”Vår verksamhet har på riktigt en betydelse”

Deborah, 14, har lärt sig mycket under en kort tid. Det intressantaste sättet att arbeta för att förverkliga ungdomars rättigheter har varit att föra fram betydelsefulla saker genom poetryslam. Zambiska Deborah är medlem i ungdomsrådet för andra året.

”Jag heter Deborah och är fjorton år. Jag är hemma från Kaoma som är en liten stad i västra Zambia. Jag går i gymnasiet och mina favoritämnen är biologi och samhällslära. Jag har varit medlem i ungdomsrådet i ett år. Där har jag lärt mig färdigheter i att tala och uppträdande som jag inte tidigare hade. Förr var jag mycket blyg och kunde inte ens hålla tal. Jag är verkligen stolt över att jag nuförtiden klarar av att prata också till större folkmassor. I ungdomsrådet har jag också fått information om sådant som jag förr inte visste något om, så som samhällets tillvägagångssätt, beslutsfattande och barnens rättigheter. Jag har också lärt mig identifiera när barn blir utnyttjade.

nuorisoneuvosto_Kaoma5

Jag gick med i ungdomsrådet eftersom jag tycker att jobbet de gör är viktigt. Många barn behandlas illa eller utnyttjas. Jag har sett små barn bära tunga 20 liters vattenbaljor. Jag förvånas över att de klarar av att bära så tunga saker som jag själv inte skulle kunna lyfta. Ett annat problem som jag vill påverka är tonårsgraviditeterna. Jag har sett många unga tjejer bli gravida, fast de inte är färdiga att bli mammor. Oftast avbryter den gravida tjejen sin skolgång. Jag skulle ändå uppmuntra tonårsmammor att återvända till skolan, eftersom det är det enda sättet att bygga ett bättre liv för henne själv och barnet och minska på fattigdomen.

På ungdomsrådets möten behandlar vi olika ämnen och övar på att uppträda och leda workshops. Med hjälp av dem undervisar vi andra om till exempel utnyttjande av barn och vilka följder användningen av droger kan ha. Vi vill också reda ut vilka saker påverkar vårt samfunds ungdomar så att vi kan hitta lösningar på de problem som ungdomarna möter.

nuorisoneuvosto_Kaoma7

Igår gick vi till stadens centrum för att uppträda. Vi behandlade misshandel av barn med hjälp av poetryslam och dramaföreställningar. Först utnyttjade vi trummande och akrobatik för att få samlat möjligast mycket publik. En av oss var klädd i lustiga kläder så att vi skulle väcka uppmärksamhet. Publiken gillade vårt uppträdande. De gav oss respons om att de nu vet hur de ska handla för att problemen ska minska. Jag var så glad. Jag tänkte att om de verkligen lyssnade på vårt budskap, då har vår verksamhet faktiskt på riktigt en betydelse.

Medan jag varit i ungdomsrådet har jag insett att jag har en fallenhet för poetryslam. Jag är stolt när jag uppträder med ett poetryslam och upplever att åskådarna verkligen blir intresserade av dess budskap. Jag tycket det är fint när jag får hjälpa andra. Då känner jag att saker verkligen förändras mot det bättre.”

I denna videosnutt berättar Deborah om ungdomsrådet och dess verksamhet i Kaoma.