverkes ungdomsgrupp Challenger projekt Mina val spelar en roll – psykisk hälsa och likaberättigande i ungdomars liv. Projektet har finansierats av EU:s satsning Erasmus+. Europeiska kommissionen ansvarar inte för innehållet i publikationen.
Text: Liisa Kerola
Foton: Pamela Aranen och Liisa Kerola