Alla ungdomar har rätt till trygghet. I den nya Dagsverkskampanjen diskuterar vi trygghet i ungas liv.
Unga människor över hela världen upplever otrygghet. När man talar om säkerhetsfrågor betonas ofta hot så som krig, våld, kriminalitet och klimatkrisen. I vardagen påverkar också andra saker så som närstående, hälsa och tilltro till sig själv och framtiden ens upplevelse av trygghet. Viljan att leva fri från rädsla förenar unga människor runt om i världen.
Dagsverksinsamling är ett sätt att påverka och främja ungas känsla av trygghet. Tillsammans skapar vi en tryggare värld för unga.
På Fri från rädsla -kampanjsidan kan du anmäla din skola till Dagsverke, läs instruktioner för Dagsverke och hur Dagsverke ökar tryggheten i unga människors liv. I sina videohälsningar berättar ungdomarna från Kenya om sitt påverkansarbete, utmaningar relaterade till trygghet samt deras visioner för framtiden.
Ungdomar och trygghet i Kenya och Finland
Ungdomar i Kenya och Finland säger att upplevelsen av trygghet
gynnas av:
- Pålitliga vänner och trygga vuxna,
- En trygg levnadsmiljö,
- Ett liv utan diskriminering eller våld,
- Tilltro till framtiden och den egna förmågan att klara sig,
- Möjligheten att påverka både sitt eget liv och samhället.
”Man känner sig trygg när man är en del av samhället. När man vet att man inte kommer att vara ensam, men att man nog skulle klara sig ensam. När man inte behöver vara rädd för framtiden.”
– Siiri, 13, Esbo
Unga påverkare på Fri från rädsla -kampanjsidan. När känner dom sig trygg? Vad kan alla göra för att främja tryggheten?
En tryggare värld för unga
Med intäkterna från Dagsverksinsamlingen stödjer Dagsverke rf sina samarbetsorganisationers arbete med ungdomar i sex länder. I Kenya arbetar organisationen Undugu Society för att ungdomar som bor och arbetar på gatan ska ha en bättre och tryggare tillvaro.
I Undugus verksamhet i Kenya grundar ungdomarna själva egna föreningar. Medlemskapet i dessa skapar trygghet och stödjer ett drogfritt liv. Ungdomarna erbjuder varandra kamratstöd inom grupperna och har en möjlighet för att tjäna pengar ärligt och hyra ett hem. Grupperna grundar t.ex. kiosker eller biltvättar, odlar växter eller säljer smycken som de själva tillverkat eller plast och metall som de samlat in.
”Jag känner mig trygg när jag har goda vänner omkring mig.”
– Tabitha, 21, Nairobi
I Dagsverkes och Undugus projekt ungdomarna har möjligheter för att själva förbättra tryggheten i det egna samfundet exempelvis genom samarbete med polisen och grannarna. I utbildningar för ungdomar och vuxna lär de sig vilka rättigheter ungdomar har och hur de själva kan försvara dem.
Dagsverke rf främjar förutsättningarna för ungdomar att delta i utvecklingen av det egna samhället. Tack vare de medel som samlats in under Dagsverket kan vårt arbete fortsätta. Insamlingsintäkterna används för att finansiera vårt utvecklingssamarbete. Förutom Kenya stödjer vi ungdomars inkludering och mänskliga rättigheter i Guatemala, Malawi, Moçambique, Nepal och Sierra Leone.
Vad är Dagsverksinsamlingen?
Den ursprungliga Dagsverksinsamlingen har försvarat ungas rättigheter sedan 1967.
På Dagsverksdagen jobbar ungdomar under en dag och donerar sedan ersättningen de får till Dagsverke rf:s Dagsverksinsamlingen. Dagsverksdagen kan anordnas när som helst under läsåret.
Läs mer om Dagsverksinsamlingen.
Anmäl din skola till Dagsverksinsamlingen 2024–2025 eller boka ett skolbesök med formuläret på kampanjsidan.
Kampanjen Fri från rädsla innehåller en gratis workshop som kan beställas av en skola eller läroanstalt. I workshoppen fördjupar vi oss i frågor om ungas upplevelser av trygghet i Finland och Kenya.