Oppitunnille

Globaalikasvatus koulussa: oppimateriaaleja ja työpajoja

Olet vaikuttava -kampanjaan sisältyy kouluun tilattavia työpajoja. Alta löydät myös kampanjan aihepiiriin liittyvää opetusmateriaalia.

Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajat tulevat mielellään ohjaamaan vaikuttamistyöpajan, jossa tutustutaan kampanjan teemaan sekä nuoriin vaikuttajiin Sierra Leonesta.

Olet vaikuttava! -työpajassa (90 min) vahvistetaan toiminnallisin menetelmin nuorten yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja kriittisen ajattelun taitoja. Työpajassa nuoret harjoittelevat tulevaisuusajattelua ja pohtivat, millaista tulevaisuutta he haluavat rakentaa. Työpaja vahvistaa nuorten taitoja tunnistaa globaalien haasteiden taustalla vaikuttavia juurisyitä sekä heidän ymmärrystään siitä, miten omia vahvuuksia voi hyödyntää vaikuttamistyössä. Työpajassa nuoret myös oppivat perustietoja Sierra Leonesta ja tutustuvat sierraleonelaisten nuorten vaikuttamistyöhön.

Pidemmässä työpajaversiossa (180 min) nuoret suunnittelevat ja toteuttavat pienryhmissä ikätasosta ja opettajan toiveista riippuen joko konkreettisen vaikuttamisprojektin tai vaikuttamissuunnitelman omalle tulevaisuudessa toteutettavalle projektille.

Kampanjatyöpajan lisäksi kouluvierailija voi myös esitellä Taksvärkkikeräyksen koko koululle. Lisäksi tarjoamme lapsen oikeuksiin, mediakasvatukseen tai yhdenvertaisuusteemoihin liittyviä toiminnallisia työpajoja

Jos koulussanne ollaan järjestämässä vaikkapa kansainvälisyyteen, aktiiviseen kansalaisuuteen, yhdenvertaisuuteen tai ihmisoikeuksiin liittyvä teemapäivä, voi kouluvierailija tulla pitämään työpajoja koko päiväksi. Maksuttoman vierailun ja työpajat voit tilata kouluusi tilauslomakkeella tai ottamalla yhteyttä:

Aura Alarto
Globaalikasvatuksen suunnittelija
050 348 5668, aura.alarto@taksvarkki.fi

Materiaalia oppitunneille

Kaipaatko välineitä vaikuttamiskeinojen ja vaikuttamistyöhön liittyvien haasteiden käsittelyyn? Nämä materiaalit soveltuvat eri oppiaineiden tunneille yhteiskunnallisen vaikuttamisen, aktiivisen maailmankansalaisen taitojen ja kestävän tulevaisuuden rakentamisen teemoihin.

Oheiset harjoitukset sopivat orientoiviksi tehtäviksi vaikuttamisaiheeseen. Harjoitukset antavat keinoja pohtia nuorten vaikuttamista eri näkökulmista ja auttavat tunnistamaan omia vahvuuksia vaikuttamistyön kontekstissa. Harjoitusten kesto on n. 15–25 minuuttia ja ne sopivat eri kokoisille ryhmille ja eri-ikäisille oppijoille.

Juurisyiden jäävuori -harjoitus:
Juurisyiden jäävuori (docx-tiedosto)
Juurisyiden jäävuori (pdf-tiedosto)
Juurisyiden jäävuori -liite (pdf-tiedosto)

Vahvuuksien vaihtokauppa -harjoitus: 
Vahvuuksien vaihtokauppa (docx-tiedosto)
Vahvuuksien vaihtokauppa (pdf-tiedosto)

Tästä tulevaisuuteen -harjoitus:
Tästä tulevaisuuteen (äänitiedosto, Soundcloud)
Tästä tulevaisuuteen (docx-tiedosto)
Tästä tulevaisuuteen (pdf-tiedosto)

Taksvärkin vaikuttamiskuvakortit esittelevät 17 nuorille sopivaa vaikuttamisen keinoa. Jokaisen kortin toisella puolella on tietoa vaikuttamisen keinosta sekä esimerkkejä siitä, miten kyseistä vaikuttamisen keinoa voi käyttää.

Lataa tästä vaikuttamiskortit:
Vaikuttamiskortit (pdf-tiedosto)
Vaikuttamiskortit selkokielellä (pdf-tiedosto)

Tästä tiedostosta löydät vinkkejä vaikuttamiskorttien hyödyntämiseen opetuksessa:
Vaikuttamiskortteihin liittyviä harjoituksia (docx-tiedosto)
Vaikuttamiskortteihin liittyviä harjoituksia (pdf-tiedosto)

Muuta materiaalia tunneille

Tehtävien lisäksi kannattaa tutustua Taksvärkki-kampanjan nuoriin vaikuttajiin audiovisuaalisen materiaalin avulla.

  • Nuorten ääniä [katso videot täältä]. Videoviesteissä sierraleonelaiset nuoret kertovat ajatuksiaan vaikuttamisesta ja kuinka saada aikaan muutosta.
Oppilaita katsomassa teatteriesitystä Port Lokossa
Koululaisia katsomassa sukupuolistunutta väkivaltaa käsittelevää teatteriesitystä Port Lokossa Sierra Leonessa. Kuva: Veera Lehto-Michaud.